Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Netaupiet uz veselības rēķina!

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pētījuma dati, 2014. gadā no ielaista prostatas vēža Latvijā dzīvību zaudēja 409 vīrieši; diagnosticēti tika 1123 jauni prostatas audzēja gadījumi, no tiem vairāk nekā puse reģionos - 110 Vidzemē, 216 - Kurzemē, 88 - Zemgalē un 188 - Latgalē.

2015. gada nogalē pavisam kopā uzskaitē bija 7167 vīrieši, kuriem ir konstatēts prostatas audzējs. Speciālisti uzsver - ja šī slimība tiek atklāta laikus, to ir iespējams pilnībā izārstēt, tomēr 357 vīriešiem prostatas vēzis ticis atklāts III un IV stadijā, kad slimību ārstēt ir daudz sarežģītāk.

Tāpēc pērn, sadarbojoties Latvijas Urologu asociācijai, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijai un MFD Veselības grupai, tika organizētas urologu bezmaksas vizītes reģionos. Noritēja 36 reģionālie izbraukumi visā Latvijā, un bez maksas tika konsultēts vairāk nekā 700 vīriešu.

Viena no ārstēm, kura pērn viesojās astoņās Latvijas pilsētās un sniedza vairāk nekā 160 bezmaksas konsultāciju, ir uroloģe Egita Deine, viņa novērojusi, ka lauku cilvēki ir pieticīgāki, pacietīgāki un nereti viņiem arī trūkst uzņēmības risināt savas veselības problēmas: «Ir arī tādi, kuriem piebrauc klāt, bet viņiem tāpat neko nevajag; citus savukārt ģimenes ārsts vai sieva pierunājusi atnākt. Šajos gadījumos lielākoties pozitīvs iznākums nav gaidāms, jo svarīgākā tomēr ir paša pacienta vēlme kaut ko darīt savas veselības labā.»

Tiesa, ir dzirdēts, ka maksas vizīte pie urologa ir jāgaida pat līdz diviem mēnešiem, - tie ir stereotipi vai Latvijas medicīnas realitāte? «Latvijā urologu pietiek. Daudzi cilvēki nav informēti, ka urologs ir pieejams arī ārpus lielajiem medicīnas centriem un, lai iegūtu diagnozi, nav obligāti nepieciešams kāds šaura profila speciālists, turklāt lielās rindas ir uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem. Daudzi mēģina ietaupīt uz savas veselības rēķina! Ļoti bieži nākas uzklausīt pensionāru sūdzības - naudas operācijai nav, arī valsts to neapmaksā. Strādājuši visu dzīvi, pensija maza, bērnu nav, vai tie dzīvo ārzemēs - palīdzēt nevar,» stāsta uroloģe un dalās savās pārdomās, «speciālistu ir pietiekami, bet nesakārtoti ir sociālie jautājumi un aprūpe. Cilvēki nespēj nokļūt pie ārsta, nav naudas, par ko apmaksāt vizītes, nopirkt zāles, - tās ir pieejamas, bet dārgas! Reiz kādu savu pacientu ar salīdzinoši retu slimību mēģināju pierakstīt kādā no lielākajiem Latvijas medicīnas centriem, kur kolēģiem ir lielāka pieredze. Lai operators paceltu tālruņa klausuli, pagāja vairāk nekā 30 minūšu! Vai var dusmoties uz pacientiem, kas neatzvana un neatceļ vizītes? Kā vecs cilvēks, kam mājās joprojām ir stacionārais telefons, spēj sagaidīt šo savienojumu ar reģistratūru? Speciālistu pietiek, pietrūkst organizētības un finansiālo līdzekļu.»

No audzēja rašanās izvairīties nav iespējams, var tikai regulāri veikt konkrētus izmeklējumus, lai ļaundabīgās saslimšanas būtu iespējams konstatēt laikus, kad iespējama to radikāla ārstēšana, kas pēc iespējas mazāk ietekmē pacienta dzīves kvalitāti.

Uroloģe Egita Deine uzsver: «Vīriešiem pēc 50 gadu vecuma vajadzētu nodot PSA (prostatas specifiskais antigēns) urīna analīzi. Cilvēkiem bieži vien mānīgi šķiet - ja nav sūdzību, viņiem nevarētu būt arī nekādu ļaundabīgu slimību. Tāpēc, ja ģimenes ārsts reiz ir saskatījis kādas izmaiņas pacienta analīzēs un norādījis uz spevciālista vizītes nepieciešamību, to nevajadzētu atlikt, jo bieži vien ļaundabīgo slimību izraisītās sūdzības norāda jau uz slimības izplatītu stadiju, kad ārstēšana ir ierobežota, dārgāka un bieži vien neradikāla.»

Lai šo problēmu sabiedrībā aktualizētu līdz tai nepieciešamajam līmenim, Latvijas Urologu asociācija, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija un MFD Veselības grupa arī 2016. gadā turpinās iesākto veselības kampaņu reģionos un dosies izbraukumos uz lauku rajoniem, lai apgūtu pēc iespējas lielāku riska pacientu skaitu un izglītotu cilvēkus par prostatas vēža ārstniecības iespējām Latvijā.

Jo īpaši šai veselības problēmai uzmanība jāpievērš gados vecākiem kungiem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?