Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

RTU rektora amatā ievēlēts Juhna

Par jauno Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektoru ievēlēts augstskolas zinātņu prorektors Tālis Juhna, aģentūru LETA informēja RTU Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Arāja.

Juhna saņēma 137 no 190 derīgajām Satversmes sapulces dalībnieku balsīm. Jaunievēlētais rektors darbu sāks marta beigās, par precīzu datumu vienojoties ar RTU padomi. Otrs kandidāts - RTU Rīgas Biznesa skolas direktors Jānis Grēviņš - attiecīgi saņēma ievērojami mazāku balsu skaitu.

Par zinātņu prorektoru Juhna RTU ir strādājis 12 gadus, pilnveidojot zinātnes pārvaldības sistēmu un izstrādājot stratēģiju RTU zinātnes un inovācijas sistēmas izveidei. Viņš ir izveidojis dažādus atbalsta mehānismus zinātnieku un studentu inovāciju spēju veicināšanai un jaunu tehnoloģiju attīstībai, piemēram, RTU Zinātnes un inovāciju centru, kura mērķis ir veicināt RTU zinātnisko darbību un akadēmiskā personāla un studējošo iesaisti inovāciju radīšanā un zināšanu pārnesē, kā arī attīstīt sadarbību ar industriju un zinātniskajām institūcijām.

Līdztekus administratīvajam darbam Juhna aktīvi darbojas zinātnē, vadot un kā zinātniekam piedaloties vietējos un starptautiski finansētajos zinātnes projektos. Piemēram, kopā ar sadarbības partneriem izstrādāti risinājumi Covid-19 monitorēšanai vidē - notekūdeņos, kā arī septiņi prototipi, kas uzlabo pakalpojumu noturību un kvalitāti veselības aprūpes zonās Covid-19 un citu infekcijas slimību laikā.

Savukārt studiju jomā Juhna ir izveidojis jaunu starptautisko bakalaura studiju programmu "Biotehnoloģija un bioinženierija", un pēc Juhnas iniciatīvas RTU ir izveidoti un ieviesti jauni studentu mācību veidi, piemēram, uzņēmējdarbības un zinātnes sadarbības iniciatīva "Industriālais doktors", kuras mērķis ir attīstīt pētniecības un uzņēmējdarbības ciešāku sadarbību.

RTU rektoru atbilstoši universitātes Satversmei ievēlē Satversmes sapulce, kuru veido 200 RTU saimes ievēlēti darbinieki un studenti.

Juhna tika izvēlēts no deviņiem kandidātiem, kuri bija pieteikušies RTU rektora amata konkursam. Konkursu izsludināja pagājušā gada rudenī, un pretendentu atlasē piedalījās gan personāla atlases kompānija "Eiro Personāls", gan RTU padomes izveidotā Nominācijas komisija, kas RTU padomei piedāvāja trīs spēcīgākos kandidātus, savukārt padome izvēlējās divus no tiem. Abi kandidāti mēneša garumā savas RTU attīstības vīzijas debatēs ir prezentējuši RTU saimei - struktūrvienību darbiniekiem un studentiem.

RTU padome jaunajam rektoram ir izvirzījusi vairākus uzdevumus, piemēram, RTU ir jāiekļūst starptautisko reitingu 500 spēcīgāko universitāšu saimē, RTU nepieciešams turpināt attīstīt augstās tehnoloģijas un inovācijas, kā arī RTU ir jāpiesaista finansējums no zinātniskās darbības un sadarbības ar industriju.

Jau ziņots, ka Juhna norādīja, ka viņa vīzija ir "Virzītājspēks Latvijas transformācijai uz zināšanu ekonomiku", ko iespējams panākt, sagatavojot uzņēmīgus inženierus - līderus, un kapitalizējot pasaules līmeņa zināšanas un tehnoloģijas.

Jaunais rektors izcēla četras attīstības prioritātes. Pirmā prioritāte ir nodrošināt nākotnes prasmēm atbilstošu studiju procesu, ieviešot zinātnē un dizainā balstītu apmācību, integrējot inovācijas prasmju attīstību studijās, vienlaikus vienkāršojot studiju programmas ar personalizētu apmācības pieeju un starptautisku saturu.

Otrā prioritāte ir attīstīt uz nepārtrauktu izaugsmi vērstu akadēmiskā personāla politiku, padarot to motivējošu un ar skaidru karjeras ceļu, nodrošinot konkurētspējīgu atalgojumu akadēmiskajam personālam un atvērtu vidi jauniem talantiem un ārzemju augstskolu mācībspēkiem un pētniekiem.

Trešā prioritāte ir paaugstināt RTU prestižu, zinātnes izcilību un ietekmi uz ekonomiku sadarbībā ar izcilām Latvijas un pasaules zinātnes institūcijām, pilnveidojot inovāciju ekosistēmu un nokļūstot starp Ziemeļvalstu līderiem, ciešāk strādājot ar industriju inovāciju ieviešanā.

Savukārt ceturtā prioritāte Juhnas redzējumā ir pilnveidot universitātes pārvaldības sistēmu, padarot to adaptīvāku un efektīvāku, un tuvinot to pasaules vadošās universitātēs pārbaudītiem principiem.

Juhna uzsver, ka, īstenojot šīs četras prioritātes, RTU iekļūs "The top 500" universitāšu sarakstā un kļūs par ilgtspējīgu Baltijas vadošo tehnoloģiju universitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas