Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Alus darītāji aicina atcelt alus tirdzniecības ierobežojumu brīvdienās

Latvijas Alus darītāju savienība atklātā vēstulē, kas adresēta Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) un par jomu atbildīgajiem ministriem, aicina atcelt noteikto ierobežojumu brīvdienās, aģentūrai LETA pavēstīja savienības pārstāvji.

Tāpat vēstulē lūgts pārskatīt plānoto akcīzes nodokļa likmes paaugstinājuma nepieciešamību alum, ņemot vērā Covid-19 radītās krīzes ietekmi uz alus ražošanas nozari.

Alus darītāji vēstulē pauž, ka kopš Covid-19 pandēmijas sākuma alus nozare ir nokļuvusi grūtā situācijā - pavasarī realizācijas apmēri samazinājās par 40%, tostarp sāpīgāko triecienu nozarei radīja kafejnīcu un restorānu darbības apturēšana, kas atsevišķiem ražotājiem nozīmēja gandrīz pilnīgu produkcijas realizācijas zaudēšanu.

Tāpat vēstulē minēts, ka 2020.gada deviņos mēnešos patēriņam nodotā alus apmērs Latvijā ir samazinājies par 7,3%, bet Latvijā saražotā alus apmērs ir sarucis par 1,1%, kamēr stipro alkoholisko dzērienu patēriņš šogad deviņos mēnešos ir pieaudzis par 9%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn.

Savienības pārstāvji atzīmē, ka līdz ar atkārtotas ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī un papildu tirdzniecības ierobežojumu noteikšanu, ir praktiski apturēta alus realizācija bāru un kafejnīcu segmentā, tostarp no 5.decembra aizliegta alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība veikalos brīvdienās.

"Minēto apstākļu kopums ļauj prognozēt vēl būtiskāku alus nozares realizācijas kritumu 2020.gada nogalē un 2021.gada pirmajā pusē. Tāpat turpinās samazināties nodokļu ieņēmumi valsts budžetā no alus ražošanas," teikts vēstulē.

Tādējādi savienība aicina atcelt alus tirdzniecības ierobežojumu brīvdienās, ievērojot valstī noteiktās epidemioloģiskās prasības, kā arī pārskatīt plānoto akcīzes nodokļa likmes paaugstinājuma nepieciešamību alum, ņemot vērā Covid-19 radītās krīzes ietekmi uz alus ražošanas nozari.

Vienlaikus alus darītāji atzīmē, ka atzinīgi vērtē Ministru prezidenta un valdības aktīvo darbu cīņā ar Covid-19 pandēmiju un tās radītajām epidemioloģiskajām un ekonomiskajām sekām, kā arī nozare novērtē veiktos grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas pieļauj alkoholisko dzērienu, tostarp alus realizāciju, izmantojot distances līgumu, un citus uzņēmējdarbībai radītos atbalsta mehānismus.

Vēstule adresēta Kariņam, Ministru prezidenta biroja vadītājam Jānim Patmalniekam, ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (KPV LV), finanšu ministram Jānim Reiram (JV) un zemkopības ministram Kasparam Gerhardam (NA).

Latvijas Alus darītāju savienība ir dibināta 1993.gadā. Organizācijas darbības pamatvirzieni ir alus darītāju ekonomisko interešu aizstāvība, dalība likumu pilnveidošanā, starptautiskas sadarbības veidošana ar līdzīgām organizācijām, kā arī alus nozares popularizācija un attīstība valstī, stiprinot alus ražošanas tradīcijas Latvijā. 

Jau ziņots, lai mazinātu cilvēku pulcēšanos tirdzniecības vietās brīvdienās, ir ierobežota tirdzniecības vietu darbība gan iekštelpās, gan ārtelpās. Brīvdienās atļauta visa preču sortimenta tirdzniecība aptiekās, tostarp veterinārajās aptiekās, kā arī degvielas uzpildes stacijās, izņemot alkoholu, tabaku un tabakas izstrādājumus. Savukārt pārējās tirdzniecības vietās atļauta tikai pārtikas preču, izņemot alkoholu, higiēnas preču, dzīvnieku barības, preses izdevumu un sabiedriskā transporta biļešu, kā arī sejas aizsargmasku tirdzniecība.

Tāpat brīvdienās atļauta jebkādu preču distances tirdzniecība un e-komercija - preču iegāde ar distances līgumu, piegāde uz mājām un pakomātiem, kā arī preču izsniegšana un saņemšana veikalos. Savukārt pilnībā aizliegta ir gadatirgu organizēšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas