Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Politico: Krievija vervē kubiešus karam Ukrainā

Krievija vervē Kubas pilsoņus karam Ukrainā, un daudziem tas ir veids, kā aizbēgt no Kubas, vēsta izdevums Politico, kura žurnālistiem izdevies aprunāties ar dažiem kubiešu algotņiem.

"Politico" min 19 gadus vecā Cēzara piemēru, kurš, strādājot par bārmeni Havanā, tik tikko savilka galus un jau bija neveiksmīgi mēģinājis izkļūt no Kubas ar kuģi. Tagad viņš varēs pamest Kubu ar lidmašīnu un doties uz Maskavu, izmantojot biļeti, par kuru samaksājis kāds krievu vervētājs.

"Ja tas ir upuris, kas man ir jāsamaksā par savas ģimenes panākumiem, es to darīšu. Jūs varat būt kodolfiziķis un tomēr nomirt šeit badā. Ar savu pašreizējo algu es tik tikko varu nopirkt tādas pirmās nepieciešamības lietas kā tualetes papīru vai pienu," stāsta Cēzars, kurš cer, ka karā viņam ļaus būt tikai par feldšeri.

"Politico" arī atklāj, ka ne visiem Kubas rekrūšiem tiek stāstīta patiesība par to, kas tieši tiem būs jādara frontē. Piemēram, kāds 40 gadus vecs brīvprātīgais vārdā Pedro apgalvo, ka vervētāji viņam apsolījuši šofera darbu, sakot, ka viņam būs tikai jāpārvadā personāls un celtniecības materiāli frontes aizmugurē. Taču pēc ierašanās Krievijā viņam teikts, ka kubietim patiesībā būs jācīnās ar ieročiem rokās.

"Mēs parakstījām līgumu ar velnu," atzīst vīrietis, kurš drīzumā tiks nosūtīts uz fronti.

Izdevums noskaidrojis, ka Krievija pagājušā gada beigās Kubā sāka aktīvu vervēšanas kampaņu. Potenciālajiem algotņiem tiek piedāvāts viena gada līgums ar Krievijas armiju un ātra legalizācija Krievijā. Viņiem tiek solīts arī vienreizējs pabalsts 2000 dolāru apmērā un ikmēneša alga 2100 dolāru apmērā. Šobrīd runa ir par dažiem desmitiem vai simtiem savervēto.

Situāciju komentējošie eksperti uzskata, ka Krievijai ārvalstnieku vervēšana vairāk nepieciešama propagandas nolūkos, lai parādītu, ka pasaule atbalsta agresiju pret Ukrainu. "Bez valodu zināšanām, reljefa pārzināšanas vai pienācīgas apmācības modernai karadarbībai viņus ātri nogalinās, un viss," norāda Eiropas politikas analīzes centra (CEPA) vecākais pētnieks Pāvels Luzins.

Septembra sākumā izcēlās diplomātisks skandāls saistībā ar ziņu, ka Krievija vervē kubiešus karam Ukrainā. Tobrīd Kubas Ārlietu ministrija nāca klajā ar publisku paziņojumu, ka tā ir kategoriski pret šādu vervēšanu. Tika arī ziņots, ka Kubas varasiestādes ir aizturējušas vervētāju grupu, kas mēģināja pārliecināt kubiešus doties karot uz Ukrainu.

Tomēr tajā pašā laikā Kubas amatpersonas izteikušās, ka Havana neesot pret to, ka Kubas pilsoņi paraksta līgumus ar Krievijas armiju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits