Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Eksperiments. Vai planšetdators var aizvietot datoru pilnībā?

Pirmā atbilde, kas nāk prātā ir "Nē". Šī atbilde ir intuitīva un visticamāk iekšēji dumpinieciska. Ar nelieliem profesionāliem izņēmumiem. Vai planšetdators ir datoru nākotne un mums neizbēgami katram tāds būs vai arī tas ir vien starpsolis kaut kam vēl savādākam nākotnē? Pārbaudīsim. Noliksim klēpjdatoru malā uz veselu nedēļu un iztiksim tikai ar iPad.

Planšetdators šodien nevar aizvietot profesionālu instrumentu, piemēram profesionālu darba staciju darbam ar grafikas apstrādes programmām, tādām kā Adobe Photoshop vai Illustrator, profesionālām CAD veica projektēšanas programmām un, piemēram, 3D grafikas un animācijas programmām. Šāda līmeņa programmu tablet veida datoriem vienkārši nav. Tāpat planšetdatora ekrāna izmērs un jauda neapmierinās profesionālus lietotājus. Taču šie speciālisti sastāda visai nelielu daļu no mūsu datorlietotāju tirgus. Vairums no mums datoru patērē tiešajiem darba pienākumiem dažādos birojos un strādā ar aplikācijām interneta vidē vai teksta redaktoriem, kā arī datoru patērē izklaidei - klausās mūziku, skatās video, aplūko bildes, lasa dažādas mājas lapas un 'sēž' sociālajos tīklos.

Vispirms jāpiezīmē, ka esmu radošas profesijas pārstāvju vadītājs. Mans ikdienas darbs ir saistīts ar projektiem, plānošanu, teksta redaktoriem, tabulām un neskaitāmiem mākoņa pakalpojumiem kas tiek saņemti pārlūkā vai klienta aplikācijā - epastu, grāmatvedību, klientu vadības risinājumus. Tāpat ikdienā nākas strādāt ar informācijas ievietošanu Dienas laikraksta interneta versijā un dažādiem PR rakstura jautājumiem, arī sociālajiem tīkliem. Vairums no mums savā ikdienā saskaras tieši ar šāda veida risinājumiem. 

Ko tad mēs ikdienā lietojam? Taču vispirms pats kareivja komplekts:

Komplektācija

  • 32 GB iPad WiFi versija. 3G ar fiksētu mēneša tarifu plānu būtu ieteicamāks, jo sniegtu brīvību, neatrodoties birojā vai WiFi pārklājuma zonā.
  • Divas tastatūras - viena Bluetooth versija, otra ar statīvu, kurā vertikāli iespraust iPad. Vēlāk secinu, ka Bluetooth tastatūra praktiski netiek izmantota, neskatoties uz atsevišķu statīvu tikai iPad novietošanai. Lietot sanāk tastatūru ar iebūvētu statīvu. Atsevišķa tastatūra manā darbam ir vitāli nepieciešama. Nav problēma, sēžot vilcienā vai kādā uzgaidāmā telpā uzrakstīt nelielu epastu ar tiešām labu, lielu un atsaucīgu ekrāna tastatūru, taču lielākiem teksta gabaliem tas neder, turklāt latviešu valodas garumzīmes un mīkstinājuma zīmes, ar pirkstu pieturot ekrāna burtu, lai saņemtu vietā izslīdošu burtu ar mīkstinājuma zīmi, visu vēl vairāk sarežģī. 
  • Vāciņi. Izrādās neaizvietojami ikdienā, jo sargā korpusu un ekrānu no skrāpējumiem un sedz iPad no ziņkārīgām acīm, pārvietojoties sabiedriskajā transportā. 
  • Statīvs trijkājis iPad novietošanai stateniski vai līmeniski ērtākam satura patēriņam. Ņemot vērā, ka klēpī vai uz darba galda izmantoju tastatūru ar iebūvētu statīvu, kurā iespraust iPad, papildus statīvs izrādās noderīgs vien līmeniskam skatam.
  • Moshi Moshi tālruņa klausule. Komiska, koši zila tālruņa klausule ar visu spirāļveida vadu ir domāta, piemēram, Skype vai VoIP sarunām, taču lai cik tā koši un neierasti izskatās uz darba galda, ar vadu piesprausta planšetdatoram, tās vietā nolemju izmantot iPhone tālruņa komplektācijā esošās austiņas ar mikrofonu.

Ikdiena

iPad ir divreiz vieglāks par datoru un somā to praktiski nejūt. Pateicoties mīkstajiem vāciņiem, kuros ievietoju iPad, tas vairs nav tik plāns un biezuma ziņā sanāk līdzvērtīgs klēpjdatoram. Birojā iPad tiek ievietots tastatūras statīvā, kur tiek paralēli lādēts. Akumulators man nodrošina kādas 8-10 stundas darba un salīdzinot ar tālruņa uzlādes laiku, iPad tas ir visai ilgs. Droši var atstāt lādēties uz nakti. Zināma neērtība ir salīdzinoši īsais lādētāja vads, sekojoši rozete ir jāpārvieto krietni tuvāk.

Priekšrocība ir "dators vienmēr līdzi" kardināli jaunā kvalitātē. Ja biju pieradis, ka MacBook klēpjdators atmostas no miega teju momentāni, tiklīdz paceļu ekrānu, tad iPad ir "vienmēr gatavs". Šķiet dabiski un pareizi piekļūt nepieciešamajai informācijai tiklīdz tas kļūst nepieciešams. Klēpjdators tomēr ir jāizņem no somas un jānovieto uz horizontālas virsmas, kas nozīmē, ka man pašam ir jāatrodas pie galda vai vismaz sēžus. Planšetdatoru savukārt var lietot, stāvot kājās. Ja mēdzām ņemt "darbu uz mājām", ņemot līdzi klēpjdatoru somā, tad ar planšetdatoru darbs ir vienmēr tev līdzi, lai kur tu arī atrastos.

Ņemot vērā Latvijas apstākļus, rodas nedroša sajūta, pārvietojoties sabiedriskajā transportā ar to rokā, kamēr prāmja brauciena attālumā Stokholmas metro šāds rokās ir katram desmitajam, turklāt tiek lietots. Rādās, ka arī bezpapīru laikmetā bez portfeļa neiztikt.

Birojā paziņoju, ka mani interesē, vai šāds var aizvietot klēpjdatoru un saņemu pretī simtprocentīgu nē, tomēr paskaidrojot ka ir virkne amatu, kur nekas cits izņemot plānotāju, teksta redaktoru un tabulām nav nepieciešams, tieku iedrošināts un sagaidu, ka visticamāk slepus tiks slēgtas derības.

Iesākums

Ir viegls. Nav nekas vienkāršāk, kā ar MobileMe servisa palīdzību tukšā jaunā iPad sinhronizēt kontaktus, pastu, mājas lapu grāmatzīmes un mākoņa disku, kurā atrodas visi nepieciešamie faili. Kamēr top kafija, iPad sinhronizējas par precīzu manas ikdienas kopiju. Jāpiezīmē, ka MobileMe ir Apple serviss, kas piedāvā sinhronizēt datus ar mākoņa palīdzību starp datoru un mobilajām iekārtām, lai dati būtu identiski. Piemēram, pievienojot tālruņa kalendārā jaunu tikšanos, tā pati parādīsies datora kalendārā.

Microsoft Office alternatīvas

Iebūvēta jau ir epasta programma, pārlūks, kalendārs. Trūkst vienīgi teksta rediģēšanas programmas. Ar Capital palīdzību tieku pie iWork iPad versijas - teksta, tabulu un prezentāciju redaktora. Ar pievienotu klaviatūru teksta dokumentu rakstīšana ne ar ko neatšķiras no datora. Šis raksts ir pilnībā veidots ar iPad Pages aplikāciju.

Alternatīvas ir Google Docs vai Microsoft Office WebApps. Un šeit uzreiz jāatzīst, ka Google Docs strādā tikai mobilā versija. iPad pārlūks netiek galā ar tradicionālo Google Docs tabulu redaktoru. Iespējams, atmiņa vai skaitļošanas jauda ir par maza. Arī Office webapps, kas teicami strādā Mac datora Safari pārlūkā, iPad pārlūkā man piedāvā vienīgi lejupielādēt dokumentu, nevis to rediģēt tiešsaitē. Ja izmantojat Google Docs savā ikdienā, iespējams tas pilnvērtīgi strādās jaudīgākā iPad otrajā versijā, jo pirmais galā netiek. Neesmu pārbaudījis, taču Google Docs noteikti vajadzētu strādāt Android planšetdatoros.

Tikmēr Apple izstrādātās iWork aplikācijas - Pages, Numbers un Keynote parāda sevi teicami. Dokumenti uzreiz tiek saglabāti bieži izmantoto sarakstā un es tos varu saglabāt savā mākoņa diskā, lai identiskus bez konvertācijas problēmām atvērtu savā datorā. Tas lieliski tiek galā arī ar Microsoft Word un Excel failiem. Funkcionalitāte ir mazāka, nekā Office vai datora Pages versijā, taču ikdienas darbiem pilnīgi pietiek. Arī līgumu hierarhiskā numerācija tiek saglabāta. Jāsecina, ka visticamāk, ja ikdienā strādājat ar sarežģītu bloknumurētu dokumentu, piemēram, specifikāciju izstrādi, joprojām ieteicamāks būs dators, aprīkots ar Microsoft Office.

Epasts

Epasta programma ir praktiski identiska iPhone tālruņos redzamajai. Tā atbalsta arī Microsoft Exchange. Ja jums ir IMAP pasta konts, tad nekādas atšķirības nepamanīsiet, epasts būs pieejams gan iPad, gan datorā. Ja ir kāds īpašs interneta vidē pieejams epasta konts, piemēram Yahoo, iPad pārlūks ar to tiek galā. Taču daudz ērtāk ir lietot jau iebūvēto epasta programmu.

Plānošana

Ja jūsu ikdiena sastāv no desmitiem dažādu darba uzdevumu vairākās "frontēs", līdzīgi kā man, tad noderēs plānošanas sistēma. Iespējams veidot savu vai pieņemt kādu no pasaulē jau pārbaudītām, piemēram Deivida Allena "getting things done".

Sekojoši arī datorā klasiski ir pieejams plašs šo plānošanas programmu un iespēju loks, sākot no virtuālām līmlapiņām un beidzot ar projektu vadības sistēmām. Katrs izvēlas sev atbilstošāko. Nākamais solis ir izvēlēties to kā ekosistēmu, kas būtu integrēta gan datorā, gan tālrunī un būtu sinhronizējama ar uzņēmuma iekšējo sistēmu, kalendāriem, iespējām deleģēt un kontrolēt darba uzdevumus. Apple vidē ir pieejamas, piemēram, OmniFocus vai Things plānošanas un atgādinājumu "ekosistēmas", kas ir pieejamas gan Mac, gan iPhone, gan arī iPad planšetdatoram. 

Kalendārs un ToTo piezīmes, kas planšetdatorā jau pieejamas, paveiks pārējo plānošanas un atgādinājumu darbu. Pārslēgšanās starp aplikācijām nesagādā raizes un lietojot tieši Apple produktu videi izstrādātas programmiņas, viss tiek sasaistīts vienotā "ekosistēmā", datus saglabājot un papildinot no pārējās programmās veiktajiem pierakstiem.

Izklaide un dažādas blakuslietas

Šī raksta un eksperimenta mērķis noteikti nav izklaide, tomēr jāatzīst, ka arī tā ir mūsu ikdienas sastāvdaļa un nevar, lietojot iPad, nepieķert līdzi spēles, mūziku un video. iPad ir vienreizēja ģimenes spēļu platforma. Nenoliedzami, spēļu apjoms, kas orientēts tieši iPad lietotājiem, kaut arī atpaliek no iPhone vai iPod touch, ir liels un pat ļoti liels. Katrs te atradīs kaut ko savai gaimei. Turklāt ielais ekrāns ļauj spēlēt dažādas galda, mērķī trāpīšanas un vārdu spēles visiem ģimenes locekļiem. iPad ir neaizvietojama "aukle" brīžos, kad vēlamies nedaudz atvilkt elpu no bērniem un arī automašīnā braucot garākus gabalus, jaunākā atvase būs izklaidēta, spēlējot kādu spēli vai skatoties multiplikācijas filmu. 

Kas ir dators?

Kas tad ir dators? Lielai daļai no mums tas ir kaut kas, kas sastāv no ekrāna un tastatūras.  Daļai tā ir arī melna vai pelēka kaste, kas atrodas uz vai zem galda. Šis "kaut kas" spēj paveikt tos darbus, ko tas ir ieprogrammēts veikt. Arī apskatot iPad uzreiz ir jāatzīmē, ka viens pats iPad bez Apple jau izveidotās un pieejamās infrastruktūras nav nekas, jo visu, ko esmu aprakstījis iepriekš, Apple ir izstrādājis gan Mac datoriem, gan iPhone tālrunim, gan arī iPad. Tāpēc šī vide ir spējīga nodrošināt manu ikdienas darbu vismaz tādā līmenī, lai man nav jāver vaļā dators, konstatējot, ka "to" es nevaru veikt ar iPad. 

Eksperimenta rezultātā

Protams, ir vairums profesiju, kuri nevarēs izmantot iPad darbam gan atbilstošas programmatūras trūkuma dēļ, gan vēl jo vairāk tādēļ, ka viņu biroja un nozares vide neatbalsta Apple. Secinājums viens - pērkot planšetdatoru izvēlieties to, kam pieejama atbilstoša infrastruktūra ar formātu un standartu saderību, failu uzglabāšanu, pārnešanu un lietošanu. 

Protams, ka šodien nevar būt runa par iPad kā vienīgo cilvēka datoru, taču droši varu apgalvot, ka tā nav tikai rotaļlieta vien. Izdzīvot tikai ar iPad patiešām var, ja jau esi daļa no Mac pasaules infrastruktūras, turklāt ar noteikumu, ja iegādājies papildus klaviatūru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko