Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pārdomāta rīcība ļaus ietaupīt daudzus eiro, ko maksājam par elektrību

Mainot tikai dažus no ikdienas paradumiem, varam ne tikai ietaupīt naudu, ko maksājam par elektrību, bet arī naudu par citiem resursiem.

Tāpēc vērts ieklausīties AS Latvenergo Energoefektivitātes centra speciālistu padomos, kas ļaus izjust finansiālus ieguvumus ikdienas izdevumu struktūrā, piemēram, ieslēgt televizoru vai datoru tikai tad, kad to patiešām lieto, bet tad, kad to nelieto, izslēgt - ietaupīsiet elektrību un naudu.

Ledusskapis darbosies visefektīvāk, ja temperatūra saldētavā būs mīnus 18 grādu pēc Celsija, bet pārējā ledusskapja tilpnē - plus pieci grādi. Svarīgi ir pārliecināties, lai ledusskapja durvis aizveras pilnīgi blīvi un pa kādu spraugu nenotiek aukstuma izplūde.

Mazgājot traukus trauku mazgājamajā mašīnā, nevis ar rokām, ietaupās gan ūdens, gan arī mazgātāja laiks.

Savukārt pareizi ekspluatējot veļasmašīnu, iespējami mazu elektroenerģijas patēriņu var sasniegt, izmantojot īsās mazgāšanas programmas ar zemu ūdens temperatūru. Faktiski mazgātājam jāizvērtē, vai tiešām veļu nepieciešams mazgāt pilnā mazgāšanas ciklā un karstā ūdenī, ja to pašu rezultātu var sasniegt īsākā laikā un ar zemākām izmaksām. Savukārt elektroenerģijas patēriņu, žāvējot veļu, var samazināt, vispirms izvēloties audumam atbilstošus centrifūgas un pēc tam žāvēšanas režīmus. Jo vairāk ūdens no veļas tiks izspiests centrifūgā, jo ātrāk arī veļa žūs pēc tam.

Elektroenerģijas patēriņu samazina atbilstoši instrukcijām iestatīta ūdens sildīšanas temperatūra, kā arī sildītāja novietošana iespējami tuvu ūdens izmantošanas vietai.

Tāpat der ielāgot, ka, visas ēdiena gatavošanas laikā uz elektriskās plīts izmantojot tikai maksimālo silšanas režīmu, ēdiena gatavošanas laiks nesaīsināsies, bet elektroenerģijas patēriņš gan tajā pašā laikā palielināsies.

Lai ekonomiski un vienlaikus efektīvi izmantotu ar elektroenerģiju darbināmas mājokļa apsildes iekārtas, der ielāgot, ka vēlamā temperatūra telpās, kad tajās uzturas cilvēki, ir plus 20-22 grādi.

Savukārt naktī telpās temperatūra var būt par 3-4 grādiem zemāka. Turklāt būtiski, lai klimats mājoklī būtu patīkams, tāpēc telpas regulāri nepieciešams vēdināt. Vēdināšanas laikā noteikti jāizslēdz sildelementi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas