Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Prasa avansu par apkuri

Jūtot, ka iedzīvotāju parādi par siltumu šovasar nedilst un uz apkures sezonas sākumu Rīgas siltumam (RS) parādu samaksāt nevarēs, namu apsaimniekošanas uzņēmums Modulis 1 kārtējam rēķinam pieskaitījis avansa maksājumu un tāpat rīkosies arī septembrī. Uzņēmumā skaidro, ka maksājums ir brīvprātīgs, taču ne no rēķina, ne tam pievienotās informatīvās zīmītes to nojaust nevar.

Visādi izmēģinājās

Saņemot kārtējo rēķinu, daudzu SIA Modulis 1 apsaimniekoto namu iedzīvotājus Ķengaragā šonedēļ gaidīja pārsteigums - rēķins bija krietni lielāks par gaidīto. Piemēram, pie aprēķinātajiem aptuveni 20 latiem par vienistabas dzīvokli Hruščova laika mājā piesummēti vēl Ls 18, un rēķins kopā ar nodokli pārsniedz 40 latu, kas vasaras mēnešiem ir ļoti augsta summa. Pie rēķina piespraustā zīmīte liecināja, ka mājas kopējā parāda dēļ apsaimniekotājs pierēķinājis avansa maksājumu Ls 0,0632 par m2 augustā un septembrī, bet šo naudu sola atmaksāt nākamā gada aprīlī, atvelkot no rēķina summas. SIA Modulis 1 valdes priekšsēdētāja Ludmila Lāce-Paula gan Dienai stāstīja, ka tas ir brīvprātīgs maksājums, par kura nesamaksāšanu netiks aprēķināta soda nauda, taču ne no rēķina informācijas, ne zīmītes, ne paziņojuma pie kāpņu telpas durvīm to nav iespējams nojaust. «Parādi ir ļoti lieli. Gan brīdinājumus rakstām, gan zvanām, gan pa dzīvokļiem staigājam, gan tiesājamies. Visus siltummezglus mājām Rīgas siltums noplombēja,» skaidro L. Lāce-Paula. Divpadsmit gadu laikā situācija nekad neesot bijusi tik dramatiska kā šogad. No 41 mājas, ko apsaimnieko Modulis 1, priekšapmaksa būs 35 mājām. L. Lāce-Paula atzīst, ka piektdiena bijusi visai vētraina - ļoti daudzi cilvēki zvanījuši un ieradušies personīgi, lai paustu sašutumu par jauno rēķinu, bet viņiem tiekot skaidrots, ka tas ir brīvs lēmums - maksāt avansu vai nemaksāt. Modulis 1 šobrīd RS ir parādā Ls 74 000, bet iedzīvotāji uzņēmumam - Ls 129 000. Apsaimniekotājs piedāvāja iedzīvotājiem samaksāt parādus līdz 1. augustam, solot atlaist aprēķinātos soda procentus, taču šādu iespēju izmantojuši tikai četri lielie parādnieki. Ja parādus apmaksās līdz 1. septembrim, iekasēti tiks 50% no līgumsoda summas. Uzņēmums arī piedāvājis samaksāt no rēķina tikai tās pozīcijas, kas attiecas uz siltumenerģiju.

Bez sapulces nevar

Priekšapmaksas iekasēšana nav namu apsaimniekotāju izplatīta prakse, norāda Latvijas namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis. Viņaprāt, apsaimniekotājam bija jāsasauc kopsapulce un jāinformē iedzīvotāji, kas viņiem draud nesamaksāšanas gadījumā. Līdzīgi uzskata arī Rīgas apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Igors Trubko, kurš 2009. gadā, toreiz strādājot pašvaldības SIA Kurzemes namu apsaimniekotājs, vēlējās ieviest priekšapmaksu, taču pēc Rīgas domes amatpersonu norādījuma, ka tas ir pretlikumīgi, no šī nolūka atteicās. Tiesa, dažās citās Rīgas pašvaldības namu pārvaldēs brīvprātīgā priekšapmaksa bija ieviesta jau 2008. gadā. «Ja par priekšapmaksu savlaicīgi nepaziņo, rodas aizdomas par nekorektu rīcību, jo tiek mainīta norēķinu kārtība, kas pēc likuma ir kopsapulces prerogatīva,» situāciju komentēja I. Trubko. Viņš uzskata, ka siltumenerģijas uzņēmumam pašam būtu jāiekasē maksa par apkuri, kā tas notiek vairākās Latvijas pilsētās, jo šobrīd apsaimniekotājs par naudas iekasēšanu nesaņem naudu. Ir arī citāda pieredze - Panevēžā esot sistēma, ka apsaimniekotājam par naudas iekasēšanu samaksā piecus procentus no tarifa. Pašvaldības SIA Rīgas namu apsaimniekotājs preses sekretārs Krists Leiškalns Dienai norādīja, ka iedzīvotāju komunālie parādi kopumā ir ap 20 miljoniem latu, taču uzņēmums pārvirza iekšējās finanšu plūsmas, lai nebūtu problēmu sākt apkures sezonu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas