Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Traģēdija bez asinīm. Fenomenālā Asmika Grigorjana dzied Salomi Hamburgā

Operzvaigzne Asmika Grigorjana ir atgriezusies pie savas kroņa lomas – Salomes. Svētdien, 29. oktobrī, Hamburgas Valsts operā notika Riharda Štrausa Salomes pirmizrāde ar lietuviešu prīmu galvenajā lomā

Salomes jauniestudējumu ir sagatavojis diriģents Kents Nagano un režisors Dmitrijs Čerņakovs. Izrāde ir satricinošs psiholoģiskais trilleris, kura darbība risinās Salomes patēva Hēroda dzimšanas dienas svinībās. Neviens cits operas režisors mūsdienās neiedziļinās varoņu psiholoģijā tik dziļi kā Dmitrijs Čerņakovs, turklāt katru reizi pārsteidz viņa darbs ar dziedātājiem – tādu precizitāti un dabiskumu, ar kādu viņi spēlē un mijiedarbojas savā starpā, reti var sastapt pat drāmas teātrī. Visu šo īpašību kopums padara Dmitrija Čerņakova izrādes par lielu notikumu, turklāt šoreiz iespaidu paspilgtina maestro Kenta Nagano un orķestra temperamentīgais sniegums.

Salomes loma režisora Romeo Kastelluči izrādē Zalcburgas festivālā 2018. gada vasarā padarīja Asmiku Grigorjanu par opermākslas superzvaigzni. Pēc tam šo partiju viņa ir dziedājusi režisora Klausa Gūta izrādē Maskavas Lielajā teātrī. Viņas Salome Hamburgā ir pavisam citāda lomas interpretācija, tēla aktieriskais un muzikālais risinājums ir viens veselums. Šo sarežģīto lomu Asmika Grigorjana dzied nevainojami un spēlē tā, ka skatītājiem aizraujas elpa. Viņas varone ir traumēta, emocionāli salauzta lelle ar raksturu, jau bērnībā viņa ir piedzīvojusi seksuālu vardarbību no Hēroda (britu tenors Džons Dašaks) puses, ar gadiem viņas niknums un agresija ir pieņēmusies spēkā. Asmika Grigorjana ar vismazāko žestu un acu skatienu spēj parādīt šīs vēl pavisam jaunās varones maigumu, trauslumu, cerību un bailes.

Hamburgas izrādē pravietis Johanāns (amerikāņu basbaritons Kails Ketelsens) nav ieslodzīts pazemē, viņš ir viens no ballītes viesiem, kurš kaitina apkārtējos ar savām apsūdzībām un runām par Dievu. Salomes mātes Hērodejas lomā neatvairāma ir lietuviešu dīva Violeta Urmana. Hēroda pils sardzes priekšnieku Narabotu izjusti dzied ukraiņu tenors Oleksijs Paļčikovs. Izrādē nav asiņu – Narabots, kurš pašaizliedzīgi mīl Salomi, nemirst, un Johanānam netiek nocirsta galva. Arī Salomes slavenā Septiņu plīvuru deja nav īsti deja. Režisors Dmitrijs Čerņakovs pierāda, ka šokējošu efektu var panākt ar citiem līdzekļiem. Protams, ar nosacījumu, ka titullomu atveido tik apdāvināta aktrise kā Asmika Grigorjana, kura Salomes traģēdiju izdzīvo dziļi sevī, bet viņas sāpes sajūt ikviens skatītājs zālē.

Asmiku Grigorjanu Salomē Hamburgā varēs dzirdēt 4., 8., 12. un 15. novembrī.

29. oktobrī notikušās pirmizrādes ieraksts līdz 2024. gada 27. aprīlim būs brīvi pieejams kanāla Arte digitālajā platformā arte.tv/opera.

Informācija: staatsoper-hamburg.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja