Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Veselības ministra virzītā zāļu reforma Latvijā nostiprinās ārvalstu farmācijas kompāniju ietekmi un samazinās zāļu pieejamību

Veselības ministra Hosama Abu Meri virzītā zāļu tirgus reforma, kas vakar, 16.jūlijā, neskatoties uz dažādu veselības aprūpes nozaru un pacientu organizāciju plašajiem iebildumiem un priekšlikumiem, apstiprināta valdībā, Latvijas tirgū vēl vairāk nostiprinās ārvalstu farmācijas kompāniju ietekmi un palielinās Latvijas atkarību no zāļu importa un starptautisko farmācijas gigantu labvēlības. Latvijas Zāļu ražotāju asociācija (LZR) pauž nožēlu, ka viena ministra politiskie ultimāti un solījumi valdībā novērtēti augstāk, nekā visu Latvijas iedzīvotāju un pacientu vajadzības.

“Reforma savā būtībā ir brāķis, kas nozīmē, ka tā var skaudri atspēlēties ikvienam pacientam, kuram ir nepieciešama ārstēšana. Arī vakar diskusija valdībā pierādīja, ka ir daudz neatbildētu un neatrisinātu jautājumu, kas radīs haosu. Reformu autoritārā veidā virzīja un balstīja uz politiskajiem solījumiem un ultimātiem, nevis aprēķiniem, risku izvērtējumu un ilgtermiņa redzējumu. Diemžēl izmaiņas visskaudrāk ietekmēs pacientus, jo pie valdībā apstiprinātā cenu veidošanas modeļa vietējām aptiekām, zāļu apgādes uzņēmumiem, farmaceitiem un Latvijas zāļu ražotājiem būtiski mainīsies darbības nosacījumi, kas diemžēl liks pārskatīt sniegto pakalpojumu apjomu. Vienīgie šobrīd redzamie ieguvēji un uzvarētāji no šīs reformas ir tā sauktā starptautiskā “Big Pharma”, kas kārtējo reizi ir pierādījusi arī Latvijā, ka tās augstā rentabilitāte un milzīgie resursi ir teju neaizskarami,” uzsver LZR izpilddirektore Raina Dūrēja-Dombrovska.

Diemžēl gan veselības ministrs, gan premjere nodarbojas ar dezinformāciju, apgalvojot, ka Latvijā visu zāļu cenas ir augstākas nekā Lietuvā un Igaunijā. Statistika un dati skaidri rāda pretējo – Latvijā teju pusē jau šobrīd populārāko medikamentu cenas ir zemākas nekā kaimiņvalstīs. Turklāt galvenās atšķirības pacientam nosaka tieši valstu izveidotās zāļu kompensāciju sistēmas, kas Lietuvā un Igaunijā ir ievērojami plašākas un attiecīgi arī pacienta maksājums par viņam nepieciešamajām zālēm ir zemāks.

LZR skaidro, ka jau šobrīd Latvijas zāļu tirgū 94% veido tieši importētie medikamenti, kas rada augstus riskus medikamentu fiziskajai pieejamībai situācijās, ja rodas starptautisko piegāžu pārrāvumi. Ar vakar valdībā apstiprinātajiem grozījumiem arī šie riski tikai pieaug. Ja līdz šim nabadzīgā valsts finansējuma dēļ uzmanības centrā bija medikamentu finansiālā pieejamība, tad, stājoties spēkā šiem grozījumiem, Latvijas iedzīvotājus sagaida nopietni sarežģījumi arī medikamentu fiziskā pieejamībā aptiekās, īpaši Latvijas attālinātos reģionos.

Latvijas zāļu ražotāji šobrīd veic apjomīgas investīcijas patentbrīvo medikamentu attīstībā, kas cenas ziņā ir lētāki nekā oriģinālpreperāti, ko aizsargā patents. Veicinot patentbrīvo medikamentu reģistrāciju un ienākšanu tirgū, ilgtermiņā samazinās arī kopējais cenu līmenis, jo veidojas cenu konkurence. Taču vakar valdībā apstiprinātie grozījumi, visticamāk, samazinās patentbrīvo medikamentu reģistrācijas aktivitāti Latvijā, jo tas vairs nebūs ekonomiski pamatoti. Īpaši sāpīgs “sitiens” tas būs vietējiem medikamentu ražotājiem, kuri attīstās tieši ģenērisko produktu segmentā. Līdz ar to pacientu iespējas iegādāties lētākas zāles ilgtermiņā samazināsies un Latvijas atkarība no zāļu importa tikai pieaugs.

Asociācija aicina Veselības ministriju nekavējoties izstrādāt skaidru ilgtermiņa stratēģiju kompensējamo medikamentu sistēmas attīstībai Latvijā, palielinot gan tajā iekļauto diagnožu un medikamentu skaitu, gan arī finansējumu. Lietuvā un Igaunijā kompensējamo zāļu saraksts un valsts finansējums ir vismaz par 30% plašāks, kas nozīmē, ka pacienta līdzmaksājums par viņam nepieciešamajiem medikamentiem ir zemāks, kas ir īpaši akūts jautājums zāļu pieejamības uzlabošanai. Tāpat, ja veselības ministra un valdības mērķis ir ilgtermiņā samazināt medikamentu cenas, tad ir jāpārskata pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes, kas Latvijā recepšu medikamentiem ir vienas no augstākajām Eiropas Savienībā (ES).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas