Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

EM: Cenu pieaugums maijā ir straujākais kopš 2008.gada

Šogad cenu pieaugums maijā ir straujākais kopš 2008.gada, un caurmērā maijam pēdējos gados bija raksturīgs cenu samazinājums vai ļoti neliels cenu pieaugums, informē Ekonomikas ministrija (EM).

Šī gada maijā, salīdzinot ar aprīli, patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,6%. Precēm tas palielinājās par 0,6%, bet pakalpojumiem - par 0,5%.

2015.gada maijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada maiju, patēriņa cenas pieauga par 1,2%. Gada vidējā inflācija maijā bija 0,6%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pieaugumu maijā bija pārtikai. Cenas pārtikai pieauga par 1%, kas kopējo cenu līmeni palielināja par 0,2 procentpunktiem. Lielākā ietekme sezonālu faktoru ietekmē bija cenu kāpumam dārzeņiem un augļiem. Cenu pieaugums maijā šiem produktiem bija viens no straujākajiem kopš 2008.gada. Pasaules pārtikas cenas maijā turpināja samazināties, sasniedzot zemāko līmeni kopš 2009.gada septembra. Maijā, salīdzinot ar aprīli, tās samazinājās par 1,4%, ko ietekmēja cenu kritums graudaugiem, piena produktiem un gaļai. Gada laikā pasaules pārtikas cenas samazinājušās par vairāk nekā 20%.

Cenas maijā pieauga arī degvielai - par 1,9%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu. Aprīlī pasaules naftas cenas strauji pieauga, savukārt maijā pasaules naftas cenām bija vērojams neliels kritums, kas varētu ietekmēt degvielas cenas Latvijā turpmākajos mēnešos.

Maijā tāpat kā aprīlī patēriņa cenu pieaugumu noteica arī sezonai raksturīgais cenu pieaugums apģērbiem un apaviem. Cenas apģērbiem un apaviem maijā palielinājās par 1,8% (apģērbiem cenas pieauga par 2,8%, bet apaviem cenas pieauga par 0,3%), kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu.

Lielākā pazeminošā ietekme maijā bija cenu kritumam alkoholiskajiem dzērieniem, kas samazinājās par 1,3% un par 0,1 procentpunktu samazināja kopējo patēriņa cenu līmeni. Citās preču un pakalpojumu grupās cenu svārstības aizvadītajā mēnesī kopējo cenu līmeni būtiski neietekmēja.

Ministrija prognozē, ka kopumā šogad vidējo gada inflāciju noteiks ārējie faktori (naftas un pārtikas cenu dinamika pasaulē) un tā varētu būt nedaudz augstāka nekā iepriekšējā gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas