Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Lūsiņa: Grammy būs motivācija?

Latviešu diriģentam Andrim Nelsonam - prestižā ASV Skaņu ierakstu akadēmijas Grammy balva! Pasaulē visaugstākais novērtējums mūzikas ierakstu jomā. Šī ir vislabākā ziņa Latvijai, apliecinot mūzikas un noteikti arī mūzikas izglītības kvalitāti.

Nelsons un viņa vadītais Bostonas simfoniskais orķestris par mūzikā visievērojamākās balvas ieguvējiem kļuvis kategorijā Labākais orķestra sniegums par albumu Shostakovich Under Stalin's Shadow (Šostakovičs Staļina ēnā). Disku, kurā iemūžināta Dmitrija Šostakoviča Desmitā simfonija un Pasakalja no operas Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta, izdevusi ierakstu kompānija Deutsche Grammophon, kura mūzikā izvēlas tikai visaugstāko kvalitāti. Varam būt lepni, ka Deutsche Grammophon ekskluzīvā māksliniece ir latviešu dziedātāja Elīna Garanča.

Titulētais albums Nelsona, Bostonas simfoniskā orķestra un Deutsche Grammophon sadarbībā uzsāk Šostakoviča mūzikas dzīvo koncertizpildījumu ierakstu sēriju. Nelsons ir publikas un kritiķu dievināts mākslinieks Eiropā un ASV. Bostonas simfoniskais orķestris, kura muzikālais vadītājs ir latviešu diriģents kopš 2014./2015. gada sezonas, ir viens no vislabākajiem ASV. Pagājušajā gadā tas pavēstīja par kontrakta pagarināšanu ar Nelsonu līdz 2022. gadam. Arī slavenais Leipcigas Gewandhaus orķestris pērnruden Nelsonu izraudzījies par savu galveno diriģentu. Viņš stāsies šajā amatā 2017./2018. gada sezonā. Šajā kontekstā pavisam smieklīgi atcerēties, kā 2003. gadā operteātrim diriģenta dzimtenē nācās slēgt komentāru sadaļu savā mājas lapā, kas uzsprāga dusmīgā skaudībā par tolaik vēl tikai 24 gadus vecā, talantīgā mūziķa iecelšanu par Operas galveno diriģentu.

Par to, ka Latvija pārsteidz pasauli ar daudzu neparasti spilgtu zvaigžņu lietu, runāts jau neskaitāmas reizes. ArīGrammy balvas pirms Nelsona jau pasniegtas viņa mentoram, latviešu Maestro Marisam Jansonam (2005) un vijolniekam Gidonam Krēmeram ar orķestri Kremerata Baltica (2001). Šie lauri rotā arī Latvijas Radio kori un orķestri Sinfonietta Rīga - Arvo Perta mūzikas albuma Adam's Lament izpildītājus (2013). Ir tikai jautājums, kad beidzot arī Rīgā varēsim baudīt mūsu pasaules zvaigžņu sniegumu cienīgos akustiskajos apstākļos?! "Ir ārkārtīgi svarīgi, lai Latvijai būtu koncertzāle. Es zinu, ka par to ir runāts jau sen, bet ne padomju valdība, ne atdzimušās Latvijas valdība, ne korumpētā valdība, neviena nav uzbūvējusi koncertzāli. Tas nav nemaz tik dārgi..." Andris Nelsons teica 2010. gadā, viesojoties šeit kopā ar Birmingemas simfonisko orķestri. 2014. gada pavasarī viņš bija to personību vidū, kuri atklātā vēstulē aicināja politiķus un ierēdņus atbalstīt koncertzāles ieceri Rīgā. Un?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē