Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Septembrī Rīgā notiks laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit

No 4. līdz 27. septembrim Rīgā norisināsies laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit, informēja notikuma pārstāve Anda Boluža. Festivāla norises vietās - Vāgnera zālē Vecrīgā un bijušajā tekstilfabrikā Boļševička (Ganību dambī 30) - tiks atklātas mākslas izstādes, notiks lekcijas, performances, radošās darbnīcas, tiks demonstrētas filmu programmas.

Festivāla tēma šogad ir Utopiskā pilsēta, un tajā piedalās vairāk nekā septiņdesmit dalībnieki no divdesmit piecām pasaules valstīm. Festivālu organizē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, kuratore – Solvita Krese, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore, līdzkuratore - Aneta Šilaka, mākslas festivāla Alternativa Polijā direktore. Pirmo gadu festivāls norisināsies arī ārpus Latvijas – Zviedrijas pilsētā Ūmeo, kur to organizē galerija Verkligheten, laikmetīgās mākslas un vizuālās kultūras muzejs Bildmuseet, organizācija Vita Kuben and Ūmeo Mākslas akadēmija.

"Mūsu utopija ir pilsēta, kurā kultūra tiek novērtēta kā spēcīgs faktors, kas uzlabotu pilsētvidi, tā ir pilsēta ar savu muzeju un koncertzāli," festivāla tematiku skaidro Solvita Krese. "Rīga ir viena no retajām Eiropas galvaspilsētām, kurās šādu institūciju nav, tāpēc festivāla norisei šogad apzināti izvēlētas divas dažādas ēkas, kas iezīmē šo problemātiku. Bijusī tekstilfabrika Boļševička ir privāta teritorija. Kopš beidzies industriālais laikmets, pasaulē šādas post-industriālas, milzīgas ēkas bieži tiek piemērotas citai - kultūras - funkcijai. Arī Boļševička šobrīd tiek apspriesta kā viena no iespējamajām vietām laikmetīgās mākslas muzeja ierīkošanai. Vāgnera zāle ir vēsturiska ēka ar senām tradīcijām, taču arī šobrīd stāv tukša un neizmantota, jo pietrūkst līdzekļu ēkas rekonstrukcijai un kultūras funkcijas atjaunošanai."

Bijušās tekstilfabrikas ēkā tiks atklāta apjomīga laikmetīgās mākslas izstāde, kurā piedalās latviešu mākslinieki Ēriks Božis, Inga Erdmane, Katrīna Neiburga & Andris Eglītis, Kirils Panteļejevs, Kristīne Alksne, Laura Ķeniņš, Reinis Hofmanis, Vilnis Putrāms & Vladimirs Jakušonoks, kā arī dažādi mākslinieki no ārvalstīm. Laikmetīgās mākslas izstāde, kurā būs pārstāvēti latviešu un ārzemju mākslinieki būs apskatāma arī Vāgnera zālē. 

Festivāla laikā tiks rīkoti arī dažādi pasākumi, to vidū – vairāku dienu starptautisks simpozijs Urbānā utopija: Māksla un kultūra kā pilsētas apzināšanas un izpētes rīks, kas norisināsies no 12. līdz 14. septembrim. Ārvalstu lektori kopā ar vietējiem ekspertiem pievērsīsies dažādām jomām, kas skar pilsētvidi un tās plānošanu – antropoloģijai, socioloģijai, mākslas un arhitektūras praksēm, filozofijai un citām. 

Festivāla Survival Kit 6 ietvaros paredzēts arī Parīzē dzīvojošā japāņu mākslinieka Rjodzi Ikdeas audio vizuāls koncerts datamatics [ver.2.0] 7. septembrī kinoteātrī Splendid Palacedatamatics ir ilglaicīgs projekts, kas sastāv no vairākām daļām – kustīga attēla, skulpturāliem elementiem, skaņas un jauno mediju tehnoloģijām. Viņa darbiem piemītošais vizionārisms rosina iztēli par utopiskās pilsētas nākotnes modeli. Biļetes pieejamas www.bilesuserviss.lv

Visu festivāla laiku paredzētas arī dažādas citas norises pilsētvidē – mākslinieku performances, ekskursijas pilsētvidē, lekcijas un priekšlasījumi. Interesenti aicināti piedalīties arī vairākās radošajās darbnīcās. Par darbnīcu norisi un pieteikšanos iespējams uzzināt vairāk, rakstot uz [email protected].

Vairāk informācijas: www.survivalkit.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja