Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Seņkova un Vītola redzējumā par Nacionālā teātra turpmāko darbu "lielie punkti sakrīt"

Lai varētu īstenot Latvijas Nacionālā teātra 105. sezonas mākslinieciskos plānus, kopā ar jauno teātra vadītāju, kādreizējo izglītības un zinātnes ministru Māri Vītolu darba iecerēs būs jāveic zināmas korekcijas, taču kopumā redzējumā par teātra darbu "lielie punkti sakrīt", sacīja teātra mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs.

Viņš atzīmēja, ka šodien notika pirmā tikšanās ar Vītolu, kurš savus jaunos amata pienākumus sāks pildīt no 24. jūlija. Lai gan patlaban ar nākamo Nacionālā teātra direktoru vēl neesot panākta vienošanās par visiem turpmākās sadarbības aspektiem, saruna bijusi "konstruktīva un patīkama".

"Mēs viens otru iepazīstinājām ar to, kādu mēs saredzam teātra māksliniecisko attīstības stratēģiju. Vajadzīgs, laiks, lai Vītols varētu saprast, vai viņš uz zināmiem noteikumiem turpinās sadarboties ar mani un manu komandu, ko veido Reinis Suhanovs, Edgars Mākens un Elīna Gediņa. Daļai mākslinieciskās vadības līgumi noslēdzas 1. augustā, tas nozīmē, ka Vītolam būs jāslēdz ar mums jauni līgumi, ja tiks izpildīti konkrēti mākslinieciskās stratēģijas punkti," pauda Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs.

Seņkovs atzina, ka Vītols izrādījis lielu interesi turpināt sadarboties ar māksliniecisko vadību. Nacionālā teātra mākslinieciskā vadītāja ieskatā sarunas ir jāturpina un tām ir jābūt konstruktīvām, bez emocijām. Taujāts, kādas ir abu pušu stratēģijas un kur trūkst saskarsmes punktu, Seņkovs atzīmēja, ka "lielie punkti sakrīt".

"Es patlaban negribētu publiski komentēt ne vienas, ne otras puses māksliniecisko stratēģiju. Ar to mēs varētu nākt klajā nākamās sezonas sākumā. Skaidrs, ka patlaban ir jāveic ļoti daudz darba. Turklāt Vītolam ir palicis ļoti maz laika līdz sezonas sākumam, tāpēc mēs mēģināsim vienoties pēc iespējas ātrāk, lai mēs varētu sākt, vai gluži pretēji - nesākt jauno sezonu," sacīja Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs.

Runājot par to, kā vadības maiņa ir ietekmējusi teātra trupu, Seņkovs norādīja, ka vadības maiņa vienmēr nozīmē pārmaiņas. Patlaban aktieru starpā viedokļi dalās un atšķirīgi ir arī redzējumi par to, kādam ir jābūt Nacionālajam teātrim.

"Teātrī tas ir normāli. Mēs esam tiesīgi katrs pastāvēt par savu redzējumu. Es nevarēšu komentēt trupas viedokli, bet varu teikt, ka sarunām ir jāturpinās. Lai mēs varētu īstenot nākamo sezonu, kopā ar Vītolu ir jāvieš zināmas korekcijas, kas bija iecerētas tad, kad es kļuvu par teātra māksliniecisko vadītāju. Jautājums ir par to, vai Vītols būs gatavs pieņemt manus mākslinieciskās vīzijas, stratēģijas lēmumus," pauda Seņkovs.

Pagājušajā nedēļā Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs sociālajos medijos tika izpaudies, ka Kultūras ministrijas (KM) preses relīzē un Vītola sociālajos tīklos esot izplatīta maldinoša informācija par Seņkova un viņa komandas līdzdalību turpmākajā teātra mākslinieciskajā vīzijā. Viņš norādīja, ka ar Vītolu nebija ticies un ar jaunā valdes locekļa teātra attīstības vīziju nav bijis pazīstams. Seņkovs aicināja KM un Vītolu "atsaukt maldinošos paziņojumus" par viņa un viņa radošās komandas iesaisti jaunā valdes locekļa Nacionālā teātra mākslinieciskās attīstības vīzijā, kuras tapšanā neviens no radošās komandas nav iesaistījies.

Pretējā puse neoficiāli atzīmē, ka radies pārpratums, jo paziņojumā nav bijis apgalvots, ka Vītols jau būtu vienojies par sadarbību ar Seņkovu. Seņkova pieminētajā KM preses relīzē viņa vārds ir pieminēts vienā Vītola citātā, ka viņš Nacionālo teātri nākotnē redz kā izcilībā balstītu, Baltijas jūras reģionā atpazīstamu teātri: "Jau šobrīd šī mērķa sasniegšanai teātrī ir viss nepieciešamais - talantīgs mākslinieciskais vadītājs Seņkovs un izcils aktieru ansamblis. Teātra turpmākajā attīstībā izmantošu līdzšinējā darbībā un studijās iegūto starptautisko pieredzi kultūras, uzņēmējdarbības un valsts pārvaldes organizācijās Latvijā un ārzemēs. Teātra vadībā likšu lietā arī iegūto pieredzi, strādājot ar finanšu līdzekļu piesaisti kultūras projektu īstenošanā, kā arī ilgākā laika posmā izveidoto, profesionālo kontaktu tīklu starptautiskajā kultūras vidē."

Jau rakstīts, ka atklātā konkursā uz Latvijas Nacionālā teātra vadītāja amatu 14 pretendentu konkurencē uzvarējis kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs, biedrības Latvijas Kultūras projekti direktors Vītols.

Kā informēja Kultūras ministrijā (KM), nominācijas komisijas priekšsēdētāja, KM valsts sekretāre Dace Vilsone norādīja, ka nominācijas komisija augstu novērtēja Vītola redzējumu Nacionālā teātra attīstībai turpmākajiem pieciem gadiem.

Kā galvenās prioritātes Vītols izvirzījis Latvijas kultūridentitātes saglabāšanu un jaunu nacionālo kultūras vērtību radīšanu.

Tāpat Vītols konkursā esot demonstrējis "pārliecinošas finanšu, administratīvās un personāla vadības kompetences", kā arī izcelta pretendenta pieredze starptautisku kultūras projektu vadīšanā un spēja koordinēt dažādu jautājumu izskatīšanu kā valsts un pašvaldību institūcijās, tā arī starptautiski.

Vītols ir absolvējis Latvijas Universitāti, iegūstot maģistra grādu filozofijā, savukārt biznesa augstskolā Turība ieguvis profesionālo maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā.

Vītols ticis ievēlēts 6. Saeimā no LZS/KDS/LDP saraksta, bet 7. Saeimā - no Tautas partijas saraksta. Bijis arī Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra amatā.

Patlaban Vītols ir biedrības Latvijas Kultūras projekti direktors un nekustamo īpašumu attīstības uzņēmuma SIA Ultimo Investment valdes loceklis.

Pieteikumus Nacionālā teātra valdes locekļa amatam izvērtēja speciāli izveidota nominācijas komisija. Par tās priekšsēdētāju tika izvēlēta Vilsone, bet par komisijas priekšsēdētājas vietnieci - KM valsts sekretāres vietniece attīstības un finanšu jautājumos Baiba Zakevica.

Komisijā bija arī VSIA Valmieras drāmas teātris valdes locekle Evita Ašeradena, Valsts Valsts kancelejas Pārresoru koordinācijas departamenta Kapitālsabiedrību pārraudzības nodaļas konsultante Kristīne Priede, bet neatkarīgā eksperta statusā komisijā tika pieaicināts biedrības Assitej Latvijas Nacionālais centrs valdes loceklis, Latvijas Teātra padomes loceklis Jānis Znotiņš.

Līdz šim Latvijas Nacionālā teātra valdes locekļa pienākumus no 2018. gada 27. jūnija pildīja aktieris un režisors Jānis Vimba.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja