Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Konflikts jau pašos pamatos

Agri vai vēlu Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) vadīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), ir pārliecināts ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, uzsverot, ka "mēs esam tikai distances sākumā". Viņš prognozē, ka šī nebūs vienīgā valdība šajā Saeimā, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Pirmdien ZZS paziņoja, ka pieņem premjeres Laimdotas Straujumas (Vienotība) piedāvājumu, kurā atbildība par VARAM ir uzticēta nevis ZZS, bet Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA), kas ministriju vada jau tagad. 

ZZS lēmumu pieņēma jau svētdien, pirmdien valdē to tikai apstiprinot. "Mums izteica ultimātu - vai nu piekritīsiet vadīt vienu sarežģīto ministriju, vai arī būs cita valdība," skaidroja Brigmanis. Viņaprāt, līdz ar to konflikts jau ielikts valdības veidošanas pamatā. ZZS piekrita vadīt Veselības ministriju, kuras problēmas Vienotība neesot spējusi atrisināt. Ministra amatam ir deleģēts Guntis Belēvičs, jo viņš ir gatavs to darīt. 

"Ir visi priekšnoteikumi, lai valdība pēc laika mainītos. Mēs neko speciāli nedarīsim, bet gada beigās jau būs pavisam cita Vienotība," uzskata Brigmanis. No ZZS pārstāvju izteikumiem rodas iespaids, ka viņi savus pieņēmumus saista ar vairākiem apstākļiem - vai Vienotībai neatņems valsts finansējumu, ja tiks konstatēti kampaņas pārkāpumi, un vai tā nezaudēs kādu deputāta mandātu pēc tam, kad būs noskaidroti iespējamās balsu pirkšanas apstākļi Latgalē.

Tāpat daudz ko noteikšot tas, vai partijas līdere Solvita Āboltiņa saņems Saeimas deputātes mandātu. Tas būtu iespējams, ja kāds no ievēlētajiem deputātiem to noliktu. 

Arī ZZS frakcijas sastāvs esot ne mazāk raibs. Kā zināms, tajā būs vairāki deputāti bez parlamentārās pieredzes, piemēram, pazīstamie sportisti Raimonds Bergmanis un Artis Rasmanis. Ievēlēts arī Smiltenes mērs Ainārs Mežulis, kurš vairākkārt mainījis partijas un pēdējo reizi to izdarīja īsi pirms vēlēšanām. 

Savukārt ja NA nominēto Kasparu Gerhardu apstiprinās amatā, tad viņš gada laikā būs ceturtais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs - pēc Edmunda Sprūdža (RP) atkāpšanās šos pienākumus pildīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP), tad NA ministru Eināru Cilinski nomainīja viņa partijas biedrs Romāns Naudiņš, kuram atteikta pielaide valsts noslēpumam. NA pārstāvji uzsver savu veikumu nozares sakārtošanā, ko atzīst arī Vienotības vadība, un vēlmi turpināt iesākto politiku, lai šī joma "nepiedzīvotu jaunas pārmaiņas un satricinājumus."

Visu Ināras Egles rakstu Konflikts jau pašos pamatos lasiet otrdienas, 28.oktobra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas