Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Hakeri, uzlaužot automazgātuves, var kaitēt arī cilvēkiem

Šķiet, nav viedierīču, kas kaut reizi nebūtu uzlauztas, tomēr visu laiku atklājas arvien jaunas un jaunas viedlietas, kuras, izrādās, arī var uzlauzt. Gandrīz katrā konferencē Black Hat runātāji pastāsta par visneiedomājamākajām ierīcēm, kam nav paveicies un tās ir nonākušas viņu rokās. Kaspersky Lab eksperti informē par interesantākajiem un vienlaikus arī satraucošākajiem atklājumiem.

Pētnieki Bilijs Rioss un Džonatans Batss ir konstatējuši, ka arī automazgātavas var uzlauzt. "Jā, skaidrs, ka tas neizklausās īpaši aizraujoši, taču to var aplūkot no nedaudz cita skatpunkta: pētnieki norādīja, ka viņiem ir izdevies atklāt pirmo mūķi, kas var fiziski kaitēt cilvēkam. Bilijs Rioss un Džonatans Batss ķērās pie automazgātavas PDQ LaserWash izpētes pēc tam, kad uzzināja par šādu gadījumu: nepareizi noregulēts mehānisms iebelza automobilim ar savu manipulatoru un aplēja ar ūdeni automobilī sēdošos ļaudis," raksta Kaspersky pārstāvji. 

Gan automazgātavām, gan daudzām citām "viedlietām" ļoti aktuāls ir jautājums, bet kāpēc tām vispār ir vajadzīga piekļuve internetam? Atbilde uz šo jautājumu tā uzreiz nenāk prātā, tomēr automazgātava PDQ LaserWash ir savienota ar internetu. Nu un viedlietu "labāko tradīciju" garā PDQ LaserWash bija iestatīta noklusējuma parole, kuru nebija grūti piemeklēt.

Tiklīdz pētnieki iekļuva sistēmā, viņi atrada vadības sadaļas, kas cita starpā ļāva atvērt un aizvērt mazgātavas vārtus, aktivizēt ūdens izsmidzināšanu un izslēgt infrasarkano staru sensorus. Pirmajā acu uzmetienā tas viss šķiet nekaitīgi, taču pētnieki parādīja videoklipu, kurā viņiem izdevās piespiest automobili ar vārtiem — tas var izraisīt automobiļa bojājumus un traumas automobilī sēdošajiem. Notikuma odziņa izrādījās iespēja nosūtīt paziņojumu ar incidenta aprakstu pa e-pastu vai uzreiz publicēt Facebook.

Var iztēloties, kāpēc automazgātavai ir vajadzīga paziņojumu nosūtīšanas pa e-pastu funkcija — piemēram, tā varētu noderēt mehāniķiem, lai konstatētu radušās problēmas un saņemtu datus par automazgātavas darbu, — taču ekspertiem joprojām nav saprotams, kāpēc automazgātavai ir vajadzīga iespēja publicēt paziņojumus Facebook.

Turklāt pētnieki norādīja, ka viņi informēja automazgātavas ražotāju par ievainojamību, taču tas tā arī nav izlaidis ielāpu (saskaņā ar ziņām konferences Black Hat 2017 norises laikā).

Kopumā Bilija Riosa un Džonatana Batsa pētījums vēlreiz uzsver, ka ir nepieciešams nomainīt noklusējuma paroli katrai ierīcei, un brīdina, ka vienmēr vajag rūpīgi apdomāt, pirms dod ierīcei piekļuvi internetam. Lai gan šī bija šķietami nekaitīgas sistēmas pārbaude, tomēr automazgātava būtībā ir miniatūra automatizētā tehnoloģisko procesu pārvaldības sistēma, bet kļūmes šādās sistēmās var novest pie tā, ka cietīs ļaudis, kas ne pie kā nav vainīgi.

Top komentāri

rakstiet pareizi
r
Automātiskās automazgātuves...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko