Lai arī lēnām un negribīgi, tomēr pavasaris beidzot ir atnācis. Ēdienu ziņā tas jāatklāj ar kārtīgu ugunskuru un, protams, lielo grāpi ar gardu putru uz tā. Par putru šo ēdienu saucu tāpēc, ka pievienotās grūbas uzbriestot patiešām rada kārtīgu putras konsistenci. Taču tikpat labi grūbu vietā varat pievienot arī kartupeļus vai makaronus – tad ēdiens būs šķidrāks un vairāk atgādinās zupu. Jebkurā gadījumā – rezultāts sanāk ļoti gards.
Ir vērts izmēģināt arī humosa recepti. Manuprāt, veikalos tagad ir nopērkamas ļoti labas pitas (kebaba maizītes) – uzsildot tās, veidojas lieliska kabatiņa, kurā humosu iepildīt. Kopā ar sezonas svaigajiem gurķiem, redīsiem, kraukšķīgiem salātiem sanāk lielisks launags vai pat vieglas vakariņas.
Visbeidzot pankūkas – tā ir svētdienas brokastu klasika.
Svētdienas pankūkas
Sastāvdaļas: 200 g kviešu miltu, 1,5–2 glāzes piena, 4 olas, 1 ēd. k. sviesta, naža gals sāls, 0,5 tējk. cukura, eļļa cepšanai
1. Olas sakuļ ar sāli un cukuru. 2. Pievieno trīs ceturtdaļas no paredzētā piena daudzuma. 3. Lielā bļodā ieber miltus. 4. Olu un piena masu pakāpeniski lej miltos un samaisa, raugoties, lai mīkla nesaiet kunkuļos, bet izmaisās vienmērīgi. 5. Beigās iejauc atlikušo pienu un izkausētu sviestu. Izmaisa. Mīklai jābūt viendabīgai, līstošai. 6. Atstāj mīklu uz 25–30 minūtēm, lai milti uzbriest. 7. Pannu sakarsē, pārziež ar eļļu un ar kausiņu lej mīklu pannas vienā galā. Pannu pagrozot, ļauj mīklai notecēt plānā kārtā (apmēram 2 mm). 8. Pankūkas cep no abām pusēm zeltaini brūnas. 9. Pasniedz karstas ar ievārījumu, medu vai sīrupu.
Humoss
Sastāvdaļas: 400 g vārītu turku zirņu, 60 g tahini (sezama pasta), 4 ēd. k. olīveļļas, 1 citrona sula, 3–5 ķiploka daiviņas, 1 tējk. maltu romiešu ķimeņu, sāls, pipari pēc garšas, šķipsna čili, 2–3 ēd. k. ūdens, kurā vārījās zirņi, vai arī bezpiedevu jogurta
1. Turku zirņus iepriekšējā vakarā liek mērcēties un nākamajā dienā novāra vai arī izmanto konservētos zirņus. 2. Blendera traukā liek zirņus, pievieno olīveļļu, tahini, citrona sulu un sasmalcinātu ķiploku. Visu sablendē ar rokas blenderi. 3. Ja masa ķepīga un negrib blendēties, papildus pievieno vai nu ūdeni, kurā vārījās zirņi, vai arī bezpiedevu jogurtu. Rezultātā jāsanāk krēmīgai pastai. 4. Pastā iemaisa garšvielas – romiešu ķimenes, čili, sāli, piparus. 5. Dekorē ar svaigu koriandru vai pētersīļiem. 6. Pasniedz kā uzkodu ar uzsildītu pitas maizīti, čabatu, kā piedevu svaigajiem salātiem.
Putra, gatavota uz ugunskura
Sastāvdaļas: 2 kg gaļas (var likt kopā – cūka, jērs, liellops), 2,5 kg tomātu, 1 kg paprikas, 1 kg burkānu, 700 g sīpolu, 2–3 selerijas kāti, 1 baklažāns, 3 cukīni, 2 lielas ķiploku galviņas, 250 g grūbu, 2 ēd. k. olīveļļas, 2 l karsta ūdens, pa nepilnai ēdamkarotei no katras garšvielas – saldās paprikas pulveris, romiešu ķimenes, kurkuma –, pa 2 saišķiem no katriem zaļumiem – pētersīļi, kinza, baziliks –, sāls pēc garšas
1. Čuguna katlā, kurā tiks vārīta putra, apcep gaļu. To sadala gabalos un uzkarsētā olīveļļā cep kādas 10 minūtes, līdz tā iegūst brūnu garoziņu. 2. Pakāpeniski katlā liek dārzeņus. Vispirms saber visus sīpolus un pasautē 5–6 minūtes. 3. Pieber tomātus un sautē 5–7 minūtes. Pievieno ķiplokus. 4. Pieliek cukīni, atkal pasautē, tad pieber seleriju un baklažānus, samaisa un arī pasautē 5–7 minūtes. Ūdeni vēl nelej klāt, katlā būs šķidrums no dārzeņiem. 5. Sasien kopā pa saišķim pētersīļu, kinzas un bazilika un visu ieliek katlā. Kad putra būs gatava, to, kas būs palicis pāri no zaļumiem, vienkārši izņems ārā. 6. Pieliek burkānus un palielos gabalos sagrieztu papriku. Samaisa un turpina sautēt piecas minūtes. 7. Pievieno visas trīs sausās garšvielas. 8. Pakāpeniski pielej tikko uzvārītu ūdeni. Atkarībā no tā, cik šķidru vai biezu putru vēlas, jālej vai nu tieši 2 litri, vai drusku mazāk/vairāk. 9. Pieber iepriekš novārītas grūbas (uzbriedinātas, bet nevārītas grūbas zupai var pievienot arī agrāk un tad izvārīt līdz ar dārzeņiem). 11. Pēc garšas pieber sāli un vāra, līdz burkāni un paprika mīksti (pārējie dārzeņi jau sen būs savārījušies biezā putriņā). 12. Kā jau ar šādiem ēdieniem mēdz būt, nākamajā dienā putra būs vēl garšīgāka, jo visas garšas būs savilkušās.