Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pētersone: Pirmā ceturkšņa nodokļu ieņēmumu plāna neizpildi ietekmēja ekonomikas palēnināšanās

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrēto nodokļu ieņēmumu pirmā ceturkšņa plāna neizpildes galvenie iemesli ir valsts ekonomiskās attīstības palēnināšanās, ceturtdien žurnālistiem sacīja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Sarukuši visi galvenie ekonomiskie rādītāji, piemēram, iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma temps sāka palēnināties jau pērn 4.ceturksnī, eksports šī gada divos mēnešos samazinājies par 6,1%, imports - par 8,5%. Mazumtirdzniecības apgrozījums divos mēnešos audzis tikai par 0,8%.

Samazinājies vidējās darba samaksas pieauguma temps, kas negatīvi ietekmē valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) un iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu pieaugumu.

Pētersone norādīja, ka, piemēram, VSAOI pirmajā ceturksnī atpalika no plāna par 0,1% jeb 0,75 miljoniem eiro. Būtiska ietekme bija arī tam, ka darba ņēmēju skaits ir samazinājies par 5083 jeb 0,6%.

IIN ieņēmumu samazinājumu ietekmēja tas, ka gada 1.ceturksnī IIN atmaksas veiktas 22,2 miljonu eiro apmērā, kas ir par 10,2 miljoniem eiro jeb 85% vairāk nekā pērn 1.ceturksnī.

Arī muitas nodokļa ieņēmumi no plāna atpaliek par 9,37 miljoniem eiro jeb 7,2%. Pētersone skaidroja, ka tā iemesls ir atsevišķu preču veidu importa samazinājums no trešajām valstīm un ievērojams preču importa samazinājums no atsevišķām valstīm.

Piemēram, imports no Ķīnas samazinājies par 20%, imports no Dienvidkorejas - par 23%, no Taizemes - par 28%, no Baltkrievijas - par 44%, bet no Kanādas - par 76%.

Tāpat pirmajā ceturksnī netika importēts dzelzs un tērauds no Krievijas un Kazahstānas, mēslošanas līdzekļu imports samazinājās par 23%, elektroierīču un elektroiekārtu imports saruka par 32%, bet apavu imports - par 33%.

LETA jau ziņoja, ka šī gada pirmajā ceturksnī VID administrēto budžeta ieņēmumu plāns ir izpildīts par 99% - budžeta ieņēmumi atpaliek no plāna par 17,34 miljoniem eiro.

Kopējie VID administrējamie ieņēmumi gada trīs mēnešos ir 1,758 miljardi eiro, plāns paredzēja 1,776 miljardu eiro ieņēmumus.

Salīdzinājumā ar 2015.gada pirmo ceturksni VID administrētie kopbudžeta ieņēmumi gada pirmajā ceturksnī ir auguši par 3,3% jeb 507 miljoniem eiro.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumu plāns trīs mēnešos izpildīts par 98,3%, iekasējot 825,425 miljonus eiro. Ieņēmumu plāns šajā periodā paredzēja iekasēt 839,889 miljonus eiro. Plāns nav izpildīts par 14,46 miljoniem eiro.

Pērn faktiski iekasētie VID administrētie budžeta ieņēmumi bija 7,468 miljardi eiro, bet ieņēmumu plāns bija 7,464 miljardi eiro.

Šogad VID administrēto kopbudžeta ieņēmumu plāns paredz iekasēt 7,926 miljardus eiro jeb par 6,1% vairāk nekā 2015.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē