Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 27. decembris
Inita, Elmārs, Helmārs

Ābolu kraukšķis

Jau piecpadsmito gadu diplomāta sievas statusā mainot dzīvesvietas un apgūstot jaunas zemes, izstrādājušies zināmi refleksi. Kārtējo reizi krāmējot iedzīvi kastēs, vairs neņemu līdzi visus iespējamos virtuves piederumus un pavārgrāmatas. Nu jau vairs nepērkam katrā vietā arī jaunus katlus, pannas un nažus.

Par ieradumu kļuvis no katras vietas pārņemt ko īpašu, kas ar laiku iesakņojas mūsu ēdienkartē kā paliekoša vērtība. Piemēram, prātā nāk Igaunijā iecienītā asinsdesu ēšana pirms Ziemassvētkiem, Ņujorkā noskatītie putnu gaļas cepeši un īpaši kraukšķīgie auzu pārslu cepumi. No turienes arī tradīcija pašiem gatavot picu, lai gan tā vairāk mūsmājās iesakņojusies ne kā gastronomiska tradīcija, bet ģimenes kopā būšana nemīlīgās rudens un ziemas nedēļas nogalēs.

Tomēr, apgūstot ko jaunu citzemju kulinārijā, nepārņemu to tieši, bet cenšos pielāgot savam latviskajam dzīvesveidam. Piemēram, Amerikā apguvu burvīgu recepti pie tītara cepeša pasniegt ābolu sulas sīrupā glazētus cepeškrāsnī ceptus dārzeņus, bet Latvijā vēl lieliskāku garšas buķeti var panākt ar cidoniju sīrupu. Paldies manai mammai par katru rudeni cītīgi sarūpēto cidoniju sīrupu! Vārdu sakot, nevis kļūt par krievu, igauni, amerikāni vai dāni, bet krāšņot savu latvisko esamību ar pasaulē gūtu pieredzi.

Pirms dažiem mēnešiem pārceļoties uz Dāniju, nonācām šeit vasaras izskaņā un tieši ābolu laikā. To nevarēja nepamanīt pat mūsu dzīvesvietas apkaimē Kopenhāgenas nomalē. Privātmāju dārzu žogiem pārliekušies, ābeļu, plūmju, lazdu un valriekstu koku zari dāsni bārstīja savas veltes tieši zem garāmgājēju kājām.

Saviesīgos pasākumos cienājāmies ar dāņu ābolu kūku - kraukšķīgā mīklā iecepti uz mēles kūstoši saldskābi ābolu gabaliņi, mandeļu un kanēļa garšas bagātināti. To pasniedz kopā ar saldējumu vai putukrējumu.

Cenšoties recepti atminēt, nemetos uzreiz internetā ar vārdiem Danish apple cake, bet sāku pārcilāt savus gadu gaitā sakrātos recepšu krājumus. Un atradu igauņu valodā recepti ar nosaukumu rabarberu kraukšķis. Aizstāju rabarberus ar āboliem, un tā radās mūsu ģimenes lielākais pēdējā laika gardums ābolu kraukšķis.

Pamēģiniet arī jūs: 250 g farīna cukura (brūnā cukura paveids ar pievienotu cukurniedru sīrupu), 250 g auzu pārslu, 250 g miltu, 1/2 tējkarotes sāls, 200 g sviesta, 800 g smalki sagrieztu ābolu (daļu ābolu var aizstāt ar plūmēm), 50 g cukura, 2 tējkarotes kanēļa. (Oriģinālajā receptē ir arī 100 g sasmalcinātu mandeļu, taču no tām atteicos, jo sacepums jau tā ir sātīgs un garša piesātināta.)

Izkausē sviestu un lielā bļodā samaisa ar farīna cukuru, auzu pārslām, miltiem, ja lieto - mandelēm, sāli. Pusi iegūtās masas ieklāj ietaukotas cepamās formas dibenā, pārklāj ar āboliem. Tos pārkaisa ar kanēļa un cukura maisījumu. Virsū liek atlikušo mīklas masu. Cep 40 minūtes 175 grādu karstumā. Lai labi kraukšķ un garšo!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?