Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Dziesma ir stāsts, vienots organisms. Turaidas Roze aicina uz koncertu Rojas estrādē

Šķiet, katram ir sava dungojamā dziesmiņa, kas mainās atkarībā no garastāvokļa vai situācijas, kad ar dziesmas vārdiem var izteikties precīzāk un tiešāk. Imanta Kalniņa dziesmām gan nav tās vieglāk dungojamās vai svilpojamās melodijas, tomēr tās vieno paaudzes, un dziesmas dzied vecvecāki, klausās jaunieši.

Vasaras izskaņā, kā arī par godu brāļu Kalniņu – dzejnieka Viktora Kalniņa jeb Vika un komponista Imanta Kalniņa – apaļajām jubilejām grupa Turaidas Roze aicina uz koncertu Jautra dziesmiņa sev pašam 21. augustā Rojas brīvdabas estrādē. Ar jubilejām ir tā, ka atrasts viduspunkts. Dzejnieks un daudzu pazīstamu dziesmu tekstu autors Viks 80 gadu jubileju svinēja pagājušogad, bet viņa brālis – komponists Imants Kalniņš – savu 80. dzimšanas dienu svinēs nākamgad – 2021. gada 26. maijā.

Taujāts, kas svarīgāks – dziesmas vārdi vai melodija –, dziedātājs un Turaidas Rozes solists Uģis Roze atbild, ka bez labiem vārdiem dziesma nesanāk. "Mūzika tiek pakārtota vārdiem, tad ir īstā emocija."  Paša dziedātāja jubilejas koncerts koronavīrusa dēļ tika pārcelts. "Man tās jubilejas nešķiet tik svarīgas. Bet jubileja ir papildu iemesls parādīt paveikto un kārtējo reizi caur dziesmu aprunāties ar klausītājiem. Imants un Viks ir tik daudz izdarījuši mūzikā un dzejā, ka palaikam to vajag atzīmēt." Tikmēr dziedātāja Olga Rajecka vispār dziesmu uzskata par priekšnesumu, kur vārdi un mūzika ir cieši vienoti ar izpildījumu, aranžējumu. "Tas ir kā viens organisms. Un arī skatītāji to jūt, tāpēc rodas līdzpārdzīvojums."

Koncerta pirmajā daļā skanēs dziesmas ar Vika tekstiem – Elektriskā mīla, Smilšu rausis, Zilais putniņš, Astoņkājis, Balāde par viņu, Vēl viens tu, Tiem, kas rāpo, Vienmēr būs kāds, Sidrabrasa, Kas dzīvo tanī pusē, dziesmas no izrādes Princis un ubaga zēns u. c. Uģis Roze pasmejas, ka melodijas un dziesmu vārdi bieži mēdz jaukties prātā un izskanēt īstajā brīdī. Par savu šobrīd "dungojamo" dziesmiņu viņš nosauc Haizivs songu. "Visas Imanta Kalniņa dziesmas ir ļoti skaistas un īpašas, tāpēc šim koncertam esam izvēlējušies gan dziesmas ar brīnišķīgajiem Vika tekstiem, gan citas Turaidas Rozes populārākās kompozīcijas – Trubadūrs, Apvij rokas, Vējš un liepa, Kas jūs esat," stāsta Olga Rajecka. Pirmatskaņojumu nebūs, lai gan būs arī kāda mazāk dzirdēta dziesma, kas daudziem var būt atklājums.

Olgas Rajeckas vasara ir ļoti dinamiska, jo ar deju kolektīvu viņa trīs dienas piedalījās koncertos Lietuvā, Zarasos, tagad gatavojas uzstāties Kurmenes baznīcā, kur kopā ar Jāni Miltiņu un Tomasu Andžu dziedās pavisam citas Imanta Kalniņa dziesmas. To dziedātājas repertuārā esot ap 800. Bet, taujāta par šībrīža dziesmu, viņa uzreiz iedungo: "Nemaz nevajag daudz, lai atbrīvotos no bailēm..." Tas skan situācijai aktuāli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja