Ziemassvētku laikā mājai jāsmaržo pēc piparkūkām. Tas ir tikpat stingrs likums kā Ziemassvētku vecīša ierašanās mājās, kur mazi bērni. Daudziem no jums jau droši vien ir savas mīļākās piparkūkas – gan trauslas un kraukšķīgas, gan mīkstas un pufīgas, gan piparainas, gan maigas.
Mēs iesakām izmēģināt trīs jaunas receptes – tās izstrādājuši Dobeles Dzirnavnieka pārtikas tehnologi sadarbībā ar kulinārijas bloga Našķoties blogeri Zani Ozoliņu. Pēc šīm receptēm ceptās piparkūkas sanāk tik gardas, ka var gadīties – pievienosiet tās savai recepšu kolekcijai turpmākajiem gadiem.
Piparkūku cepumi ar šokolādi
Sastāvdaļas (gatavās mīklas daudzums 900 g): 100 g kviešu miltu, 450 g šokolādes kūkas (kēksa) sausā maisījuma, 80 ml eļļas, 80 ml tumšā cukura sīrupa, 2 olas, 40 g piparkūku garšvielu, šķipsna sāls, tumšā šokolāde
1. Šokolādes kēksa maisījumu (kādu no tiem, ko gatavu var nopirkt veikalos) sajauc ar kviešu miltiem, sāli un piparkūku garšvielām.
2. Olas un cukura sīrupu ar mikseri kuļ apmēram divas minūtes, tad pievieno eļļu.
3. Sausās sastāvdaļas sajauc ar slapjajām. Ar rokām samīca mīklu un stundu atdzesē ledusskapī.
4. Mīklu izrullē 1 cm biezu, ar formiņām veido cepumus un kārto tos uz cepamplāts.
5. Cepumus liek sakarsētā cepeškrāsnī 180°C un cep 7–8 minūtes, pēc tam atdzesē.
6. Kamēr cepumi dziest, izkausē šokolādi ūdens peldē – ielej katliņā ūdeni un liek tajā otru katliņu ar salauztu šokolādi.
7. Atdzisušos cepumus iemērc kausētā šokolādē, izrotā ar sakapātiem riekstiem vai cukura dekoriem.
Mīkstās iesala piparkūkas ar apelsīna miziņu
Sastāvdaļas (gatavās mīklas daudzums – 1,2 kg): 650 g kviešu miltu, 250 g iesala ekstrakta, 200 g sviesta, 150 g tumši brūnā cukura, 40–50 g piparkūku garšvielu, 1 ola, 50 g rīvētas apelsīna miziņas, 30 g cepamā pulvera, šķipsna sāls, mandeles dekorēšanai
1. Katliņā izkausē sviestu, pievieno iesala ekstraktu, cukuru un sāli. Masu maisot karsē, līdz cukurs izkusis, pievieno piparkūku garšvielas un apelsīna miziņu.
2. Katliņa saturu atdzesē apmēram 15 minūtes, tajā iemaisa olu un cepamo pulveri. Pakāpeniski pievieno pusi miltu, masu kārtīgi sajauc, pievieno atlikušos miltus un mīklu samīca ar rokām. Liek ledusskapī un atdzesē apmēram stundu.
3. Mīklu izrullē 0,5 cm biezu, ar formiņām veido piparkūkas.
4. Kārto uz cepamplāts, katrā piparkūkā iespiež vienu mandeli.
5. Liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180°C un cep astoņas minūtes.
Kraukšķīgās medus piparkūkas
Sastāvdaļas (gatavās mīklas daudzums – 1,2 kg): 500 g kviešu miltu, 300 g medus, 100 g tumši brūnā cukura, 100 g skābā krējuma, 100 g sviesta, 40–50 g piparkūku garšvielu, 30 g cepamā pulvera, 1 ola, šķipsna sāls
1. Katliņā izkausē sviestu, tam pievieno medu, cukuru un sāli. Nepārtraukti maisot, karsē masu, līdz cukurs izkusis, pievieno piparkūku garšvielas.
2. Katliņa saturu atdzesē apmēram 15 minūtes, tajā iemaisa olu, skābo krējumu un cepamo pulveri. Pakāpeniski pievieno pusi miltu, masu kārtīgi sajauc, pievieno atlikušos miltus un mīklu samīca ar rokām. Liek ledusskapī un atdzesē apmēram stundu.
3. Mīklu izrullē 0,3 cm biezu, veido vēlamās formas piparkūkas, tās izkārto uz cepamplāts.
4. Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180°C astoņas minūtes. Dekorē ar cukura glazūru vai citiem dekoriem pēc izvēles.