Liellopa astes zupa ir lēts un gards ēdiens. Es asti parasti pērku tirgū, veikalos to neesmu manījusi. Dārzeņus zupai katrs piemeklē atbilstoši sezonai, proporcijas izvēlas pēc savas gaumes. Šī ir viena no tradicionālajām Dienvidfrancijas receptēm.
Savukārt borščs ar pupiņām ir viena no daudzajām ukraiņu zupas variācijām.
Liellopa astes zupa
Sastāvdaļas: 1 burkāns, 1 selerijas kāts, 1 rācenis, 1 vidēji liels cukīni, 1 brokolis, 100 g šampinjonu, puse paprikas, 2–3 saujas Briseles kāpostu, 1 sīpols, 1 kg liellopa astes, 150 g lēcu vai 2 kartupeļi, 1 anīsa zvaigzne, sāls, pipari
1. Liellopa asti sadala gabalos, lai var ielikt katlā. Vislabāk palūgt, lai to sadala jau tirgū.
2. Asti liek aukstā ūdenī, pievieno sāli, piparus, selerijas kātu un anīsa zvaigzni un vāra 2,5–3 stundas – jāvāra tik ilgi, līdz gaļa no astes kauliem viegli atdalās.
3. Kamēr aste vārās, notīra un sasmalcina visus dārzeņus, ko liks klāt zupai
4. Zem tekoša ūdens noskalo lēcas.
5. Izņem asti no buljona, atdzesē un ar rokām atdala gaļu. Noliek malā.
6. No gaļas buljona izņem selerijas kātu, jo tā savu garšu ir atdevusi. Katlā liek lēcas un dārzeņus un vāra, līdz tie mīksti. Tad pievieno no astes atdalīto gaļu.
7. Zupa gatava!
Plātsmaize ar sieru un tomātiem
Sastāvdaļas: 2 plāksnes saldētas kārtainās mīklas, 100 g svaigā siera, 1 mocarellas bumbiņa, 50 g siera ar intensīvu garšu, 1 daiviņa ķiploka, šķipsna oregano, sāls pēc garšas, sauja ķirštomātu
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
2. Saldēto mīklu atlaidina un viegli izrullē, lai pamatne nav tik maizīga.
3. Liek pamatni uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, sadursta ar dakšiņu, lai mīkla nepūstos, un liek cepeškrāsnī uz 7–10 minūtēm, lai karstums mīklu drusku aprauj, bet nedrīkst izcept līdz galam.
4. Mocarellu sagriež gabaliņos. Sieru ar intensīvo garšu sarīvē. Ķirštomātus sagriež smalkāk.
5. Svaigo sieru sajauc kopā ar gabaliņos sagriezto mocarellu un sarīvēto sieru. Pievieno oregano un sāli un pārziež ar šo masu daļēji apcepto mīklas pamatni. Pa virsu izkārto tomātu pusītes.
6. Liek cepeškrāsnī un cep apmēram 15–20 minūšu, līdz plātsmaize gatava.
Borščs ar pupiņām
Sastāvdaļas: 500 g kūpinātas gaļas, 2,5 l ūdens, 500 g biešu, 2 kartupeļi, 2 saujas kaltētu pupiņu, 2 ēd. k. eļļas apcepšanai, 1 burkāns, 1 sīpols, 2 lauru lapas, 3 ķiploka daiviņas, 1 ēd. k. tomātu pastas, 1 ēd. k. etiķa, puse kāpostgalviņas, 1 tējk. cukura, sāls, pipari pēc garšas, skābais krējums vai bezpiedevu jogurts pasniegšanai
1. Iepriekšējā vakarā iemērc pupiņas. Nākamajā dienā novāra.
2. Nomazgā un ar visu mizu novāra bietes.
3. Katlā lej ūdeni un liek vārīties gaļu. Pievieno sāli, piparus, lauru lapas, 2 ķiploka daiviņas un vāra 1,5–2 stundas, līdz gaļa mīksta un sāk atdalīties no kauliem.
4. Pa to laiku nomazgā un sagriež kartupeļus un burkānu. Kāpostu sašķēlē strēmelēs. Sīpolu sasmalcina.
5. Pannā uzkarsē eļļu un apcep tajā burkānu, sīpolus, ķiploku. Pievieno tomātu pastu un izkarsē.
6. Pieliek cukuru, kā arī saēvelētos kāpostus un etiķi un pielej tik daudz ūdens, lai dārzeņi būtu nosegti. Visu sautē, kamēr ūdens iztvaikojis.
7. Izņem gatavo gaļu no katla, liek buljonā kartupeļus un daļēji izsautētos dārzeņus.
8. Visu vāra apmēram 15 minūšu, līdz dārzeņi mīksti.
9. Pa to laiku sarīvē bietes un noņem gaļu no kauliem, sagriež gabaliņos.
10. Kad dārzeņi mīksti, liek katlā bietes, gaļas gabaliņus, iepriekš novārītās pupiņas un ķiplokspiedē saspiestu atlikušo ķiploka daivu. Uzvāra un ceļ nost katlu no plīts.
11. Pasniedz ar skābu krējumu vai bezpiedevu jogurtu.