Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lielbritānijā vienam miljonam smēķētāju dāvinās bezmaksas veipus

Lielbritānijas valdība turpina inovatīvos veidos cīnīties ar smēķēšanu. Valdība tikko pieņēmusi lēmumu par to, ka vienam miljonam smēķētāju tiks piešķirtas bezmaksas veipošanas jeb e-cigarešu ierīces, ziņo Lielbritānijas sabiedriskais medijs BBC un aģentūra Reuters.

Tāpat nolemts smēķējošām grūtniecēm piedāvāt kuponus līdz pat 400 britu mārciņu vērtībā, lai viņas atteiktos no cigarešu smēķēšanas. Šobrīd Lielbritānijā grūtniecības laikā smēķē gandrīz katra desmitā sieviete.

Lielbritānijā veiktie eksperimenti apstiprina, ka finansiālie stimuli un atbalsts var būt ļoti efektīvs palīgs smēķēšanas atmešanā. Saskaņā ar Veselības departamenta aprēķiniem bezmaksas veipus jeb e-cigarešu sākuma komplektus saņems gandrīz katrs piektais smēķētājs Lielbritānijā. Valdības jauno plānu realizācija divu gadu laikā varētu izmaksāt līdz pat 45 miljoniem mārciņu jeb aptuveni 51,3 miljonus eiro.

Lielbritānijas veselības ministrs Nīls O'Braiens uzsver, ka “līdz pat diviem no trim ilgstošiem smēķētājiem mirst no smēķēšanas. Tradicionālās cigaretes ir vienīgais legāli tirgojamais produkts, kas nogalina, ja to lieto pareizi,” norāda Nīls O'Braiens. Jaunā politiskā pieeja fokusēsies uz “palīdzēšanu cilvēkiem atmest, nevis aizliegumu noteikšanu”, norāda ministrs.

Plānots, ka bezmaksas veipu jeb e-cigarešu programmas īstenošana tiks nodrošināta ar vietējo pašvaldības institūciju starpniecību, kas arī būs gala lēmuma pieņēmēji par to, kuri smēķētāji saņems bezmaksas ierīces. Pašvaldību ziņā būs arī iespēja papildināt programmu ar vietējiem atbalsta pasākumiem.

Paredzēts uzsākt arī konsultācijas ar cigarešu ražotājiem par smēķēšanas atmešanas informācijas izvietošanu cigarešu iepakojumu iekšpusē.

Sekojot Lielbritānijas politikas piemēram, arī Jaunzēlandes veselības nozares eksperti mudina savu valdību izpētīt jaunās politiskās iniciatīvas īstenošanas priekšrocības. Līdzīgas programmas pieņemšana palīdzētu Jaunzēlandei sasniegt valsts mērķi – līdz  2025. gadam panākt atbrīvošanos no dūmiem un cigaretēm.

“Jaunzēlande ir izvirzījusi ambiciozu mērķi – līdz 2025. gadam kļūt par valsti, kas brīva no dūmiem. Līdzīgas bezmaksas veipu politikas īstenošana atbilstu šim valsts mērķim un nodrošinātu efektīvu veidu, kā atbalstīt smēķētājus viņu ceļā uz atmešanu,” uzsver viena no vadošajām Jaunzēlandes veselības nozares ekspertēm  Dr. Mareva Glovere.

Lielbritānija ir viena no pasaulē visaktīvākajām valstīm dažādu jaunu inovatīvu pretsmēķēšanas pieeju izmēģināšanā. Tostarp tā ir apņēmusies līdz 2030. gadam panākt smēķēšanas līmeņa samazināšanos valstī no 13% līdz vismaz 5%.

Lielbritānija 2021. – 2022. gadā iztērēja 68 miljonus mārciņu dažādiem pasākumiem un iniciatīvām, mudinot cilvēkus atmest smēķēšanu. Šo aktivitāšu rezultātā aptuveni 100 000 smēķētāju Lielbritānijā atmeta cigarešu lietošanu, mazinot slodzi uz veselības budžetu, ko izraisa ar smēķēšanu saistītās saslimšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits