Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
"Ja tu dari kaut ko foršu, nauda ir blakus produkts, kas atnāks tāpat," pārliecināts ir Māris Gailis

Dažas vienkāršas patiesības. Saruna ar ekspremjeru Māri Gaili

"Naudas faktors nav būtisks. Ideja ir svarīgāka. Tā jau vienmēr saka, un cilvēki to neuztver nopietni, bet tā ir. Labām idejām vienmēr atrodas nauda, jo ir cilvēki, kam tā ir, bet nav nevienas idejas," intervijā Inesei Liepiņai apgalvo Māris Gailis, kurš arī nevairās no birkas "ekspremjers" - viņam tā pat patīk. Piektdien jau trešo gadu pēc kārtas Liepājā norisināsies radošo industriju konference Subject Creativity. kurā uzstāsies arī Gailis.

Tēma, par ko runāsiet, ir Dažas vienkāršas pārbaudītas patiesības.

Jā. Mani uzaicināja uz šo radošo konferenci, un man šķita, ko tad es varu pastāstīt, es jau neesmu nekāds teorētiķis. Nevar teikt, ka neesmu radošs, bet man nav nekādu talantu, tāpēc es vienmēr sadarbojos ar cilvēkiem, kam tie ir. Tā arī ir viena no vienkāršām un pārbaudītām patiesībām – izvēlies sev blakus cilvēkus, kas ir gudrāki, labāki un radošāki par tevi, tad lietas notiks.

Vēl viens no maniem principiem ir nedarīt neko ilgāk par pieciem gadiem, tā ir vēl jaunībā lasīta amerikāņu gudrība, kas vēsta, ka rutīna visu sabeidz. Tāpat svarīgi ir vienmēr darīt tikai to, kas patīk, es, slinks būdams, nedaru neko, kas mani neaizrauj. Vienmēr arī saku, ka nevajag satraukties par naudu, īpaši tās trūkumu.

Bet bez naudas darīt, ko gribi, jau īsti nevar.

Jā, protams, ir laiks, kas jāvelta arī lietām, kuras ir ne visai patīkamas, un vienkārši jānododas naudas pelnīšanai. Taču tad balansam jāatrod hobiji un lietas, kas var aizraut un izkrāsot ikdienu.

Bet, ja tu dari kaut ko foršu, nauda ir blakus produkts, kas atnāks tāpat. 

Tad jūs teiktu, ka, lai sāktu ko lielu, naudai nav obligāti jābūt?

Nē, naudas faktors nav būtisks. Ideja ir svarīgāka. Tā jau vienmēr saka, un cilvēki to neuztver nopietni, bet tā ir. Labām idejām vienmēr atrodas nauda, jo ir cilvēki, kam tā ir, bet nav nevienas idejas, viņi ir gatavi ieguldīties. Protams, vislabāk ir, ja ir gan nauda, gan ideja, tas jau ir ļoti eleganti. Piemēram varu minēt to, ka, kad sākām Žaņa Lipkes memoriāla projektu, mēs tur ieguldījām vien pāris tūkstošu, beigās savācām 400 tūkstošus, jo cilvēki noticēja idejai. 

Gan Žaņa Lipkes memoriāls, gan citi projekti, ko esat veicis sabiedrības labā, attīstījušies jūsu dzīves posmā, kas bijis ārpus politikas. Tomēr birka "ekspremjers" jūs arī  šodien, pēc divdesmit gadiem, nav pametusi. 

Es jau no tās nevairos. Tieši pretēji – pats uzstāju, lai man to piekarina. Tas ir gluži kā olimpiskais čempions – vienreiz sasniedz, un otro, trešo reizi vairs nevajag. Man bērni un sieva saka, ka esmu narciss, kaut kādā mērā tā arī noteikti ir, bet birka "ekspremjers" man patīk.

Vai tomēr nav tā, ka viss, kas saistīts ar politiku, sabiedrības acīs nes negatīvu pieskaņu?

Man ir pilnīgi vienalga. Bet, ja tā ir, tad tas ir bēdīgi. Tas nozīmē, ka kaut kas nav kārtībā ar mūsu patriotismu un valstiskuma apziņu. Jo, pat ja tev kāds ekspremjers nepatīk, man arī daži nepatīk, tā vienalga ir baigā atbildība ieņemt tādu amatu, un to var sasniegt retos gadījumos.

Visu sarunu ar Māri Gaili var izlasīt laikraksta Diena piektdienas, 17.februāra, numurā!

Top komentāri

vēstures ainiņas
v
Hi, hi, ieraudzīju šo tipu un prātā uzreiz atausa saulainie 90-ie. Tukli un skarbi vīri sarkanās žaketēs ar resnām zelta ķēdēm, mežonīgā prihvatizācija, metāllūžņos sagrieztais kuģis, Latvenergo 3 miljoni - viena no pirmajām lielajām valsts izlaupīšanas afērām un protams, protams, banka Baltija!! Tās ir tās vienkāršās patiesības, kuras mums jāzin, ja atceramies ekspremjeru Māri Gaili.
mops
m
Ventspils Naftu atdeva, pretī dabūja pāris ļimakus un braucienu ar "Mildu"apkārt pasaulei. Tāds tas bizness. Ideja ļoti laba un peļņa garantēta.
Līga
L
Mazliet kaitinoši, ka jaunie žurnālisti neko nezina par notikumiem pēcneatkarības laikā, par to, kā notika privatizācija, kas aiz tās stāvēja, kurš kļuva stāvus bagāts, iegūstot īpašumus Ķīpsalā. Un kas nekad netiks izmeklēts. Kāpēc vispār dod tādiem vārdu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē