Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ātro kredītu uzņēmumi pavirši attiecas pret saviem klientiem

Visā Eiropā "ātro" patēriņa kredītu uzņēmumi pavirši attiecas pret saviem klientiem un nesniedz Eiropas direktīvā obligāti prasīto informāciju, ziņo Latvijas Radio.

Ātro kredītu piedāvātāji īpaši aktīvi kļuvuši kopš bankas kļuvušas piesardzīgas kredītu iesniegšanā. Tā kā kredītus iespējams saņemt, pat neatejot no datora, Eiropas Komisija (EK) veica īpašu pārbaudi, vai kredītu izsniedzēji vienmēr sniedz visu būtisko informāciju par kredītu.

Pārbaudē konstatēts, ka arī Latvijā 7 no 9 pārbaudītajām patēriņa kredītu izsniedzēju inteneta vietnēm nav sniegta pilnīgu informāciju par kredīta noteikumiem un izmaksām. Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore baiba Vītoliņa gan norādīja, ka pēc pārkāpumu konstatēšanas, pilnīgi visi uzņēmēji nepilnības nekavējoties novērsuši.

"Patērētāji arvien biežāk lieto internetu, lai pārbaudītu un salīdzinātu piedāvājumus un cenas. Viņiem ir jāvar atrast visu nepieciešamo informāciju sava finanšu lēmuma pieņemšanai," norāda Eiropas Savienības (ES) patērētāju aizsardzības komisārs Džons Dalli.

Pēc EK ierosinājuma pārbaudīja vairāk nekā 500 tīmekļa vietnes visās 27 Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā arī Norvēģijā un Islandē. Tikai 30% izturēja pārbaudi par atbilstību Eiropas Savienības patērētāju aizsardzības noteikumiem.

Spānijā un Slovākijā neviena pārbaudītā kompānija neizturējās korekti pret saviem klientiem, tāpat dramatiska situācija ir Beļģijā, kur ir ļoti daudz ātro kredītu izsniedzēju un tika pārbaudītas 93 kompānijas, bet nepilnības netika konstatētas tikai četrās interneta vietnēs.

Pilnībā prasības bija izpildījuši visi desmit Kiprā pārbaudītie uzņēmumi, seši Bulgārijas uzņēmumi, kā arī visas Īslandē un Īrijā aplūkotās interneta vietnes.

Patērētāju tiesību aizsardzības institūcijas ik gadu veic vienotas pārbaudes kādā vienā jomā. Baiba Vītoliņa cer, ka šogad pārbaudēm tiks izraudzīti kolektīvās iepirkšanās portāli. Pērn rudenī ES Ministru padomē tika apstiprināta jauna direktīva par patērētāju tiesībām, lai tās visā Eiropā būtu vienādas. Dalībvalstīm direktīva jāievieš līdz 2013. gada beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses