Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Medicīnas vēstures muzejs aicina uz pasākumu programmu pavasarī

Izstādes Pēcnāves dzīve. Piemiņas prakses un muzejs pavadošās programmas ietvaros paredzētas pastaigas pa izstādi radošās komandas vadībā un sarunas ar dažādu jomu ekspertiem par atmiņas funkciju, atcerēšanos un aizmiršanu, ievērošanu un pieminēšanu no pirmsmodernajām kultūrām Eiropā līdz kritiskajai muzeoloģijai, materiālajām praksēm tuvniecības veidošanā un redzes aprūpei mūsdienās. Izstrādātas arī izglītojošas un radošas aktivitātes skolu jauniešiem un ģimenēm ar bērniem. Izstāde ir apskatāma līdz 31. augustam.

Kuratoru tūres izstādē:

  • Ceturtdien, 11. aprīlī, plkst. 17.30 kurators Kaspars Vanags,
  • Ceturtdien, 25. aprīlī, plkst. 17.30 kuratori Kristīne Liniņa un Kaspars Vanags.

Sarunas muzejā:

  • Piektdien, 19. aprīlī, plkst. 17.30 Ieskatīties acī: gadsimts redzes aprūpē, optometrists Miks Puķītis. Redze ir viena no cilvēka maņām, kas palīdz uztvert un saprast pasauli. Atceroties redzēto, veidojas mūsu atmiņas. Kā liecina Pasaules veselības organizācijas dati, teju katram ceturtajam mūsdienu pasaules iedzīvotājam ir redzes traucējumi un ik dienu nepieciešamas īpašas rūpes par redzes veselību.  Kādas iespējas sniedz dažādas redzes aprūpes disciplīnas, īpaši primārā diagnostika un optometrija? Kādi ir diagnostisko iekārtu darbības, briļļu ģeometrijas un ražošanas pamatprincipi? Kāda bijusi to nozīme redzes aprūpes metodikā aizvadītajā simtgadē? Priekšlasījumā būs iespēja uzzināt par kopsakarībām starp gadsimtu senām un mūsdienu aktualitātēm briļļaino pasaulē.
  • Trešdien, 8. maijā, plkst. 18.00 Cilvēka ķermenis un mirušo piemiņa pirmsmodernajās kultūrās Eiropā, vēsturnieks Gustavs Strenga. Dzīve un nāve ir ķermeniskas pieredzes. Tāpat mirušo pieminēšana, kas ir būtiska katras kultūras sastāvdaļa, ir ķermeniska pieredze tiešā un pārnestā nozīmē. Mirušajam piederējušās lietas un pats ķermenis vai tas, kas no ķermeņa palicis pāri, kļūst par piemiņas glabātājiem. Pīšļiem var tikt piešķirta sakrāla nozīme, tie var tikt godināti un saglabāt kāda piemiņu. Tāpat pīšļi var zaudēt savu sakrālo nozīmi un mirušā piemiņa var izzust. Lekcija būs veltīta dažādajām mirušo pieminēšanas pieredzēm pirmsmodernajā laikmetā (500-1700) Eiropā.
  • Ceturtdien, 9. maijā, seminārs muzeju speciālistiem Krājuma veidošana izņemšanas vai atsavināšanas ceļā. Krājuma veidošana ik vienā muzejā ir cieši saistīta ar konkrētā muzeja ideju un mērķiem, kas mūsdienu muzeoloģiskajā praksē atspoguļojas misijas un vīzijas formulējumos; tie savukārt laika gaitā var tikt mainīti. Tāpēc krājuma veidošanā vienlīdz leģitīmas un atbalstāmas ir gan dažādas krājuma papildināšanas pieejas, gan pretējā virziena ceļš – priekšmetus no krājuma izņemot vai atsavinot citiem muzejiem, kuru tematiskajam profilam tie ir atbilstošāki un līdz ar to iegūst plašāku izmantojamības potenciālu.
  • Trešdien, 15. maijā, plkst. 18.00 Atmiņa kā rūpes: personības un tuvniecības veidošana caur materiālām praksēm, muzeja pētniece un antropoloģe Anna Žabicka. Kāda nozīme ir priekšmetiem, ko mantojam vai izvēlamies paturēt pēc mūsu tuvinieku vai pat svešu cilvēku nāves? Kāpēc mēs marinējam gurķus un cepam ābolmaizes pēc vecmāmiņu receptēm? Kāpēc cilvēki, tuvojoties nāvei, mums atdāvina ļoti specifiskas lietas? Un kā saprast Lieldienu svinēšanu kapos un ēdiena atstāšanu uz kapu kopiņām? Balstoties uz atpazīstamiem piemēriem, lekcija būs veltīta priekšmetu un materiālo prakšu nozīmei atmiņu, attiecību, personības un rūpju veidošanā.

Aktivitātes ģimenēm ar bērniem:

  • Ceļvedis Atmiņu detektīvs. Apmeklējot izstādi kopā ar bērniem 6 līdz 12 gadu vecumā, bez maksas ir pieejams ceļvedis “Atmiņu detektīvs”. Ar to varēs izsekot vietas un lietas, kurās ir atmiņas, un kopīgi pārspriest izstādē aktualizētos jautājumus.
  • Radošā darbnīca Mana atmiņu klade. Laikā, kad mums ir teju neierobežotas iespējas piepildīt savu digitālo mākoņu atmiņu krātuves, darbnīcā Mana atmiņu klade muzejpedagoģes vadībā būs iespēja izveidot savu analogo atmiņu kladi - praktizēt radīšanas prieku, izmantojot otrreiz izmantojamus materiālus, un piedzīvot pildspalvas un zīmuļa pozitīvo ietekmi uz atmiņu veidošanos cilvēka smadzenēs. Darbnīca ir paredzēta ģimenēm ar bērniem vecumā no 7 gadiem. Tā notiks svētdien, 26. maijā. Vietu skaits ir ierobežots.

Muzejpedagoģiskā nodarbība skolēniem:

  • Izstāde Pēcnāves dzīve. Piemiņas prakses un muzejs atklāj Medicīnas vēstures muzeja veidošanās procesus 20. gs. kultūrvēsturiskajā un politiskajā kontekstā. Nodarbības laikā muzejpedagoģes pavadībā skolēni apskata izstādi un veic uzdevumus, kas veicina kritisko domāšanu un iesaista lēmumu pieņemšanā, veidojot kopējo muzejisko priekšmetu top 10. Nodarbība ir iekļauta programmā Latvijas Skolas soma un tās mērķauditorija ir skolēni vecumā no 12 līdz 19 gadiem.

Dalība pasākumos ar ieejas biļeti muzejā: pieaugušajiem – 5,00 eiro; studentiem, pensionāriem - 3,00 eiro; skolēniem - 2,00 eiro.

Plašāka informācija par pasākumu programmu un pieejamību muzejā: www.mvm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja