Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Francija testē Briseles varu

Francija izgājusi uz atklātu konfrontāciju ar Briseli, trešdien iesniedzot Eiropas Komisijai Francijas 2015. gada budžeta projektu ar prognozēto 4,3% deficītu no iekšzemes kopprodukta. Tā ir ignorējusi Eiropas Savienības amatpersonu aicinājumus straujāk samazināt budžeta izdevumus, lai sasniegtu ES budžeta deficīta kritērijos paredzētos maksimālos 3% griestus, vēsta BBC.

"Skaitļi, ko mēs saņemam no Parīzes, nav ļoti cerīgi," Euractiv.com citē eirozonas finanšu ministru padomes - Eirogrupas - prezidentu, Nīderlandes finanšu ministru Jerūnu Deiselblūmu.

Savukārt Francija ir noskaņota kareivīgi. "Eiropas Komisijai nav varas noraidīt vai labot mūsu budžetu. Tas ir mūsu parlamenta kompetencē," teicis Francijas finanšu ministrs Mišels Sapēns, raksta BBC. Viņa teikto apstiprinājis Francijas premjerministrs Manuels Valss, kurš teicis, ka "Francija ir liela valsts, ko vajag respektēt".

Taču ES valstis ir vienojušās, ka Eiropas Komisijai ir tiesības pārraudzīt dalībvalstu budžetus, rekomendējot izmaiņas un fiskālos mērķus, kā arī izmantojot dažus sarežģītus ietekmēšanas mehānismus, ja dalībvalstis neievēro fiskālo disciplīnu. Budžetu uzraudzīšana eirozonā tika ieviesta, lai novērstu tādu problēmu atkārtošanos, ko radīja bloka 2009.-2012. gada finanšu krīze, kas radās, jo atsevišķas valstis dzīvoja krietni pāri saviem līdzekļiem.

Jāatgādina arī, ka Eiropas Savienības nacionālo fiskālo politiku koordinējošais Stabilitātes un izaugsmes pakts paredz iespēju pieprasīt no dalībvalstīm koriģējošu rīcību, ja to budžeta deficīts pārsniedz 3% no IKP vai valsts parāds pārsniedz 60% no IKP. Franču prese jau spekulē, ka lielākais sods, ko Francija varētu saņemt par savu spītību, būtu četru miljardu iemaksa īpašā depozītfondā (0,2% no valsts IKP)

Euronews konstatē, ka tālākā eirozonas citu dalībvalstu attieksme pret Franciju parādīs Briseles jauno pilnvaru dzīvotspēju vai, tieši otrādi, nespēju iespaidot "pārkāpējus": "Ja tāda liela dalībvalsts kā Francija varēs pārkāpt jaunos noteikumus, tas būs signāls, ka stingrus budžeta noteikumus var uzspiest tikai mazākām ekonomikām eirozonā, tādām kā Grieķija un Portugāle."

Pirms budžeta iesniegšanas Eiropas Komisijai notikušās asās debates Francijas parlamentā liecina, ka Francijas centienos atdzīvināt recesijas skarto ekonomiku ir maz atbalsta jostu savilkšanai un izdevumu mazināšanai, lai gan paredzēta izdevumu apcirpšana par 21 miljardu eiro, jo tas varētu stiprināt galēji labējās Nacionālās frontes kurināto eiroskeptisko noskaņojumu.


 sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits