Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Problēmbērni pamesti savā vaļā

Valsts institūciju apkopotie dati norāda uz pieaugošu vardarbību pret bērniem. Lai gan visbiežāk par nodarījumiem atbildīgi ir vecāki un citi ģimenes locekļi, vardarbība izplatīta arī pašu bērnu starpā, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Turklāt problēmu vēl jo vairāk saasina tas, ka paši upuri bieži vien kļūst par varmākām. Šāda iespējamība jo īpaši palielinās tāpēc, ka sabiedrībā pieņemts problēmbērnus izstumt tā vietā, lai apzinātu tos, kuriem palīdzība nepieciešama, un laikus palīdzētu no vardarbības spirāles izkļūt.

Šogad Labklājības ministrija (LM) publicēja informatīvo ziņojumu par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē gadījumiem, to izplatību un dinamiku 2014. gadā. Vairāki avoti liecina par pēdējo gadu laikā arvien pieaugošu vardarbību pret bērniem. Uz šādu problēmu norāda ne vien Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa sniegtie dati, bet arī Valsts policijas apkopotā informācija par nepilngadīgajiem, kas cietuši no vardarbības. Palielinās arī no prettiesiskām darbībām cietušo bērnu skaits, kas saņem valsts budžeta finansētu sociālo rehabilitāciju.


Proti, pieaugums ir no 1312 gadījumiem 2003. gadā līdz 2384 gadījumiem 2014. gadā – gandrīz divas reizes. 80% upuru cietuši tieši savās ģimenēs un audžuģimenēs.


Atbildīgi ir gan tēvi, gan mātes. Turklāt LM norāda, institūciju apkopotie dati ir tikai "aisberga mazākā daļa". Savukārt centra Valdardze valdes priekšsēdētāja Eva Sāre-Aizsilniece atklāj, ka ne vien rehabilitējamo bērnu paliek vairāk, bet arī katrs gadījums kļūst arvien sarežģītāks.

LM valsts sekretāra vietniece Līga Āboliņa norāda, ka cietsirdība pret bērnu palielina risku, ka vēlāk dzīvē bērns kļūs vai nu par vardarbības veicēju, vai arī pats cietīs no vardarbības. Arī Sāre-Aizsilniece stāsta, ka, realizējot valsts finansētās rehabilitācijas programmas, redzams: "Pusaudzis, kas [centrā] ievietots kā cietušais, bieži vien ir arī varmāka." Viņas praksē, piemēram, bijis gadījums, kad zēns, kurš seksuāli izmantojis vairākus bērnus, vaicā: "Kāpēc man jājūt, ka viņam sāp? Man vienalga, ka viņam sāp, jo, kad man sāpēja, kad mani seksuāli izmantoja, man neviens nepalīdzēja." Tāpēc jo īpaši svarīgi būtu laikus atpazīt vardarbīgos bērnus, lai viņi to, kas nodarīts pašiem, neturpinātu darīt arī citiem, tā turpinot vardarbības ķēdi. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 1.novembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas