Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Ekonomiste: Lielākais patēriņa cenu kāpums šogad jau ir aiz muguras

Lielākais gada cenu kāpums šogad jau ir aiz muguras un patēriņa cenu gada izaugsme varētu saglābāties tuvu 4,5% turpmākajos mēnešos, portālu Diena.lv informēja Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna.

Savukārt nākamgad gada inflācija varētu piebremzēties līdz aptuveni 2,5%, skaidroja L.Strašuna. Viņa piebilda, ka kopumā pasaules izejvielu cenu ietekme uz Latvijas patēriņa cenām ir mazinājusies, tādēļ gada atlikušajos mēnešos tā varētu pat nedaudz bremzēt Latvijas cenu kāpumu.

Jau ziņots, ka jūlijā vidējās patēriņa cenas Latvijā samazinājās par 0,3%, salīdzinot ar jūniju. Gada inflācija jūlijā bija 4,3%, pirmdien paziņoja Centrālā statistikas pārvalde.

Kā samazinājuma galveno iemeslu L.Strašuna minēja pārtikas cenu kritumu - īpaši dārzeņiem un kartupeļiem, ko nevar izskaidrot vien ar parastām sezonālām svārstībām. Visticamāk, tās vēl turpināja ietekmēt gan neskaidrība ap E.coli baktēriju, tomēr daudz mazāk nekā iepriekšējā mēnesī, gan pasaules pārtikas cenas, kas jūlijā mazliet samazinājās, parādoties jaunajai ražai un pieaugot neskaidrībai par turpmāko Amerikas un Eiropas izaugsmi. "Arī Latvijas jaunās ražas apjomi un laiks, kad tā ienāk tirgū, dažādos gados atšķiras – tādējādi grūti prognozēt, kurā mēnesī un cik daudz tas ietekmēs kopējo cenu līmeni," informēja ekonomiste.

L.Strašuna minēja, ka mājokļa tarifus galvenokārt sadārdzināja dabasgāzes tarifu kāpums gan nodokļu paaugstinājuma, gan tirdzniecības cenas pieauguma dēļ. Savukārt degvielas cenu kāpums ir pierimis un, ņemot vēra pasaules tendences, naftas cenai augustā diezgan strauji nokrītot, var pat gaidīt nelielu degvielas cenu samazinājumu turpmākajos mēnešos.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses