Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Točs: Kādam valdībā būtu jāuzņemas atbildība par elektrības tarifu celšanu veidā, kādā tā notika

Protams, Latvenergo pārsūdzēs Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru atcelts regulatora 2011. gada lēmums par patlaban spēkā esošajiem elektrības tarifiem. Protams, cīņa par jautājumu nav galā. Tomēr, kas notiks, ja valsts puse tiesā zaudēs? Latvenergo lēš, ka iedzīvotājiem atmaksājamā summa varētu sasniegt 45 miljonus latu.

Tātad, ja Administratīvās apgabaltiesas spriedums stāsies spēkā, būs pietiekams pamats vērtēt Sabiedrisko pakalpojumu regulatora, būtībā valsts, atbildību par elektroenerģijas tarifos pārmaksāto summu no 2011. gada 1. aprīļa, kad tika piemēroti jaunie tarifi.

Tie ir šie daudzie miljoni latu, kas tagad būtu jāatgriež elektrības patērētājiem, kas ir visi valsts iedzīvotāji, visi uzņēmumi, visas iestādes. Vieglākais ceļš ir vainot nekompetencē tiesu. Un to, ka tiesa ir nekompetenta, jums tūlīt pateiks arī katrs otrais Centrālcietuma iemītnieks.

Patiesībā kādam no valdības būtu jāuzņemas atbildība par elektrības tarifu celšanu veidā, kādā tā notika. Varbūt premjers būs tik drosmīgs un neslēpsies aiz Latvenergo un regulatora muguras, kā darīja iepriekš, kad tarifi tika celti, un atzīs to par rupju valdības kļūdu? Ņemot vērā, ka ekonomiski apšaubāmā tarifu celšana komplektā ar PVN paaugstināšanu bija veids, kā ar elektrības izmaksu palielināšanu iedzīvotājiem papildināt konsolidēto valsts budžetu.

Varbūt finanšu ministrs Andris Vilks atzīs, ka tarifa paaugstināšana bija eleganti maskēts «elektrības nodoklis», kad nodokļu celšanas limits bija izsmelts? Savukārt atjautīgā Starta tarifa ieviešana nebija nekas vairāk kā sabiedriskās attiecības laikā, kad kopīgais elektrības tarifa slogs uz iedzīvotāju tika celts.

Elektrības tarifu celšana deva savu artavu inflācijas pieaugumā, kuras apkarošanai vēlāk tika gudrots inflācijas samazināšanas plāns. Vai tad tie nebija valdības vīri, kuri kāroja pēc Latvenergo peļņas dalīšanas, kas tiks gūta no tā, ka sabiedrība vienkārši samaksās par elektrību dārgāk? Varbūt atkal vainīgs būs Vienotības grēkāzis Artis Kampars, kurš kā pārpratums atgrūsts no ekonomikas ministra siles un izsviests no vienotās laivas?

Vai atkal iedzīvotāju sašutušie piketi tiks novirzīti Latvenergo virzienā, pie prezidenta pils, Ekonomikas ministrijas - vienalga kur, tikai ne pie valdības mājas? Bet tieši valdībai ir jāuzņemas atbildība par jautājumu, kurš skar visus iedzīvotājus, visu ekonomiku, valsts budžetu un lielāko valsts uzņēmumu.

Kad tarifi tika celti, premjers un valdība pagāja maliņā. Tagad premjeram ir pienācis laiks uzņemties pilnu atbildību šī jautājuma noregulēšanā - bez spiediena uz regulatoru, tiesu varu un valsts uzņēmumu Latvenergo, bet visas sabiedrības interesēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē