Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Dzintaru koncertzālē kopā ar Latvijas Radio bigbendu muzicēs Marija Mendeša un Džons Bīslijs

Dzintaru koncertzālē 28. jūnijā Latvijas Radio bigbends uzstāsies ar diviem izciliem, pasaulē atzītiem džeza māksliniekiem – portugāļu dziedātāju Mariju Mendešu (Maria Mendes) un amerikāņu pianistu, komponistu Džonu Bīsliju (John Beasley).

Abi mākslinieki kopīgi radījuši fadu mūzikas iedvesmotu programmu, kas sajūsminājusi klausītājus, piesaistījusi mūzikas kritiķu uzmanību un ieguvusi vairākus prestižus apbalvojumus. Līdzās tam skanēs arī Džona Bīslija oriģinālkompozīcijas.

Marija Mendeša ir portugāļu dīva ar plašu muzikālo interešu loku – viņa teicami iejūtas džeza un latino mūzikā, glāsmaini dzied popmūziku un māk savai dzidri skanīgajai balsij piešķirt arī fadu smeldzīgumu. Viņa studējusi džezu Ņujorkā, Briselē un Roterdamā, koncertējusi Amsterdamas Concertgebow, prestižajos Montrē un Ziemeļjūras džeza festivālos, kā arī bijusi pirmā portugāļu māksliniece, kas uzstājusies leģendārajā Ņujorkas džeza klubā Blue Note kā vakara centrālā mūziķe. Viņa ir pirmā portugāliete, kura izpelnījusies Grammy nomināciju. 

Dziedātāja savaldzināja Latvijas publiku jau 2020. gadā, kad viņa koncertēja kopīgā programmā ar Latvijas Radio bigbendu.

Inese Lūsiņa recenzijā laikrakstam Diena rakstīja: "Marija Mendeša ir ļoti harismātiska un saulaina māksliniece. Viņas tembrāli nebūt ne kuplā balss toties ir spožs un apbrīnojami veikls instruments – gluži kā trompete, kuras diapazona spodrās, precīzās virsotnes var salīdzināt gan ar izcilāko operas koloratūrsoprānu, gan vismeistarīgāko trompetistu sniegumu. Savukārt operas ātrrunas meistari (buffo basi) varētu apskaust Marijas Mendešas daudzveidīgo,  pārsteidzoši virtuozo sketa tehniku, kurā dziedātāja ir gan intonatīvi perfekta, gan atvērta vispārdrošākajām improvizācijām."

Savukārt viens no mūslaiku lielākajiem džeza grandiem, pianists un komponists Džons Bīslijs ar Latvijas Radio bigbendu koncertējis jau 2017. gadā festivālā Rīgas ritmi. 

Viņš sadarbojies ar tādām džeza mūzikas leģendām kā Mailzs Deiviss, Stīlijs Dens, Džeimss Brauns, Fredijs Hubards un citiem. Jau 24 gadu vecumā Džons Bīslijs sāka rakstīt mūziku slavenajām Paramount, Disney  un MGM studijām.  28 gadu vecumā Bīslijs saņēma zvanu no paša Mailza Deivisa ar uzaicinājumu pievienoties viņa ansamblim. Mākslinieks ir veidojis Baltā nama ceremoniju koncertus, viņš ir arī vairāku Grammy balvu nominants un ieguvējs.

Koncertā skanēs smeldzīgā portugāļu tautas dziesma Asas Fechadas, kuru Džons Bīslijs un Marija Mendeša džeza pasaulei atklāja svaigā aranžējumā, un viņu veikums šai dziesmai 2021. gadā tika nominēts Grammy balvai nominācijā Labākais aranžējums un vokāls. Dzirdēsim arī citas kompozīcijas no viņu kopīgā albuma Close to me (2019), kas ieguvis prestižo Edison balvu. Albums ir kā drosmīga mīlestības vēstule Marijas Mendešas dzimtajai Portugālei un fadu mūzikai, ko caurvij prieka un ilgu stīga. Ar Džona Bīslija aranžējumiem viņi radījuši neatkārtojamu džeza un fadu mūzikas satikšanos, kurā līdzās pastāv smeldzīgas serenādes, mundri džeza ritmi, improvizācijas neparedzamība, jutekliskums un atsauces uz simfodžezu. Džons Bīslijs saka: "Mani apbūra šo dziesmu teksti, un mans kā kino komponista instinkts bija aranžēt katru dziesmu kā veselu filmu. Un ar Marijas balsi, kas ietiecas dziļi dvēselē un uzjunda plašu emociju gammu, šo visu klausoties, tu pieredzi vēl nebijušu skaistumu un mākslinieciskumu."

Biļetes uz koncertu pieejamas Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja