Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

2016. gadā spēcīga inflācija nedraud

Neraugoties uz to, ka pēdējā laikā Latvijas ekonomikas izaugsmes tempi uzrāda, lai arī nelielu, tomēr palielināšanos, to pašu nevar teikt par kopējām cenu izmaiņām. 2015. gada novembrī salīdzinājumā ar 2014. gada novembri dzīves dārdzība Latvijā nav pieaugusi, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.  
Apskatot patēriņa cenu izmaiņas šogad salīdzinājumā ar atbilstošu laika posmu pērn, četros mēnešos Latvijā tika fiksēta deflācija, piecos mēnešos bijis pieticīgs dzīves dārdzības pieaugums, savukārt divos mēnešos vidējais cenu līmenis ir bijis tāds pats kā iepriekšējos gados. Patlaban eksperti izsaka viedokli, ka nekāds būtiskais cenu pieaugums Latviju negaida arī priekšdienās.

No naftas līdz frizieriem 

SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis, vērtējot 2015. gada 11 mēnešu rezultātus, spriež, ka inflācija kopumā 2015. gadā varētu būt tikai 0,2%. 2015. gada vidējo inflāciju piektdaļprocenta līmenī definē arī CBL Asset Management Portfeļu pārvaldīšanas nodaļas vadītājs Zigurds Vaikulis. "Latvijā cenas nestāv uz vietas – pašreizējā kopējā inflācija nulles līmenī patiesībā ir vairāku plusu un mīnusu summa. Spēcīgi uz leju kopējo inflāciju velk viss, kam cenu veidošanās mehānisma pašos pamatos ir naftas cenas – degviela, gāze, siltums. Arī pārtikas resursu cenas pasaulē driftē virzienā uz leju, kā rezultātā pie mums veikalos cenas vismaz neaug. Tikmēr vairums pakalpojumu mērķtiecīgi turpina sadārdzināties par 3–5% gadā – sākot no ēdināšanas un friziera pakalpojumiem līdz banku sektora pakalpojumiem un cenām poliklīnikās. Līdzīgi procesi notiek visā attīstītajā pasaulē, sākot no Amerikas un beidzot ar Vāciju," vispārējo cenu konjunktūru ieskicē Vaikulis.  

Komentējot situāciju ap vienu no inflācijas pazemināšanās iemesliem – norisēm naftas tirgū, CBL eksperts teic, ka energoresursu pienesums kopējās inflācijas pazemināšanā 2016. gadā, visticamāk, pamazām izzudīs. "Naftas cena ir nokritusi – tas ir pareizi un pamatoti, jo pārprodukcija turpinās. Taču es uzskatu, ka cenu krituma potenciāls ir jau sevi izsmēlis, un turpmāk, visticamāk, redzēsim naftas industrijai smagu, bet patērētājiem patīkamu cenu stagnāciju pašreizējos zemos līmeņos," prognozē Vaikulis.  

Savukārt Gašpuitis izsaka viedokli, ka naftas cenas atrašanās zem 40 dolāru (36,74 eiro) atzīmes par barelu scenārijs varētu turpināties arī 2016. gada pirmajā pusē, pastāvot nosacījumam, ka pasaules melnā zelta krājumi turpinās pieaugt.

Lētā pārtika

Komentējot cenu konjunktūru, SEB bankas ekonomikas speciālists izsaka pieļāvumu, ka tuvākajā laikā nav sagaidāmas arī visaptverošas pārtikas cenu izmaiņas. Kā jauns iespējamais faktors, kas var likt atsevišķās grupās cenām pat sarukt, pēc viņa domām, ir bez Krievijas tirgus palikušās Turcijas pārtikas preces. Tikmēr, viņaprāt, atsevišķiem produktiem cenas varētu nedaudz arī kāpt, piemēram, pienam.  

Runājot par cenu tendencēm, SIA Maxima Latvija korporatīvo attiecību vadītājs Ivars Svilāns atsaucas uz ekonomistu prognozēm, kurās visumā tiek paredzēts, ka 2016. gadā pārtikas produktiem gada inflācija caurmērā būs 1% robežās. "Gaidāmais degvielas un gāzes cenu pieaugums tiešā veidā ietekmēs gan preču ražotājus, gan piegādātājus, tādējādi arī varētu palielināties preču iepirkumu cenas, kas savukārt ietekmētu produktu gala cenas veikalos. Arī akcīzes nodokļa pieaugums 2016. gada laikā atstās ietekmi uz konkrētajām preču grupām, kam palielināsies gala cena," tirgus faktorus ieskicē Maxima Latvija pārstāvis.

Nav drauds pirktspējai

Tāpat Gašpuitis uzskata, ka visai mērenā izaugsme piebremzēs arī cenu kāpumu pakalpojumiem, kaut šajā segmentā kāpums būs pamanāmāks, kas lielai daļai sabiedrības veidos inflācijas uztveri. "Daudzās valstīs inflācija ir tuvu vai jau sasniegusi zemāko punktu, un, līdzīgi kā Latvijā, tā atgūsies lēni, galvenokārt darba samaksas spiediena ietekmē. Taču zemās izejvielu cenas, piezemētā ekonomiskā aktivitāte darbosies kā inflāciju ierobežojošs faktors. Jāņem vērā, ka inflāciju veicinošs solis 2016. gadā būs izmaiņas nodokļos, kas visai slābanajai inflācijai piemetīs nedaudz spara. Tomēr jebkurā gadījumā inflācija nebūs nekāds drauds tālākam pirktspējas kāpumam arī šogad," secina SEB bankas eksperts. Patlaban SEB bankas 2016. gada inflācijas prognoze ir 0,8%. 

Visu Mārtiņa Apiņa rakstu 2016. gadā spēcīga inflācija nedraud lasiet otrdienas, 5. janvāra laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas