Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Teātra darbinieku savienību turpmāk vadīs bijušais Nacionālā teātra direktors Rubenis

Par Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) valdes priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis, informēja LTDS.

26. februārī attālināti notika LTDS 12.kongress, kurā tika ievēlēts jauns valdes priekšsēdētājs. Tāpat ievēlēta jauna LTDS valde, kas organizāciju pārstāvēs turpmākos trīs gadus. Tās sastāvā ievēlēts Egils Melbārdis, Gundars Āboliņš, Dainis Grūbe, Līga Ulberte, Anna Sīle, Evita Ašeradena, Dana Bjorka un Daiga Šiliņa.

Savukārt LTDS revīzijas komisijā tika ievēlēts Gatis Strads, Juris Bartkevičs un Arnita Jaunzeme.

Līdztekus kongress pieņēma rezolūciju par trīs aktuālajām nozares problēmām - Covid-19 ietekmi uz teātra situāciju Latvijā, Rīgas pilsētas atbalstu profesionālai teātra mākslai, kā arī kultūras pasākumu informācijas izplatīšanu sabiedriskajos medijos.

Teātru darbinieki aicina Ministru kabinetu un Kultūras ministriju (KM) sākt detalizēti analizēt šī brīža situāciju un veidot mehānismu teātru atlabšanai pēc krīzes, lai, sasniedzot zināmu sabiedrības vakcinācijas līmeni un ievērojot jau apstiprinātos drošības pasākumus, maksimāli ātri atsāktu teātru darbību un atvērtu vismaz daļējam publikas apmeklējumam.

"Ilgstoša teātru dīkstāve nozīmē ne tikai ekonomisku strupceļu skatuves mākslas organizācijām, ņemot vērā, ka lielu daļu finansējuma nodrošina ieņēmumi no biļešu tirdzniecības, bet arī psihoemocionālo spriedzi radošo profesiju pārstāvjiem. Savukārt ilgstoša teātru slēgšana neatgriezeniski ietekmēs teātra klātienes apmeklēšanas tradīcijas, kas atsauksies uz visu nozari un sabiedrības garīgo veselību pēc pandēmijas beigām," rezolūcijā paziņojusi LTDS.

Savukārt Rīgas pašvaldība tiek aicināta sniegt "mērķtiecīgu un paredzamu atbalstu profesionālajai skatuves mākslai". "Nav pieņemama situācija, ka pilsēta ar lielāko budžetu valstī neuzņemas atbildību par profesionālām kultūras institūcijām, ņemot vērā, ka liela daļa profesionālās mākslas valsts un nevalstisko organizāciju atrodas Rīgas pilsētā. Tāpat problēmu saasina salīdzinājums par labu Valmieras, Liepājas, Daugavpils, Rēzeknes pilsētu domēm, kuru atbalsts saviem teātriem ir nozīmīga to dotāciju daļa," otrajā rezolūcijā raksta savienība.

Sabiedrisko mediju kontekstā LTDS uztrauc kultūras pasākumu informācijas izziņošana sabiedriskajos medijos. Pēc sabiedrisko mediju iziešanas no reklāmas tirgus apspriešanai ir nodotas NEPLP vadlīnijas, pēc kurām vadoties Latvijas Televīzijai un Latvijas Radio jāveido savas vadlīnijas, lai atrunātu turpmāko sabiedrisko mediju sadarbību ar kultūras nozari.

LTDS aicina tomēr pārvērtēt uzstādījumu, ka informatīvajiem paziņojumiem, piemēram, jauniestudējumu vai koncertu reklāmām, nedrīkst būt peļņas gūšanas raksturs. Tāpat savienību interesē pasākumu valstiskā nozīmīguma statusa izvērtēšanas kritēriji, atlase un vērtētāju kompetence, kuri uzņemsies šo funkciju. LTDS rosinām turpināt strādāt pie pilnīgāku un skaidru vadlīniju izveidošanas, "lai sabiedrība būtu galvenā ieguvēja no mediju jaunā statusa".

Kopumā LTDS 12. konkgresā attālināti piedalījās 239 cilvēki.

Līdz šim savienību vadīja Daiga Gaismiņa-Šiliņa, kura šoreiz uz pārvēlēšanu nekandidēja, uzsverot, ka savienībā jāienāk jaunām asinīm un jāatjauno savienības vizuālais tēls.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja