Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Rudzītis: 2013.gada nogalē tirdzniecībā lielāka aktivitāte

2013.gada novembrī bija vērojams straujāks mazumtirdzniecības apjomu pieauguma temps nekā iepriekšējos mēnešos, mazumtirdzniecības apgrozījumam salīdzināmajās cenās palielinoties par 5,0% salīdzinājumā ar 2012.gada novembri. Pārtikas preču apgrozījums audzis procentuāli straujāk - par 7,2%, savukārt nepārtikas preču apgrozījums palielinājies par 3,7%.

Neņemot vērā autodegvielas mazumtirdzniecību, nepārtikas preču grupā pieaugums bijis 5,1%. Savukārt 2013.gada vienpadsmit mēnešos mazumtirdzniecības pieaugums bijis 3,8%, pārtikas precēm uzrādot 4% kāpumu, bet nepārtikas precēm - 3,6% lielu pieaugumu.

Mājsaimniecību ienākumu palielināšanās, pieaugot kopējam nodarbināto skaitam un vidējai darba samaksai un zemā inflācija sekmējusi iedzīvotāju tēriņu kāpumu un ļāvusi mājsaimniecībām pērn iegādāties vairāk pārtikas un nepārtikas preču nekā 2012.gadā. Tajā pašā laikā preces cena ir noteicošais faktors pirkumu veikšanai, ko liecina gan akcijas preču popularitāte lielveikalos, gan arī apgrozījuma pieaugums lietotu preču tirdzniecībā un tirdzniecības aktivizēšanās internetā un pa pastu, iedzīvotājiem cenšoties lētāk un izdevīgāk iegādāties ilglietošanas preces. Mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos pērnā gada novembrī reģistrēts straujākais apgrozījuma kāpums gada griezumā - par 41,5%, būtisks kāpums arī lietotu preču mazumtirdzniecībā - par 22,5%.

2013.gada pēdējā mēnesī mazumtirdzniecības apgrozījumu papildus tradicionālajiem svētku tēriņiem ietekmēja arī eiro ieviešanas process, kas varētu būt nodrošinājis tirdzniecības apjomu pieaugumu, daļai iedzīvotāju izvēloties iztērēt skaidrās naudas uzkrājumus ilglietošanas preču iegādei. 2014.gadā iedzīvotāju pirktspēja turpinās uzlaboties, līdz ar to sagaidāms arī mērens patēriņa pieaugums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē