Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Pasaulē un Latvijā prognozē sarežģītu gadu

Pirms pieciem gadiem iesāktā tradīcija katru gadu Saeimā rīkot ārpolitikas debates šogad ieguva īpašu nozīmi, jo ārpolitika ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē un pēc Krievijas īstenotās agresijas Ukrainā ir dominējošais temats Saeimas un valdības darba kārtībā, piektdien lasāms Diena.

Ārpolitikas debatēs ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) teica: "Pasaulē, Eiropā un Latvijā 2015. gads būs ļoti sarežģīts, un izaicinājumi būs ļoti nopietni." Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds Dienai atzina, ka varot ministram piekrist. Jautājumā par sankcijām, kas noteiktas Krievijai, Eiropai, kura pati ekonomiski stagnē, nebūs vienkārši atrast balansu. Jautājums ir arī, kas notiks pēc Latvijas prezidentūras ES un vai tad neiestāsies "nogurums un pēcprezidentūras paģiras", kad būs jādomā, ko darīt arī ar prezidentūras institūcijām un darbiniekiem.

Debates parlamentā ir platforma, kas dod iespēju partijām pozicionēties, uzsvēra Sprūds. Dažu deputātu runās tas bija sevišķi uzkrītoši. Rihards Kols (Nacionālā apvienība) runā savas partijas nosaukumu pieminēja deviņas reizes. Valērijs Agešins (Saskaņa), pārmetot politiķiem pļāpīgumu un sabiedrības tracināšanu, sacīja: "Ārpolitika nevar pārtapt par iekšpolitikas ķīlnieci." Opozīcija bija kritiska - jo īpaši No sirds Latvijai frakcijas vadītāja Inguna Sudraba, kura teica: "Šis ziņojums ir tik spilgti garlaicīgs kā pamatskolas mācību grāmata, ja jums to liktu šobrīd lasīt."

Sprūds viedokļu apmaiņu ārpolitikas debatēs kā tradīciju vērtē pozitīvi, bet atzina, ka Sudrabas un Rinkēviča runas ir parādījušas dažāda līmeņa izpratni par ārpolitiku, "kurā ir jāzina drēbe un nevar ielēkt piecās minūtēs".

Attiecībām ar Krieviju ārlietu ministra ziņojumā bija veltīta būtiska vieta. E. Rinkēvičs atzina, ka pagājušais gads "iezīmējās ar Krievijas īstenoto Krimas aneksiju, kā arī tiešo militāro iejaukšanos un atbalstu separātiskajiem grupējumiem Ukrainas austrumos". Faktiski šī rīcība neesot vērsta tikai pret suverēno Ukrainas valsti, bet arī pret visu Eiropu un starptautisko kārtību.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 23.janvāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē