Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Francijā jauni protesti pret pensiju sistēmas reformu

Francijā otrdien gaidāmi jauni protesti un streiki pret pensiju sistēmas reformu, no kuras valdība negrasās atteikties.

Galvenā reformas sastāvdaļa ir pensionēšanās vecuma paaugstināšana no 62 līdz 64 gadiem. Turklāt paredzēts pagarināt obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu periodu pilnas pensijas saņemšanai. Vienlaikus minimālo pensiju plānots paaugstināt līdz 1200 eiro.

Protestu kustība pret pensiju reformu ir lielākā iekšpolitiskā krīze prezidenta Emanuela Makrona otrā amata termiņa laikā, Parīzes un citu pilsētu ielās sadursmēm starp policiju un protestētājiem izceļoties ik dienu.

Arodbiedrību šodien izsludinātie streiki un protesti ir desmitā šāda mobilizācija kopš šo protestu sākuma janvāra vidū.

Pēdējā lielā šāda streiku un protestu diena bija ceturtdien, kad izcēlās līdz šim vardarbīgākās sadursmes starp protestētājiem un drošības spēkiem. Todien policija Francijā aizturēja 457 cilvēkus un tika ievainots 441 policists.

Pirms aptuveni divām nedēļām valdība, izmantojot pretrunīgi vērtēto konstitūcijas 49.panta 3.daļu, izšķīrās likumprojektu par pensiju sistēmas reformu apstiprināt ar dekrētu, atsakoties no balsojuma Nacionālajā sapulcē. Tas izsauca sašutumu gan parlamenta deputātu vidū, gan sabiedrībā.

Arodbiedrības solījušas turpināt masu protestus kamēr valdība nepiekāpsies, ko tā, kā izskatās, negrasās darīt.

Protestu dēļ tika atlikta Lielbritānijas karaļa Čārlza III vizīte Francijā, kas bija plānota no svētdienas.

Tā vietā, lai svinīgi uzņemtu Lielbritānijas karali, Makrons pirmdien krīzes sarunās tikās ar Francijas premjerministri Elizabeti Borni, valdības ministriem un likumdevējiem.

Makrons sanāksmē sacīja, ka jāturpina komunicēt ar arodbiedrībām, bet uzsvēra, ka vardarbīgajiem protestiem nav nekādas saistības ar pensijām, bet tie vērsti pret institūcijām un drošības spēkiem.

Makrons pārmeta kreiso ekstrēmistu partijai "Nepakļāvīgā Francija" (LFI) mēģinājumus "deleģitimēt saprātīgu kārtību, mūsu iestādes un to instrumentus".

Izrādot samierniecisku žestu, Borne ieplānojusi nākamajās trīs nedēļās sarunas ar parlamenta locekļiem, politiskajām partijām, vietējām varasiestādēm un arodbiedrībām.

Ja arodbiedrības piekritīs sarunām, Borne, domājams, piedāvās jaunus pasākumus pensiju sistēmas reformu ietekmes mīkstināšanai.

Taču arodbiedrību sākotnējā reakcija nav bijusi daudzsološa.

Arodbiedrības CFDT līderis Lorāns Bergers, kurš ieņēmis neierasti stingru nostāju pret pensiju sistēmas reformu, sacīja, ka pieņems sarunu piedāvājumu, bet tikai tad, ja reforma vispirms tiks nolikta malā. Viņš aicināja valdību nākt klajā ar "ļoti lielu soli pensiju jautājumā".

LFI līderis Žans Liks Melanšons svētdien izteicās, ka ir ļoti vienkāršs veids situācijas noregulēšanai un tas ir atsaukt reformu.

Šodien par drošību un kārtību Parīzē gādās 5500 policistu. Avots policijā atklāja, ka galvaspilsētā uz protestiem varētu sapulcēties līdz 100 000 cilvēku, bet visā Francijā protestēt 650 000 līdz 900 000 cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits