Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rimšēvičs: Latvijā ir lielākais izglītības budžets, salīdzinot ar pārējām Eiropas valstīm

"Latvijā ir lielākais izglītības budžets, salīdzinot ar pārējām Eiropas valstīm. Mēs esam absolūti pirmajā vietā. Jautājums atkal ir par efektivitāti," trešdien pirms Latvijas Bankas tautsaimniecības konferences _Reformas - konkurētspējas un izaugsmes atslēga _intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam _Rīta Panorāma _norādīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Rimšēvičs uzskata, ka ir rūpīgi jāizvērtē mācāmo priekšmetu skaits - to samazinot, varētu risināt gan pedagogu pārslodzes jautājumu, gan ietaupīt finansējumu, lai to efektīvāk pārdalītu. "Vai ir vajadzīgs tik daudz priekšmetu? Speciālisti ir saskaitījuši, ka ir 21 priekšmets. Mēs mācām ārprātīgi daudz saviem jauniešiem un saviem mīļajiem bērniem. Varbūt, ka ir nepieciešams tomēr mācīt mazāk priekšmetu, līdz ar to [būs nepieciešams] mazāk skolotāju, būs mazāka pārslodze, līdz ar to arī vairāk naudas paliek pāri. To naudu tad sadalīt un pārdalīt tiem skolotājiem, kas paliek," sprieda Latvijas Bankas prezidents.Uz jautājumu, vai tas ceļš, kas būtu ejams, tātad ir skolotāju, nevis skolu skaita samazināšana, Rimšēvičs norādīja, ka "tas ir jāskatās ļoti precīzi, bet jā, iespējams, ka jāmazina skolotāju skaits. Latvija ir absolūti pirmajā vietā pēc skolnieku skaita uz skolotāju. Proti, mums ir mazākais skolnieku skaits uz vienu skolotāju. Eiropā tas rādītājs ir vidēji 12 skolnieki uz skolotāju, tad mums ir kaut kur deviņi".Taujāts, vai, viņaprāt, koalīcija spētu vienoties par šādu nepopulāru lēmumu pieņemšanu, Rimšēvičs atbildēja: "Ja tās lietas tiktu diskutētas kādā uzņēmumā vai ģimenē, kur tiešām ir skaidri redzams, cik ir naudas un kā dzīvot tālāk, tad šie lēmumi tiktu pieņemti, neskatoties uz to, vai tie ir nepopulāri vai populāri. Tā kā mēs atrodamies tādā nesaprotamā veidojumā, ko sauc par valsti, kad nevaram saprast, no kurienes plūst tā nauda un kam viņa aiziet, vieglākais ir paprasīt vēl, pacelt nodokļus un sadalīt visiem, lai visi būtu priecīgi, un kopumā palielināt parādu un atstāt to nastu nākamajām paaudzēm." 

Top komentāri

R
R
Ilmār ko tu reāli dari?Kas ir tas par ko tev maksā 10000€ mēnesī???
Margarēta
M
Izbeigt visas tās bezjēdzīgās darbmācības, līmēšanas, aplicēšanas, sociālos šitus un mācīt akadēmiskus priekšmetus. Matemātiku, latviešu valodu, bioloģiju, svešvalodas, fiziku, astronomiju. Pirmajās trijās klasēs bērni tik līmē un krāso, un apgūst kaut kādu sabeidrības mācību, kur reizē, jāzīmē ciltskoks, reizēm jāapgūst atkritumu šķirošana, bet matemātiku nereti māca mājās vecāki. Izbeigt visas projektu nedēļas, tirdziņus, koncertus un citus balagānus. Katru otro nedēļu kāda stunda tiek norauta, jo ir kārtējais balagāns. Ieviest skolotāju izvērtēšanu. Nekompetentos un mācīt nespējīgos atlaist. Nevar pielikt automātiski visiem algas, jo daļa ir nespējīgi tikt galā ar saviem tiešajiem pienākumiem. Samazināt augstkolu skaitu un studiju programmu skaitu. Tos 3 klasiskos filologus gadā, kas beidz savu studiju programmu, lētāk būtu aizsūtīt uz pašu Kembridžu, kur nu vēl Atēnām.
R
R
Ilmāram vajag algu samazināt par 2/3.Un novirzīt ti skolotājiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē