Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Krievu iznīcinātāja pilots pērn mēģinājis notriekt britu militāro lidmašīnu

KRrievijas iznīcinātāja pilots pērn mēģināja notriekt britu karalisko gaisa spēku novērošanas lidmašīnu, kļūdaini domājot, ka saņēmis pavēli to izdarīt, liecina BBC iegūtā informācija.

Pilots palaidis divas raķetes, no kurām pirmā vienkārši nav trāpījusi mērķī, nevis palaista tehniskas kļūmes rezultātā, kā pagājušajā septembrī paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija. Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrija tolaik publiski akceptēja Krievijas paskaidrojumu. Taču raidsabiedrība BBC ieguvusi informāciju no trim Rietumu aizsardzības avotiem par to, ka pārtvertā krievu lidotāju komunikācija liecina par no oficiālās versijas atšķirīgu incidenta versiju.

Britu gaisa spēku lidmašīna RC-135 Rivet Joint, kuras apkalpē ietilpst līdz pat 30 personām, pērn 29. septembrī lidoja novērošanas misijā starptautiskajā gaisa telpā virs Melnās jūras, kad tai pietuvojās divi Krievijas iznīcinātāji Su-27.

Krievu iznīcinātāju apkalpes sāka komunikāciju ar savu lidojumu kontroles centru. Kā BBC pastāstīja kāds no avotiem Rietumu bruņotajos spēkos, krievu lidotāji komunikācijā saņēmuši teikumu "jums ir mērķis". Šo neviennozīmīgo frāzi viens no krievu pilotiem uztvēris kā atļauju raidīt raķeti. Viņš palaidis gaiss–gaiss raķeti, kas tomēr nav spējusi "satvert" mērķi, līdz ar to nav trāpījusi tam. Pārtvertā komunikācija liecina, ka otrs pilots sācis lamāt savu kolēģi, prasot, ko viņš dara. Pirmais pilots tomēr palaidis arī otru raķeti. Taču tā vienkārši nokritusi no spārna, kas liecinot, ka notikusi kāda tehniska kļūme vai tās palaišanas process pārtraukts.

Trīs nedēļas pēc tam britu valdība apstiprināja, ka noticis incidents. 20. oktobrī toreizējais aizsardzības ministrs Bens Volless to nosauca par potenciāli bīstamu, taču pieņēma krievu paskaidrojumu par tehnisku kļūmi un paziņoja, ka neuzskata incidentu par tīšu eskalāciju no krievu puses. Savukārt New York Times, atsaucoties uz noplūdušajiem slepenajiem ASV izlūkošanas dokumentiem, rakstīja, ka amerikāņu aizsardzības amatpersonas incidentu uztvērušas nopietnāk, raksturojot to kā "lidmašīnas gandrīz notriekšanu". Krievijas pilots esot nepareizi interpretējis saņemto komandu, nomērķējis uz britu lidmašīnu, bet raķete neesot spējusi trāpīt mērķī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits