Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Serbija varētu beidzot piemērot sankcijas Krievijai

Serbijas ārlietu ministrs Ivica Dačičs trešdien pirmo reizi ļāvis noprast, ka Belgrada varētu mainīt savu nostāju un piemērot sankcijas Krievijai.

Sankciju piemērošana Krievijai ir viena no Eiropas Savienības (ES) galvenajām prasībām Serbijai, lai panāktu progresu tās virzībā uz dalību blokā.

Dačičs intervijā ziņu vietnei EURACTIV izteicies, ka Serbiju, kas ir ES kandidātvalsts kopš 2012.gada, galvenokārt vada apsvērumi par to, kas ir valsts labākajās interesēs.

"Mēs nosodām Ukrainas teritoriālās integritātes pārkāpšanu, un tā mēs balsojām starptautiskajās struktūrās. Vai mēs ieviesīsim sankcijas pret Krieviju, tas ir cits jautājums. Tas nav laika vai termiņu jautājums, tas ir jautājums, kas skar mūsu politiskās un ekonomiskās intereses," norādījis ministrs.

Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs ir iestājies pret sankciju piemērošanu Krievijai par iebrukumu Ukrainā, bieži uzsverot, ka Serbija importē visu tai nepieciešamo naftu un gāzi no Krievijas. Taču Vučičs ir pakļauts pieaugošam Rietumu spiedienam mainīt savu nostāju.

Oktobrī Vučičs paziņoja par 12 miljardu eiro plānu investīcijām enerģētikas infrastruktūrā sešu gadu periodā, lai dažādotu un nodrošinātu enerģijas piegādi.

Dačičs atzinis, ka kopš Krievijas īstenotās Krimas aneksijas 2014.gadā Serbija nav pievienojusies Rietumu sankcijām, "jo mēs aplēsām, ka tas nebūtu mūsu interesēs".

"Ja kaut kas mainīsies, kaitējot Serbijas interesēm, mūsu lēmums tiks attiecīgi pielāgots, jo mēs ik brīdi izvērtēsim, kāds ir labākais lēmums mūsu ekonomikai, mūsu stāvoklim pasaulē un Serbijas pilsoņiem," uzsvēris ministrs.

Serbijas premjerministre Ana Brnabiča trešdien, apmeklējot "EURACTIV Serbia" vietnes atklāšanas pasākumu Belgradā, runāja par "Krievijas agresiju pret Ukrainu". Līdz šim Serbijas amatpersonas atturējušās lietot šādas frāzes, runājot par Krieviju, kas Serbijā tradicionāli uzskatīta par sabiedroto.

Brnabiča arī atzinīgi novērtēja ES kā lielāko investoru un ziedotāju Serbijā.

Viņa paziņoja, ka dalība ES ir Serbijas prioritāte, bet arī kritizēja Briseli par kavēšanos ar bloka paplašināšanu.

"Naratīvs, ko mēs bieži dzirdam, ka Balkāni varētu radīt jaunas problēmas, ja tie ietilptu ES, drīzāk ir iegansts, jo ES ir samazinājusies vēlme pēc paplašināšanās. Tas ir jautājums, kas nedod balsis Eiropas politiķiem, un tāpēc viņi to marginalizē," sacīja Brnabiča.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits