Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Interpretācijas riski

Nevainīguma prezumpcija, manuprāt, piemērojama arī amatpersonām un valsts struktūrām – kamēr nav pierādījumu par pretējo, es kā labticīgs pilsonis pieņemu, ka kādu paziņojumu vai lēmumu motivācija ir sabiedrības intereses.

No šī viedokļa Drošības policijas (DP) vadītāja vēstījumu vakar, ka drošības situācija Latvijā ir "ļoti nedroša un sarežģīta", nosacīja Mežvieta vēlme būt atbildē godīgam. Tomēr mirkli padomāsim, ko no šāda novērtējuma "nolasa" sabiedrība. Ja īsi – ka nu nav labi. Ar visām no tā izrietošajām sekām.

Protams, muļķīgi būtu arī, ja Mežviets starotu kā saulīte un apgalvotu, ka viss ir kārtībā. Un tomēr DP, manuprāt, pieļāvusi zināmu kļūdu saziņā ar sabiedrību. Proti, LNT 900 sekundēs paustais tā "negrieztu ausīs", ja iepriekš DP nebūtu akcentu likusi uz tādu situācijas interpretāciju kā "riski zināmi, bet tie ir relatīvi zemi". Vai, vienkāršojot, uztraukties nav iemesla. Un tad 1. novembrī situācija, izrādās, ir "nedroša". Saprotamu iemeslu dēļ nezinu, kas mudinājis DP tik būtiski mainīt toņkārtu, tomēr pareizāk būtu izvairīties no šādām, ja tā var teikt, svārstībām.

Otrs piemērs – premjera ziņojums Par valdības deklarācijas īstenošanu Ministru kabineta sēdē vakar. Domāju, ka Kučinska skaidrojums, kādēļ virknei uzdevumu izpildes termiņi tiek atvirzīti uz nākamo gadu, bija pietiekami saprotams. Jā, ir viedoklis, ka patiesais iemesls ir nevēlēšanās "šūmēt" sabiedrību īsi pirms pašvaldību vēlēšanām, tomēr nav pamata liegt loģiku valdības vadītāja argumentācijai, ka a) deklarācijas rakstīšanas perioda pieņēmumi par plānoto izmaiņu raitumu var atšķirties no sapratnes, kas rodas, sākoties reālam darbam, b) labāk termiņu atlikt, nevis izlikties, ka "ne cepts, ne vārīts" ir vēlamais rezultāts.

Savukārt Kučinska apelēšana pie ciešākas sadarbības starp ministriem un ministrijām, jo "mērķis visiem viens", var iegūt divas, premjeram, visticamāk, negaidītas interpretācijas. Pirmā. Prakse diemžēl liecina, ka "kopīgais darbs" nereti beidzas ar to, ka neviens tā īsti nav atbildīgs par rezultātu, ka "konsultācijas un diskusijas" nereti ir aizsegs kāda lēmuma bremzēšanai. Jo īpaši kontekstā ar to, ka tik gludi, kā plānots, ar reformām neveicas, manuprāt, uzsvaram būtu jābūt uz konkrēto amatpersonu atbildību. Lai, kā saka, jūt karstu elpu tieši savā pakausī. Otrā. Komandas gara stiprināšana, protams, laba lieta, bet Kučinskim jārēķinās, ka koalīcijas partiju oficiālās un neoficiālās vadības to uztvers greizsirdīgi – kā atstumšanu no lēmumu ietekmēšanas. Nez kādēļ liekas, ka tas var radīt sarežģījumus attiecībās starp valdību un citiem varas centriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē