Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Ieguvums sabiedrībai

Gandrīz 2200 Latvijas senioru apguvuši datora un interneta prasmes Lattelecom sociālās atbildības iniciatīvas Pieslēdzies, Latvija! septītajā mācību gadā 2015. gadā.

Pamatiemaņas darbam ar datoru un internetu - dažādu pamatprogrammu, e-pasta, sociālo tīklu lietošanu, norēķinu internetā un daudzas citas zināšanas - pērn šajā projektā apguva seniori vecumā no 50 līdz pat 90 gadiem. Jāteic, katrs ceturtais Pieslēdzies, Latvija! dalībnieks bija pirmspensijas vecumā, tādējādi ceļot savu konkurētspēju darba tirgū. Kopumā skolas solā atgriezās arī vairāk nekā 750 senioru vecumā virs 70 gadiem.

Iniciatīvas vecākā dalībniece rīdziniece Valija Elza Lāma-Bošs, kura kursus apmeklēja 90 gadu vecumā, stāsta: «Pieslēdzies, Latvija! mācības bija brīnišķīga un vērtīga iespēja. Programma bija viegli uztverama, tāpēc, neskatoties uz manu vājo dzirdi, sadraudzēšanās ar datoru grūtības nesagādāja. Gluži pretēji - pateicoties jauniegūtajām zināšanām, tagad ar videozvanu palīdzību daudz labāk varu sazināties ar saviem draugiem un radiem gan Latvijā, gan ārvalstīs.»

Savukārt Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis teic: «Gan plašais dalībnieku loks, gan sadarbība ar Rīgas Aktīvo senioru aliansi, kas nodrošināja mācību procesu, apliecina Latvijas senioru vēlmi būt aktīviem sabiedrības locekļiem. Mūsdienu tehnoloģijās izglītoti vecāki un vecvecāki ir nozīmīgs ieguvums visai Latvijas sabiedrībai.»

Visvairāk dalībnieku - gandrīz 1500 - mācījās Rīgā. Daugavpilī kursus apmeklēja vairāk nekā 200, bet Liepājā un Jelgavā - vairāk nekā 150 senioru. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem pērn pieprasītākas bija krievu valodas nodarbības, ko apmeklēja gandrīz divas trešdaļas dalībnieku.

Gandrīz 900 senioru jeb 40% no kursu apmeklētājiem ar datoru iepazinās pirmo reizi, apmeklējot iesācējiem domāto apmācību līmeni. Trešdaļa dalībnieku mācījās otrajā līmenī, apgūstot darbu ar Google meklētāju, e-pastu, Skype, internetbanku un citiem ikdienai noderīgiem interneta rīkiem. Katrs ceturtais jaunas zināšanas apguva augstākajā - trešajā līmenī, kur padziļināti mācījās lietot programmas, izmantot e-pakalpojumus un apstrādāt datus. Drosmīgākie seniori kursu laikā piedalījās Latvijā pirmajā Senioru datorprasmju olimpiādē, jauniegūtās zināšanas pārbaudot gan individuālos uzdevumos, gan tiekot galā ar netradicionālu komandas izaicinājumu - Lego krokodila programmēšanu.

Senioriem joprojām pieejams Lattelecom atbalsts ērtākai datora un interneta apguvei un lietošanai. Mājaslapā www.piesledzieslatvija.lv ikvienam ir pieejama mācību programma Mācies pats latviešu un krievu valodā. Tāpat Lattelecom Interaktīvās TV videonomā bez papildu maksas ir pieejamas īpaši izveidotas apmācību filmas senioriem, kas palīdzēs spert pirmos soļus datora apgūšanā. Zvanot uz tālruni 67201777, iespējams saņemt bezmaksas atbalstu neskaidrību gadījumā un konsultācijas datora lietošanas pamatos.

Jāpiebilst, ka 2015. gadā bezmaksas datorprasmju kursi norisinājās pilsētās ar lielāko senioru interesi - Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Liepājā, Jelgavā un Cēsīs. Septītajā mācību gadā iniciatīvas realizācijā iesaistījās Rīgas Aktīvo senioru alianse (RASA), kas nupat atzīmēja piekto gadadienu. RASA biedri reģistrēja iniciatīvas dalībniekus, koordinēja mācību grupas un nodrošināja mācību norisi senioriem Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?