Grozies kā gribi – domājot par vakariņu maltīti, kājas un domas veikalā apstājas pie vistu plauktiem. Vistas gaļa ir vienkārši un salīdzinoši ātri pagatavojama, turklāt neatstāj smagu sajūtu vēderā pēc ēšanas.
Man personīgi ļoti garšo arī vistas akniņas. Tām esmu izmēģinājusi dažnedažādas receptes, divas no tām piedāvāju šajā reizē.
Cepeškrāsnī cepta citronu vista
Sastāvdaļas:
- 1 vista,
- 2 ēd. k. olīveļļas,
- 1 citrons (1 tējk. smalki sarīvētas miziņas un sulas),
- 1 apelsīns (2 ēd. k. sarīvētas miziņas un sulas),
- 2 ķiploka daiviņas,
- sāls,
- melnie pipari
Pagatavošana:
1. Vistu sadala gabalos. Ķiploku sīki sakapā.
2. Nelielā bļodiņā samaisa citrona un apelsīna miziņu, sulu, eļļu, ķiplokus.
3. Maisījumā rūpīgi apviļā vistas gabalus. Pārkaisa ar sāli un pipariem. Atstāj uz divām stundām, lai iemarinējas.
4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Cepamplāti izklāj ar cepampapīru.
5. Uz plāts izkārto vistas filejas. Katrai virsū ar karoti uzliek maisījumu, kurā vista marinējās.
6. Liek cepeškrāsnī un cep apmēram 20–30 minūtes, līdz vista zeltaini brūna. Pasniedz ar rīsiem, svaigu tomātu vai citiem zaļajiem salātiem.
Sautētas akniņas ar āboliem
Sastāvdaļas:
- 500 g vistu aknu,
- 2–4 svaigi timiāna zariņi,
- 1 liels sīpols,
- 2–3 skābeni āboli,
- 100 ml sausa baltvīna,
- 1 ēd. k. medus,
- sāls,
- malti melnie pipari,
- eļļa cepšanai,
- zaļumi pārkaisīšanai
Pagatavošana:
1. Aknas noskalo un nogriež liekās plēves un taukus. Ja aknas ir palielas, tās pārgriež uz pusēm.
2. Sīpolu notīra un sasmalcina. Ābolus notīra, nomizo un sagriež šķēlītēs.
3. Uzkarsētā pannā liek noskalotus timiāna zariņus un sīpolus un apcep 2–3 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini.
4. Pievieno ābolus, medu un lēni sutina, līdz āboli kļūst mīksti.
5. Aknām uzkaisa šķipsniņu sāls, piparus un tās apcep uz atsevišķas pannas.
6. Kad aknas ir apceptas no visām pusēm brūnas, tās pievieno sīpoliem un āboliem.
7. Pannā ielej vīnu un uz nelielas uguns visu sautē 4–5 minūtes, līdz vīns ir iztvaikojis.
8. Ēdienu pasniedz karstu. Aknas labi garšos kopā ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezeni. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem – maurlociņiem, pētersīļa lapiņām.
Siltie vistu akniņu salāti
Sastāvdaļas:
- 500 g uz pusēm pārdalītu vistu akniņu,
- 200 g bekona šķēļu,
- 1 skābs ābols,
- 2 ķiploka daivas,
- 1 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas,
- 2 tējk. sinepju (vēlams – graudaino),
- 5 ēd. k. olīveļļas,
- saišķis spinātu (vai citu salātu),
- sāls
Pagatavošana:
1. Bekonu sagriež strēmelēs. Ābolu nomizo, sagriež stienīšos, apslaka ar daļu citrona sulas, lai ābols nesabrūnē. Ķiploku sīki sakapā. Vistu akniņas pārdala uz pusēm. Spinātus noskalo un nosusina.
2. Pannā sakarsē 1 ēd. k. eļļas un uz mērenas uguns apmēram 5 minūtes maisot apcep bekona strēmeles zeltainas un kraukšķīgas. Nosusina uz papīra dvieļa.
3. Pannā pielej vēl 2 ēd. k. eļļas un apcep akniņas. Maisot cep apmēram 5 minūtes, līdz akniņas gatavas un no visām pusēm apcepušās.
4. Bļodā sakuļ atlikušo eļļu kopā ar citrona sulu, sinepēm, sāli.
5. Salātu šķīvī liek spinātus vai citus izvēlētos salātus. Pārkaisa ar kraukšķīgajām bekona šķēlēm. Pārliek vistas akniņas un ābolu stienīšus. Apslaka ar mērci un pasniedz.