Rudens dārzeņu sautējums
Sastāvdaļas 4 porcijām:
3 ēd. k. eļļas, 1 sīpols, 1 ķiploka daiviņa (smalki sagriezta), pa vienam no sarkanā, zaļā un dzeltenā pipara, 3 tomāti, 400 g kabaču, 1 baklažāns, 1 tējk. kaltēta rozmarīna, 1 tējk. kaltēta bazilika, 1 tējk. kaltētas raudenes, sāls, pipari pēc garšas
Pagatavošana:
1. Nomazgā dārzeņus, izņem serdes un sēklas. Visus dārzeņus sagriež kumosa lieluma gabaliņos.
2. Dziļā pannā vai katliņā uzkarsē eļļu un vispirms apcep sīpolus un ķiplokus.
3. Pievieno kaltētos garšaugus, mazliet pakarsē un tad liek pārējos dārzeņus.
4. Katlam vai pannai uzliek vāku un sautē uz plīts vai tvaika krāsnī, līdz dārzeņi gatavi.
5. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.
6. Pasniedz ar ceptu vai grilētu gaļu vai sieru.
Šokolādes gabaliņu cepumi
Sastāvdaļas:
200 g miltu, 140 g auksta sviesta, 100 g gaišā muskavado cukura, 1 olas dzeltenums, pāris pilienu vaniļas esences, 1/4 tējk. sāls, 1/2 tējk. cepamā pulvera, 150 g mazītiņos gabaliņos salauztas šokolādes
Pagatavošana:
1. Ieber miltus kopā ar sāli un cepamo pulveri bļodā.
2. Griež iekšā mazos gabaliņos sviestu, pēc tam ar pirkstiem ierīvē to miltos, kamēr mīkla atgādina rupjas konsistences rīvmaizi.
3. Pievieno mīklai cukuru un viegli iemaisa.
4. Liek klāt olas dzeltenumu un vaniļas esenci, kā arī ieber šokolādi un ar rokām maisa, kamēr mīkla ir viendabīga. Ja mīkla nav saveļama vienā bumbā, pakāpeniski pa ēdamkarotei pievieno ledusaukstu ūdeni.
5. Saveļ mīklu bumbā, ietin pārtikas plēvē un liek leduskkapī uz pusstundu (tā var glabāt divas dienas).
6. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190˚C. Biezi izrullē mīklu un spiež apaļas formas cepumus.
7. Liek uz plāts un cep 8–10 minūtes. Kad cepumi gatavi, uzreiz neņem nost, jo tie būs ļoti trausli – ļauj mazliet atdzist un tad pārvieto.
Spageti ar tomātu un mocarellas mērci
Sastāvdaļas 4 personām:
300 g spageti, 2 lieli dzeltenie sīpoli, 4 svaigi, lieli tomāti, 3 ēd. k. tomātu pastas, 1/2–1 paprika, 2 daiviņas ķiploka, sāls, pipari, 1 tējk. kaltētas raudenes, 125 g (1 bumba) mocarellas, 3 ēd. k. eļļas
Pagatavošana:
1. Notīra un sasmalcina sīpolus un ķiplokus.
2. Tomātus sagriež gabaliņos un papildus ar rokām samīca. 2. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus un ķiplokus, līdz tie kļūst gaiši zeltaini. Pievieno un izkarsē tomātu pastu.
3. Kad tomātu pastai sāk atdalīties aromāti, pannā pievieno samīcītos tomātus un sautē apmēram septiņas minūtes.
4. Pa to laiku sagriež gabaliņos papriku.
5. Tad pannā pievieno sāli un piparus un visu kārtīgi samaisa. Papriku pievieno tomātiem un turpina sautēt aptuveni 20 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
6. Kamēr mērce sautējas, novāra spageti atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma.
7. Pievieno mērcei garšaugus un pašās beigās iemaisa gabaliņos sagrieztu mocarellas sieru. Pasniedz ar novārītajiem spageti.