Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

Krievijā sākas prāva pret spiegošanā apsūdzēto Wall Street Journal žurnālistu

Krievijas Sverdlovskas apgabala tiesā Jekaterinburgā vakar sākās tiesas process pret laikraksta Wall Street Journal žurnālistu Evanu Gerškoviču, kuru Krievijas varasiestādes apsūdz spiegošanā.

Žurnālists, kuru Krievijas varasiestādes aizturēja pirms 15 mēnešiem un šo laiku turēja apcietinājumā, savu vainu apsūdzībās noliedz.

AFP vēsta, ka žurnālistiem ļāva uzturēties tiesas zālē tikai pirmās minūtes, tālākais process, kā jau iepriekš tika paziņots, notiks aiz slēgtām durvīm. Nākamā tiesas sēde noteikta 13. augustā, paziņoja tiesas pārstāvji.

Pēc izmeklētāju versijas ASV pilsonis E. Gerškovičs ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes uzdevumā esot Sverdlovskas apgabalā 2023. gada martā vācis slepenu informāciju par rūpnīcu Uralvagonzavod, kurā tiek ražota un remontēta militārā tehnika. Uralvagonzavod ietilpst Krievijas valsts korporācijā Rosteh, pret kuru ir noteiktas ASV valdības sankcijas. Žurnālists tiek apsūdzēts pēc Krievijas Federācijas Krimināllikuma 276. panta par spiegošanu, vēsta Kremļa ziņu rupors RIA Novosti. 2023. gada 30. martā par E. Gerškoviča aizturēšanu paziņoja Krievijas Federālais drošības dienests.

Wall Street Journal izdevēja Dow Jones izpildviceprezidents Džeisons Konti intervijā Associated Press Krievijā notiekošo tiesas procesu nosauca par viltus prāvu: "Viņš bija akreditēts žurnālists, kurš nodarbojās ar žurnālistiku. Šī ir viltus prāva ar viltus apsūdzībām, kas ir pilnīgi izdomātas."

AFP raksta, ka imigrantu no PSRS ģimenē ASV dzimušais E. Gerškovičs ir pirmais Rietumu žurnālists, kurš pēc PSRS sabrukuma Krievijā aizturēts ar apsūdzībām spiegošanā. Ja tiesa viņu atzīs par vainīgu, kas visticamāk notikšot, viņam draud 20 gadu cietumsods. Krievijas tiesās par vainīgiem tiek atzīti vairāk nekā 99% apsūdzēto. Turklāt Krievijā tiek praktizēta plaša interpretācija par tādiem noziegumiem kā spiegošana un valsts nodevība. Varasiestādes bieži vajā cilvēkus, kuri sniedz ārzemniekiem publiski pieejamu informāciju. Šie cilvēki tiek apsūdzēti valsts noslēpumu izpaušanā.

ASV Valsts departaments pasludinājis E. Gerškoviču par "nepamatoti apcietinātu" ASV pilsoni, apņemoties intensīvi censties panākt viņa atbrīvošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits