Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Internetā iegādāto alkoholu varēs piegādāt ne ātrāk kā pēc sešām stundām no pasūtīšanas brīža

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja kompromisa priekšlikumu, kas paredz, ka internetā iegādāto alkoholu atļauts piegādāt pircējam ne ātrāk kā pēc sešām stundām no pasūtīšanas brīža.
Priekšlikums nosaka izņēmumu attiecībā pret alkoholiskajiem dzērieniem, kuros absolūtais spirta daudzums nepārsniedz 15 tilpumprocentus.
 
Alkohola tirdzniecību ar distances līgumu tika ieviesta Covid-19 laikā.
 
Deputāti sākotnēji gribēja noteikt pilnīgu alkohola interneta tirdzniecības aizliegumu. Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis (ZZS) apgalvoja, ka pilnībā aizliegt to nav iespējams, citādāk varētu pārkāpt Eiropas Savienības direktīvu, ar ko nosaka akcīzes nodokļa piemērošanas vispārējo režīmu, kurā nav izņēmumu attiecībā pret alkoholu, bet ir izņēmumi attiecībā pret tabakas produktiem, kas nozīmējot, ka direktīvas prasības ir saistošas.
 
Savukārt Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis (JV) noraidīja EM pārstāvja pausto, uzsverot, ka VM esot vērsusies pie Eiropas Komisijas, kas esot atbildējusi, ka konkrētajā gadījumā jautājums, vai dalībvalsts drīkst vai nedrīkst ierobežot pārdošanu, nav direktīvas tvērumā. Esam tiesīgi lemt paši, uzsvēra Uršuļskis.
 
Alkoholisko dzērienu nozare, paužot savu viedokli par alkohola tirdzniecību internetā, apgalvoja, ka tāda tirdzniecība ir droša, jo tiekot pārbaudīta cilvēka identifikācija divreiz - pie pirkuma veikšanas un saņemšanas. Tāpat nozare uzsvēra, ka iespējamo aizliegumu vissāpīgāk izjustu Latvijas mazie ražotāji.
 
Sēdes laikā izskanēja vairāki priekšlikumi par stundu skaitu - EM sākotnējais piedāvājums noteica trīs stundas, savukārt no veselības nozares puses izskanēja trīs diennaktis jeb 72 stundas.
 
Sanāksmes vidū komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS) izteica priekšlikumu sēdes dalībniekiem pamest telpu, lai neformāli apspriestos un nāktu ar jaunu priekšlikumu, ko piedāvāt deputātiem. Pēc apspriedes VM un EM pārstāvji pauda, ka vienojušies par kompromisa priekšlikumu - sešām stundām.
 
Vairāki deputāti gan šādam priekšlikumam nepiekrita, piedāvājot noteikt ierobežojumu 24 stundas jeb diennakti. Deputāts Lauris Lizbovskis (AS) pauda, ka sešu stundu ierobežojums neietekmēs alkohola patēriņu valstī, jo nozīmē piegādi tajā pašā dienā.
 
Nākamnedēļ komisija turpinās darbu, diskutējot par aizliegumu iegādāties alkoholu degvielas uzpildes stacijās.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas