Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latviešu IT entuziasti rada Mozilla Firefox versiju latgaliešu valodā

Šonedēļ realizēta pārlūka Mozilla Firefox versija latgaliešu valodā, aģentūru LETA informēja pasākuma organizatori.

Šo papildinājumu izstrādāja informācijas tehnoloģijas (IT) uzņēmuma Turn valdes loceklis Raivis Dejus sadarbībā ar Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes (LU DF) absolventu Rūdolfu Mazuru un latgaliešu valodas zinātājām Zaigu Lāci, Evu Kasparenoku un Kristīni Pokratnieci.

Latviešu valodā Firefox jau ir gandrīz septiņus gadus un, kā uzsver Dejus, "dažādu interneta programmu veidošana lokālajās valodās padara tās pieejamas plašākam cilvēku lokam. Tajās tiekot iekodēts kultūras un vēstures mantojums un valoda paliek dzīva. Tieši tāpēc tulkošana latgaliešu valodā šķitusi loģisks solis. Ikviens no iesaistītajiem cilvēkiem to esot darījis prieka pēc savā brīvajā laikā, jo uzskata, ka ar šādiem darbiem var mainīt pasauli un to padarīt labāku.

Firefox ir atvērtā pirmkoda bezmaksas interneta pārlūks, ko izstrādāja Mozilla Foundation 2002.gadā. Tā ir sabiedriska organizācija, kuras mērķis ir veidot labāku internetu un veidot to cilvēkiem, nevis peļņas gūšanai. Šobrīd pārlūks ir pieejams vairāk nekā 87 dažādās valodās.

Papildinājums ir veidots no latviešu valodas tulkojuma, izmantojot LU DF studenta Mazura tulkošanas rīku, ko viņš izstrādāja savā bakalaura darbā. Latgaliešu valodas versiju ir iespējams pievienot savam Firefox pārlūkam, lejupielādējot latgaliešu valodas paku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 25.04.2024.

Esmu noskatījies diezgan daudz filmu, bet joprojām nekādi nevaru saprast, kāpēc tajās sieviete, pavadījusi nakti kopā ar vīrieti, no rīta aizsedz savas krūtis ar segu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko