Jērs sarkanvīnā
Sastāvdaļas: 400 g jēra mīkstuma ar kaulu, 400 g dārzeņu pēc izvēles – selerijas sakne, burkāni, sīpoli, kāļi, paprika, 250 g saldā krējuma, 100 ml sarkanvīna, buntīte pētersīļu vai koriandra, sāls, pipari, pa šķipsnai kaltēta rozmarīna, timiāna un raudenes, eļļa apcepšanai
1. Gaļu sagriež palielos gabalos, uzkaisa sāli, piparus, timiānu, rozmarīnu un raudeni.
2. Nomizo dārzeņus un sagriež palielos gabalos.
3. Pannā ielej nedaudz eļļas un uzkarsē. Cep sagrieztos dārzeņus, diezgan pamatīgi apraujot. Kad dārzeņi apcepušies, tos noliek malā.
4. Tajā pašā pannā, kurā cepās dārzeņi, apcep gaļu un liek katlā. Pielej nedaudz ūdens un sautē apmēram stundu. Tad pievieno sarkanvīnu un sautē, līdz gaļa gandrīz gatava.
5. Sēnes sagriež lielos gabalos (mazākas var likt pat veselas).
6. Pievieno sautējumam iepriekš apceptos dārzeņus un sēnes un sautē, līdz dārzeņi gatavi.
7. Sautējumam pielej saldo krējumu un, kad tas katlā sāk nedaudz sabiezēt, pieber sakapātos pētersīļus vai koriandru.
8. Ja nepieciešams, pievieno sāli un piparus. Kārtīgi izmaisa.
9. Sautējumu var ēst vienu pašu vai ar vārītiem rīsiem.
Šķelto zirņu virums
Sastāvdaļas: 200 g lēcu, 1 sīpols, 2 ķiplokdaivas, 1 ēd. k. olīveļļas, 0,5 l dārzeņu buljona, 200 ml tomātu savā sulā, sāls pēc garšas
1. Iepriekšējā vakarā šķeltos zirņus liek mērcēties.
2. Nākamajā dienā zirņus novāra mīkstus.
3. Sīpolu un ķiplokdaiviņas smalki sagriež.
4. Katliņā ielej ēdamkaroti olīveļļas, sakarsē un apcep sīpolus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi.
5. Pievieno zirņus, ķiplokus un raudeni, vēl mazliet pacep. Tad iemaisa sakapātus tomātus savā sulā, pieber sāli, pārlej ar dārzeņu buljonu un aptuveni 10 minūtes pavāra (bez vāka).
6. Pasniedz ar gaļu, zivīm vai arī vienu pašu.
Sviesta cepumi
Sastāvdaļas: 250 g miltu, 150 g sviesta, 100 g cukura, 1 ola, 1 ēd. k. vaniļas cukura, 1 tējk. smalki sakapātas cukurotas apelsīna miziņas
1. Miltus sajauc ar cukuru un vaniļas cukuru.
2. Sakapātu sviestu sajauc ar sāli un olu, un sacukuroto apelsīna miziņu.
3. Miltus sajauc ar sviesta un olu maisījumu un samīca viendabīgu mīklu.
4. Ietin pārtikas plēvē un noliek vēsā vietā uz stundu atdzesēties.
5. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
6. Mīklu izrullē un ar veidni izspiež cepumus.
7. Cepamplāti izklāj ar cepamo papīru, liek uz tās cepumus.
8. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram desmit minūtes, līdz cepumi kļūst gaiši zeltaini.
Margarēta