Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Expo vietā prokuratūra?

Pārtraukt dārgo gatavošanos Latvijas dalībai vasarā Milānā gaidāmajā World Expo izstādē un, iespējams, sagādāt valsts pirmajām personām vienu otru nepatīkamu sarunu ar ārvalstu kolēģiem vai turpināt, kas nozīmētu tālākus izdevumus un jau samaksāto, zem šaubu lupas pakļuvušo, izdevumu attaisnošanu, - šāda būs izšķiršanās otrdien, kad valdība jau trešo reizi lems par Expo projektu.

Valdības jaunpienācējas ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) tuvākajā lokā pagaidām neoficiāli, bet izskan gatavība vērsties Ģenerālprokuratūrā, lūdzot vērtēt iespējamu valsts naudas izsaimniekošanu. Ja projekts turpinātos, vērtēt maksājumu lietderību būtu grūtāk, jo tas mestu ēnu uz projektu, kas valsti reprezentē starptautiski. Tādēļ valdības otrdienas lēmuma likmes ir augstas gan amatpersonām, gan tiem, kurus varētu biedēt izmeklēšana, pirmdien lasāms Dienā.

Aizvadītajā nedēļā premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) par projektu atbildīgās Ekonomikas ministrijas (EM) vadībai nosūtījusi rezolūciju, aicinot vēl reizi izvērtēt visas Latvijas līdzdalības iespējas Expo izstādē Milānā, kā arī ārpolitiskos riskus, kas saistīti ar iespējamo lēmumu nepiedalīties. To varētu uztvert kā aicinājumu mainīt ministrijas pozīciju un turpināt Expo projektu, bet bez būvniecības darbiem, kas nozīmētu vēl miljonos mērāmu sadārdzinājumu. Premjere ar savas pārstāves Aivas Rozenbergas starpniecību Dienai atgādina, ka "nekad nav mēģinājusi piesegt jebkādus izsaimniekotājus un aicināja pārtraukt konkursu par būves pārspīlētajām izmaksām". Šis komentārs tapa jau pēc Dienas publikācijas, kas atklāja uzpūsti dārgo Expo producētāju tāmi ar apšaubāmām pozīcijām.

Viens no jaunākajiem piedāvājumiem, kas iesniegts Latvijas pusei un ir Dienas rīcībā, nāk no starptautiskās aģentūras Gestalt Communications un piedāvā dārgo, sākotnēji par sešiem, vēlāk trīs miljoniem eiro novērtēto, paviljona būvniecību aizstāt ar parku, kas simbolizētu Latviju kā mežiem bagātu valsti. Nīderlandieši par 1,08 miljoniem eiro piedāvā mūsu valstij atvēlētajā teritorijā izveidot pagaidu parku no 50 kokiem, 100 dažādiem krūmiem un citiem stādījumiem. Caur parku vītos koka laipa ar sānos izvietotiem ekrāniem, kuros būtu aplūkojama interaktīva izstāde. Kā zināms, dārgo paviljonu bija iecerēts būvēt ozola formā.

Gestalt Communications vadība iepriekšējos gados īstenojusi citu valstu Expo paviljonu risinājumus, vairākkārtīgi - Nīderlandes. No tāmes redzams, ka savu radošo darbu šī kompānija novērtējusi par 219 200 eiro. Par Latvijas dalības sagatavošanai nolīgtās komandītsabiedrības Expo 2015 1,09 miljonus eiro vērto tāmi Diena jau rakstīja. Šobrīd saskaņā ar EM sniegto informāciju no tās samaksāti jau 704 022 eiro.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 26.janvāra, avīzē Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas