Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Streļčenoks un viņa konkurenti var posties konkursam

Pretendenti uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amatu var sākt gatavoties konkursam, kuru Valsts kanceleja tuvākajā laikā izsludinās. Valdība otrdien apstiprināja noteikumus par KNAB priekšnieka amata kandidātu atlases un vērtēšanas kārtību. Tagadējais KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks jau ir paziņojis, ka plāno kandidēt uz otru piecu gadu pilnvaru termiņu.

Politiķu līdz šim teiktais liecina, ka tagadējam KNAB vadītājam ir Zaļo un Zemnieku savienības atbalsts, bet nav Vienotības balsu. Savukārt Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK savu attieksmi nav konkretizējusi.

Premjers Māris Kučinskis (ZZS) gan otrdien uzsvēra, ka kandidātus vērtēs neatkarīga konkursa komisija, tāpēc viņš atturējās izteikt savu viedokli par J. Streļčenoka iespējām arī turpmāk vadīt KNAB. Taču pēc tam, kad konkursa komisija, kurā ir Valsts kancelejas, Ģenerālprokuratūras, Satversmes aizsardzības biroja un Drošības policijas augstākā vadība, būs savu lēmumu pieņēmusi, kandidāts būs jāapstiprina valdībai. Ja tās attieksme būs pozitīva, tad par izraudzīto potenciālo KNAB priekšnieku vēl balsos Saeima. Tātad politiķi no iesaistīšanās KNAB vadītāja izvēlē nevarēs izvairīties. Ja koalīcija nespēs vienoties par vienotu atbalstu konkursa komisijas piedāvātajam pretendentam, tad izšķirošās balsis būs opozīcijai - vispirms jau Saskaņai.

Iepriekš Sabiedrības par atklātību Delna direktors Jānis Volberts žurnālistiem pieļāva, ka konkursa noteikumi ir ļoti labvēlīgi tagadējam KNAB priekšniekam, kas varētu dot viņam iespēju matemātiski iegūt daudz punktu. Noteikumos nav arī pietiekami novērtēta pieredze operatīvajā un izmeklēšanas darbā, par ko varēs saņemt tikai piecus punktus. Savukārt desmit punktus piešķirs, ja pretendenta padotībā ir bijis vismaz simt darbinieku.

Otrdien valdības sēdē ministri akceptēja pēdējās izmaiņas noteikumos. Saeima, veicot grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā, paredzējusi, ka kandidātus vērtēs komisija četru cilvēku sastāvā, kas var radīt problēmas, ja balsis sadalās uz pusēm. Taču ministri neatbalstīja piedāvājumu dot kādam izšķirošo balsi, jo to neparedz likums. Komisijai būs iespēja uz valdību virzīt divus kandidātus, ja viņi būs saņēmuši līdzīgi augstu punktu skaitu. Delnas vadītājs J. Volberts žurnālistiem sacīja, ka ideāli būtu, ja izdotos atrast kandidātu, par kuru komisija varētu vienoties vienbalsīgi. Pastāvot risks, ka atsevišķi komisijas pārstāvji var nobloķēt arī kāda laba pretendenta izvirzīšanu. Pretēji sākotnējam piedāvājumam reputācijas izvērtēšanu saistīt ar pielaides piešķiršanu valsts noslēpumam valdība atbalstīja ierosinājumu, ka kandidātu reputāciju pēc pašas noteiktajiem kritērijiem vērtēs konkursa komisija. Valdība arī lūgs Saeimu grozīt KNAB likumu un paredzēt, ka KNAB direktora amata kandidātu vērtēšanas komisijā ir jābūt pieciem, nevis četriem locekļiem. Taču, pat ja šādas izmaiņas operatīvi tiktu veiktas, uz šo konkursu tās vairs nevarētu attiecināt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?