Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ekonomists: Straujākam tirdzniecības pieaugumam noderētu pārliecinošāka nekustamā īpašuma nozares attīstība

Pēc uzplaiksnījuma aprīlī, maijā mazumtirdzniecības aktivitātē sekoja loģisks atslābums, mēneša laikā apjomiem sarūkot par 3%. Kritums ir likumsakarīgs, jo aprīļa uzrāvienu lielā mērā nodrošināja garās brīvdienas, kas ļāva patēriņam uzplaukt. Līdzīgu ainu varam sagaidīt arī jūnija datos.

Tā maijā gada izteiksmē mazumtirdzniecības kāpums ieslīdējis jau kādu laiku ierastajā lēnīgajā pieauguma fāzē, rādot 2,1% pieaugumu. Pārtikas preču noiets pieauga par 7,3%, savukārt nepārtikas preču tirdzniecības apjoms saruka par 1,4%.

Lūkojoties turpmāk, patēriņa loma kā ekonomikas aktivitātes dzinējspēks saglabāsies. Tam joprojām ir labvēlīgi apstākļi – zema inflācija un ienākumu pieaugums. Arī bezdarba līmenis pamazām turpina dilt. Tomēr tirdzniecības pieaugums, visticamāk, paātrināšanos nepiedzīvos, bet saglabās jau uzņemto lēnīgo gaitu ar iespējamiem uzplaiksnījumiem. Aizturētā patēriņa vilnis ir noslēdzies, bet straujākam pieaugumam noderētu pārliecinošāka nekustamā īpašuma nozares attīstība, ko kavē pietiekami piezemētais nākotnes vērtējums. Tāpat savas korekcijas var viest iespējamās izmaiņas tūrisma plūsmā, jo īpaši no Krievijas, kur ekonomisko sarežģījumu dēļ pirktspēja tuvākajā laikā saruks. Tomēr tuvākajos mēnešos nozīmīgi kavēkļi patēriņa kāpumā nav saskatāmi, kā dēļ tā apjomi turpinās augt. 



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē