Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -3 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Svētdienas pankūku rīts

Brīvdienu brokastīs nav nekā gardāka, smaržīgāka un lētāka par pankūkām.

Pēc gada nogales svētku tēriņiem janvārī prasās savilkt jostu finansiālajā ziņā (fiziskajā ziņā droši vien otrādi – jāpalaiž vaļīgāka).

Gardas un vienlaikus lētas brokastis sanāk, ja cepsiet pankūkas. Šoreiz piedāvāju trīs receptes, kas nākušas no dažādām tautām un pasaules reģioniem.

Par ķeizara pankūku – šajā variantā rozīnes tiek mērcētas rumā. Taču, ja pankūku ēdīs bērni, tās var mērcēt ābolu vai apelsīnu sulā. Rozīnes var likt arī mazāk. Tad arī šķidrumu liek mazāk, jo rēķins ir – uz katru karoti rozīņu pa karotei šķidruma.

Iespējams, mazāk būsiet dzirdējuši par marokāņu pankūkām. Pufīgās un sulīgās pankūkas Marokā tradicionāli gatavo, sajaucot kviešu miltus un mannu. Marokā tās ēd kopā ar medus un sviesta mērci. Mēs varam tās pasniegt ar ievārījumu, pūdercukuru vai medu pēc izvēles.

 

Ķeizara pankūkas austriešu stilā

Sastāvdaļas: 3 ēd. k. rozīņu, 3 ēd. k. ruma, 4 lielas olas (dzeltenumi un baltumi atdalīti), šķipsna sāls, 0,5 tējk. vaniļas ekstrakta vai 1 ēd. k. vaniļas cukura, 1 tējk. citrona miziņas 2 ēd. k. cukura (ja lieto vaniļas cukuru, tad parasto ņem 2 ēd. k.), 240–300 ml piena, 120 g miltu, 1–2 ēd. k. sviesta, kausēts cukurs, āboli vai citas piedevas pasniegšanai

1. Kādas divas stundas iepriekš bļodiņā liek rozīnes un aplej ar rumu. (Lai rozīnes piesūktos ar rumu, bļodiņu var arī ielikt uz 15–30 sekundēm mikroviļņu krāsnī un pēc tam uz 20 minūtēm atstāt, lai rums uzsūcas).

2. Lielā bļodā sakuļ olu dzeltenumus, vaniļas esenci vai cukuru, citrona miziņu un cukuru, līdz veidojas gaiši dzeltena, gaisīga masa.

3. Otrā bļodā vieglās putās saputo olu baltumus, uz beigām pievienojot sāli.

4. Uzputotajiem olu dzeltenumiem pakāpeniski lej klāt pienu un pievieno miltus. Visu laiku maisa, lai neveidotos kunkuļi.

5. Olu baltumus iecilā mīklā un noliek mīklu uz 10 minūtēm atpūsties.

6. Lielā cepampannā (26–28 cm diametrā) izkausē sviestu un izlīdzina tajā visu mīklu. Virsū mīklai liek rumā uzbriedinātās rozīnes.

7. Pannai uzliek vāku un ļauj pankūkai cepties apmēram 10 minūtes vidējā karstumā.

8. Pēc tam pankūku apgriež otrādi un cep vēl 10 minūtes.

9. Vēl pankūkai esot uz pannas, to sagriež vai saplēš atsevišķos gabalos. Kad šie gabali nedaudz apbrūnējuši, tie ir gatavi pasniegšanai.

10. Pasniedz ar pūdercukuru, ābolu ievārījumu vai karamelizētu cukuru vai citām piedevām pēc izvēles.

 

Pankūkas amerikāņu stilā

Sastāvdaļas: 3 lielas olas, 115 g miltu, 140 ml piena, 1 tējk. ar kaudzīti cepamā pulvera, šķipsna sāls, eļļa cepšanai

1. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem.

2. Kopā sajauc miltus un cepamo pulveri.

3. Pienu pakāpeniski mazās porcijās pievieno miltiem, visu laiku maisot, lai neveidojas kunkuļi. Iemaisa mīklā arī olu dzeltenumus.

4. Olu baltumus saputo kopā ar sāli stingrās putās un iecilā mīklā.

5. Pannā uzkarsē eļļu un cep nelielas pankūkas.

6. Pasniedz karstas ar kļavu sīrupu un/vai plānu cepta bekona šķēli.

 

Rauga pankūkas marokāņu stilā

Sastāvdaļas: 330 g mannas, 115 g kviešu miltu, šķipsna sāls, 45 g cukura, 2 tējk. cepamā pulvera, 650 ml silta ūdens, 1 ēd. k. sausā rauga, eļļa cepšanai, sviests, medus, pūdercukurs, ievārījums pasniegšanai

1. Vienā bļodā kopā samaisa sausās sastāvdaļas – mannu, miltus, sāli, cukuru un cepamo pulveri.

2. Trauciņā lej mazliet silta ūdens un iemaisa tajā raugu.

3. Pārējo ūdeni pakāpeniski mazās porcijās lej bļodā ar miltiem, katru porciju izmaisot, lai neveidojas kunkuļi. Pievieno arī izšķīdināto raugu. Izmaisa.

4. Bļodu pārklāj ar dvieli un noliek siltumā uz 20–30 minūtēm, lai mīkla uzrūgst.

5. Mīkla ir gatava cepšanai, kad tās virspusē izveidojušies daudzi burbuļi, bet konsistence ir daudz biezāka.

6. Pannā uzkarsē eļļu un uz vidējas liesmas cep pankūkas no abām pusēm, līdz to maliņas kļuvušas zeltaini brūnas. Pasniedz karstas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko